Jeroen Delmée start met ‘frisse gezichten’ bij Oranje Heren

Na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen start de kersverse bondscoach Jeroen Delmée met ‘frisse gezichten’ bij de Nederlandse mannenploeg. Bij de samenstelling van zijn eerste trainingsgroep heeft hij negen spelers opgeroepen, onder wie Tijmen Reijenga, Dennis Warmerdam, Imre Vos en Tim Swaen, die nog nooit een interland hebben gespeeld.

In de trainingsgroep van Delmée ontbreken liefst tien van de achttien spelers uit de olympische ploeg die zijn voorganger Max Caldas meenam naar Tokio. Oranje werd in Japan in de kwartfinales al uitgeschakeld door Australië.

Van aanvoerder Billy Bakker (236 caps) was al bekend dat hij is gestopt. Delmée maakte woensdagmiddag op zijn eerste persconferentie als bondscoach van Oranje bekend dat ook Mink van der Weerden (191 caps), Glenn Schuurman (159 caps) en Roel Bovendeert (32 caps) niet meer terugkeren in het Oranje-shirt. Zij hebben aan Delmée aangegeven dat ze de voorkeur geven aan hun maatschappelijk carrière.

Mink van der Weerden viert de 1-1 tijdens de kwartfinale hockey tegen Australie in het Oi Hockey Stadium op de Olympische Spelen van Tokio. Achteraf was dat zijn laatste interland voor Oranje. Foto: Koen Suyk

On hold

Sander de Wijn (161), Seve van Ass (189 caps), Robbert Kemperman (228 caps), Mirco Pruyser (142 caps) en Jeroen Hertzberger (267 caps) hebben bekend gemaakt dat ze hun interlandcarrière ‘on hold’ zetten. Delmée: ‘Ze hebben gezegd dat ze, na de intensieve periode, langer tijd nodig hebben om aan te geven of ze hun commitment tot Parijs in 2024 kunnen afgeven. De bal ligt bij hen. Als zij aangeven weer beschikbaar te zijn, ga ik beoordelen of ze goed genoeg zijn en passen bij het gezicht dat we willen laten zien van Oranje.’

Jeroen Hertzberger met Sander de Wijn hebben beiden hun interlandcarrière ‘on hold’ gezet. Foto: Koen Suyk

Jong Oranje

In de trainingsgroep sluiten nu nog geen jonge talenten aan. Dat heeft alles te maken met het aanstaande WK voor Jong Oranje, dat in november/december in India wordt gespeeld. Delmée wil die spelers de kans geven daar met hun leeftijdsgenoten ervaring op te doen. Om die reden ontbreekt ook Justen Blok, die als reserve meeging naar Tokio maar toch nog twee wedstrijden speelde, in de huidige groep van Delmée. Vanaf januari sluiten de jonge spelers eventueel aan bij de selectie.

Trainingsstaf

Delmée in nog bezig met het samenstellen van zijn staf. Den Bosch-coach Eric Verboom is de beoogd assistent van Delmée. De bedoeling is dat Verboom die baan dit seizoen combineert met zijn werkzaamheden bij de hoofdklasser en volgend seizoen fulltime aan de slag gaat voor de KNHB.

Koen Bijen, nieuw in de trainingsgroep, met Eric Verboom de beoogd assistent van Delmée. Foto: Bart Scheulderman.

Pro League

Delmée gaat zijn debuut op de bank als bondscoach van Nederland maken bij de Pro League-wedstrijden tegen olympisch kampioen België. De Oranje Heren spelen op 26 en 28 november in Rotterdam tegen de nummer 1 van de wereld.

Delmée: ‘Dat wordt een mooie vuurdoop voor jongens zonder caps. Dat weten ze meteen wat internationaal hockey is. Het is voor ons een mooie nulmeting om te zien welke potentie de jongens hebben.’

Volledige trainingsgroep

Hieronder de 22 namen van de spelers die deel uit maken van de trainingsgroep.

Voornaam Achternaam Vereniging
Lars Balk Kampong
Teun Beins  Bloemendaal
Koen Bijen Den Bosch
Pirmin Blaak (GK)  Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jasper Brinkman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thijs Dam, van Rotterdam
Jelle Galema Oranje-Rood
Jonas Geus, de Kampong
Steijn Heijningen, van HGC
Tjep Hoedemakers Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Derk Meijer (GK) Rotterdam
Joep Mol, de Oranje-Rood
Terrance Pieters Kampong
Tijmen Reijenga Den Bosch
Tim Swaen Bloemendaal
Derck Vilder, de Kampong
Maurits Visser (GK) Bloemendaal
Imre Vos Den Bosch
Dennis Warmerdam Pinoké

34 Reacties

 1. hockeyfan66

  Enneh… Kellerman..?

