Jeroen Delmée: ‘Na deze zomer weten we waar we staan’

De Oranjemannen beginnen woensdagavond (17.30 uur) met een thuiswedstrijd tegen Argentinië aan een intensieve serie van tien Pro League-duels binnen een tijdbestek van vier weken. Bondscoach Jeroen Delmée hoopt de komende periode veel aan zijn ploeg te kunnen schaven en kneden. Aan het eind van de zomer wil hij het geraamte van de WK-selectie het liefst in zijn hoofd hebben.

‘Ik kan niet wachten om te beginnen.’

Delmée maakt in de lobby van het spelershotel in Nijmegen een enthousiaste indruk. Van alle deelnemende landen in de Pro League heeft Nederland veruit het minst aantal wedstrijden gespeeld: zes. Daarboven staat België, met vier wedstrijden meer. Frankrijk, het land waarvan Delmée tot afgelopen zomer bondscoach was, is met zestien gespeelde duels zelfs al helemaal klaar.

Diep van binnen had Delmée de wedstrijdplanning van het Nederlands elftal graag anders gezien. De trainer in hem vindt dat de komende tien wedstrijden in juni er eigenlijk een paar teveel zijn. Door alle rust- en reisdagen blijven er deze maand weinig momenten over om intensief met elkaar te kunnen trainen. Maar de liefhebber in hem klaagt niet over het volle programma. Daarvoor zijn de tegenstanders die Nederland treft op papier veel te mooi. Na het tweeluik tegen Argentinië volgen dubbele confrontaties met Engeland (aanstaande zaterdag en zondag in Londen), Duitsland (zaterdag 11 en zondag 12 juni in Hamburg), India (zaterdag 18 en zondag 19 juni in Rotterdam) en Spanje (zaterdag 25 en zondag 26 juni in Den Bosch).

Jeroen Delmée met zijn assistent Eric Verboom. Foto: Willem Vernes

Dit wordt de periode waarin we leren waar we precies staan ten opzichte van de concurrentie Jeroen Delmée

‘Onze laatste interland dateert van half februari. Dat is lang geleden. Nu breekt er eindelijk weer een periode aan waarin we veel tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Sinds mijn aanstelling hebben we zes interlands gespeeld. Die waren tegen het niet meest scherpe België – zo kort na de Olympische Spelen – en tegen Frankrijk en Zuid-Afrika, niet de sterkste landen uit de competitie. Over die eerste periode waren veel mensen lovend. Maar ik blijf voorzichtig. Voor mij is het nog steeds de vraag waar we met deze nieuwe groep nu precies staan’, vertelt Delmée.

‘Daarom is deze periode zo interessant. We krijgen nu tien topwedstrijden achter elkaar. Daarin zullen we ongetwijfeld een aantal klappen krijgen. De vraag is hoe we daarmee omgaan. Daar ben ik heel benieuwd naar. Dit wordt de periode waarin we leren waar we precies staan ten opzichte van de concurrentie. We zullen nog veel naar onszelf moeten kijken en minder naar de tegenstander. Ik verwacht dat we na de zomer een stuk wijzer over onszelf geworden zijn. Dan hoop ik dat de WK-selectie zich grotendeels in mijn hoofd begint te vormen.’

Jaïr van der Horst is één van de acht debutanten. Foto: Frank Uijlenbroek

Stageplaats voor acht debutanten

De internationals van Bloemendaal en Pinoké kwamen afgelopen donderdag en zaterdag na een zwaar seizoen nog in actie tijdens de NK-finale. Zij krijgen nu rust en ontbreken woensdag en donderdag tegen Argentinië. Het gaat om acht spelers. Om toch een heel team op de been te kunnen krijgen, heeft Delmée een blik geworpen op Jong Oranje. Het deel van het Onder 21-team dat beschikbaar was en geen of slechts een deel van de play-offs speelde, trainde de afgelopen tijd met het Nederlands elftal mee.

Geselecteerd uit Jong Oranje voor het tweeluik met Argentinië zijn Bram van Battum (Kampong), Menno Boeren (Rotterdam), Luke Dommershuijzen (Amsterdam), Guus Jansen (Rotterdam), Silas Lageman (Kampong) en Floris Middendorp (Amsterdam). Ook heeft Delmée oog gehad voor Hoofdklasse-spelers die niet meer de Jong Oranje-leeftijd hebben. Zodoende kwam hij uit bij Jaïr van der Horst (Den Bosch, 25 jaar) en Jasper Tukkers (Den Bosch, 23 jaar). Al deze acht spelers maken tegen Argentinië hun debuut in het Nederlands elftal.

Delmée: ‘Zij vormen in feite een tijdelijke groep. Zo moet je het zien. Vanaf donderdag sluiten alle finalisten weer bij ons aan. De Onder 21-jongens gaan dan weer terug naar Jong Oranje, om zich voor te bereiden op hun EK deze zomer. Behalve Floris Middendorp. Die gaat vrijdag met ons mee naar Engeland. Dat heeft vooral te maken met onze blessuregevallen. Door de afwezigheid van Jelle Galema en Thijs van Dam missen we twee aanvallers. Daarom gaat ook Jaïr van der Horst mee naar Engeland. In feite is hun stage daarna ten einde. Dan hebben we onze groep grotendeels weer compleet. Maar je weet nooit welke indruk die nieuwe jongens achterlaten. Veel zal ook afhangen van hoe de blessures van Thijs en Jelle zich ontwikkelen.’

Amsterdam-speler Floris Middendorp is geselecteerd voor de wedstrijden tegen Argentinië en Engeland. Foto: Koen Suyk

Miles Bukkens en Seve van Ass

Imre Vos is één van de namen die ontbreekt. Delmée vertelt dat de verdediger van Den Bosch uit eigen beweging een stap heeft terug gedaan, omdat hij moeite heeft om zijn studie en zijn maatschappelijke leven te combineren met het bestaan als topsporter. David Huussen (Klein Zwitserland) liep in een eerdere periode stage bij het Nederlands elftal, maar ontbreekt nu ook. Hij heeft een aantal belangrijke examens voor de boeg. Over Pinoké-talent Miles Bukkens zegt Delmée dat hij hem in het vizier heeft. Maar omdat Bukkens de NK-finale heeft gespeeld, behoorde hij niet tot de groep spelers van Jong Oranje die de afgelopen periode meetrainde met het Nederlands elftal. Daardoor kwam hij niet in aanmerking voor het spelen van een interland.

Middenvelder Seve van Ass is voor het eerst sinds de Olympische Spelen geselecteerd voor een officiële wedstrijd met Oranje. Delmée is blij met de terugkeer van de 189-voudig international, die na Tokio onderdeel uitmaakte van de on hold-groep. Maar de bondscoach verwacht wel dat hij even de tijd nodig heeft om zijn draai te vinden. ‘Door de play-offs heeft Seve nog nauwelijks met ons getraind. Eigenlijk is hij dus ook een beetje nieuw. Maar ik verwacht dat Seve ongetwijfeld zijn plekje weer zal vinden.’

Seve van Ass speelt woensdag voor het eerst sinds de Olympische Spelen in Tokio een interland. Foto: Bart Scheulderman

Sander de Wijn en Jeroen Hertzberger hebben mij laten weten dat ze open staan voor een terugkeer in Oranje. Maar ik heb hen aangegeven dat ik op dit moment kies voor de huidige groep Jeroen Delmée

Praten over de rest van de on hold-groep hoeft van Delmée eigenlijk niet zo nodig. Zijn focus ligt op de groep jongens die hij nu tot zijn beschikking heeft. Hij vertelt bijvoorbeeld dat hij hen op het hart heeft gedrukt om het gezicht van Oranje te willen worden. In zijn ogen moeten internationals als Terrance Pieters, Jorrit Croon, Jonas de Geus er alles voor willen doen om uit te groeien tot de nieuwe uithangborden van het Nederlands elftal. Hij voegt daaraan toe dat hij blij is met de manier waarop zij zich de afgelopen periode bij hun club hebben geprofileerd.

Maar vragen over de status van Sander de Wijn, Jeroen Hertzberger en Robbert Kemperman gaat Delmée ook niet uit de weg. ‘Zij sluiten deze zomer niet meer bij ons aan. Met Sander en Jeroen heb ik onlangs gesprekken gevoerd. Zij hebben mij laten weten dat ze openstaan voor een terugkeer in Oranje. Maar ik heb hen aangegeven dat ik op dit moment kies voor de huidige groep’, vertelt Delmée.

‘Sander heeft langdurige blessure gehad. Hij is niet wedstrijdfit. Daar wil ik op dit moment dus niet aan beginnen. Van Kemperman heb ik al lange tijd niets meer gehoord. Hij heeft sinds februari last van een blessure. Wanneer je niet fit bent, kom je niet in aanmerking voor Oranje. Dat beseft hij zelf waarschijnlijk ook. Dat is wellicht de reden dat hij geen contact met me heeft gezocht. Maar de deur is niet dicht. Hij staat op een kier, voor iedereen. Het Nederlands elftal zal altijd een open selectie blijven. Na de zomer weten we beter waar we staan. Ontbreekt er dan iets, dan kunnen we misschien terugvallen op een aantal jongens. Maar ontbreekt er niets? Dan is het goed zoals het is.’

Voor de beide wedstrijden van woensdag (17.30 uur) en donderdag (18.00 uur) van de Oranje Heren tegen Argentinië op het complex van Union zijn kaarten beschikbaar via www.fihproleague.nl/tickets.


Wat vind jij? Praat mee...