  1. GlasHalfvol

   Die is gestopt. Zie rtvutrecht.nl

 2. Freekie

  Mooi, totaal zoals verwacht. Hardere coach en de helft moet opeens bedenken of ze wel 'willen'

  1. aernoud-lippmann

   Logisch dat je eerst na denkt voor commitment van 3 jaar !

  2. floris-verhagen

   Mooi dat Imre Vos eindelijk is toegevoegd aan de selectie. Buiten zijn twee handschoenen, ook een puiken verdediger met een verwoestend bakchandschot!! Wordt het dan ook tijd dat Arthur ‘pa’ Vos manager wordt bij de oranje mannen?!

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Delmee en Verboom vullen elkaar uitstekend aan, goede ontwikkeling! Enige verassende naam in de selectie is Joep de Mol, hij is op een aantal hoofd toernooien reeds door de mand gevallen. Ik mis Tjep Hoedemakers in de selectie. Dit NLXI ziet er in ieder geval heel anders uit met wellicht minder ervaring, maar veel nieuwe energie. Mooi dat Swaen een kans krijgt om zich te bewijzen, zo ook Jasper Brinkman. Amsterdam voor het eerst sinds hele lange tijd geen Nederlandse internationals.

  1. Mike de Bot

   Tjep staat er toch gewoon bij?!?

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Inderdaad, had ik gemist..

  3. Mike de Bot

   Geen probleem! :-)

  4. luchtisblauwgrasisgroen

   Dubbel en dwars verdiend overigens!

  5. Mike de Bot

   Eens!!

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Kemperman gaf in een interview met de NOS afgelopen zondag nog aan dat hij niet wist of hij geselecteerd ging worden maar wel door wilde gaan. Het ‘on hold’ zetten blijkt dus een keuze van de bondscoach, niet van de speler.

  1. aernoud-lippmann

   Nee , eerst vader worden komende weken .....

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Kijk het interview vooral zelf terug op 2:25. ‘In de komende dagen wordt de selectie bekend, zit jij daar bij?’ RK: ‘moet je aan Jeroen vragen’. ‘Jij weet het al.’ RK: ‘Nee zeker niet.’ ‘Je weet het echt niet?’ RK: ‘Nee echt niet.’ ‘Dat is verassend.’ RK: ‘ja goed, mijn intentie is om door te gaan, het is aan Jeroen hoe hij de komende maanden in gaat richten.’ https://nos.nl/l/2399345

 5. Runa Honig

  Laten we gewoon maar eens afwachten hoe deze selectie zich gaat ontwikkelen. De bal ligt nu bij Delmee en de zijnen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

 6. PhilipTulleken

  Nu al een groot fan van deze man! Geen jongens meer die zoals Rogier van ‘t Hek zo mooi omschreef in 2009 “een abonnement op het Nederlands elftal denken te hebben”.

  1. Diederik14

   Ja fris! En een normaal interview voor de afwisseling 😀

 7. hockey-coach

  @luchtiswelheeldonkergroenblauw ...zo hij is net begonnen en door een artikeltje hier heeft hij gelijk een de interland cariere van Kemperman stop gezet? "Het ‘on hold’ zetten blijkt dus een keuze van de bondscoach, niet van de speler.” Jongens als we zo beginnen.. Geef de coach nu gewoon eens een kans. Zelf denk ik dat hij het prima kan en ook duidelijk kan uitleggen wie hij wel of niet en waarom in zijn selectie opneemt. Hij komt in iedergeval prima over. vooral om de jonge mannen een kans te geven om tegen leeftijd genoten te spelen.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Op basis van de feiten wel. Delmee zegt: ‘Ze hebben gezegd dat ze, na de intensieve periode, langer tijd nodig hebben om aan te geven of ze hun commitment tot Parijs in 2024 kunnen afgeven.’ Kemperman zegt afgelopen zondag nog dat hij door wilt. Dus kennelijk heeft de bondscoach een keuze gemaakt voor Kemperman, of Kemperman is in de afgelopen 72 uur tot een totaal nieuw inzicht gekomen.

  2. kcinna

   Of hij wil door, maar kan niet de inzet geven die de nieuwe coach eist - dan is de bal toch bij RK om eruit te komen of hij door wil met de nieuwe eisen die er gesteld worden aan een speler van het NL XI-tal…

 8. billy010

  Blablabla

 9. edelweiss

  Fantastisch dat ook Dennis Warmerdam geselecteerd is. Daarmee is Pinoké niet alleen maar leverancier van de Red Lions en het Duitse elftal maar gelukkig ook van het Nederlands elftal.

 10. popov0702

  Pieters wel selecteren maar Kemperman niet. Dat is toch een brevet van onvermogen of hij heeft kampong nog niet gezien. Dat zag Caldas wel!

  1. jobe

   Geen Brevet van onvermogen. Sommige spelers moet je netjes laten afvloeien door ze de kans te geven. Pieters is er zo eentje. Een Kemperman die 100% commitment toont, hoort er altijd bij. Bij 99% hoort ook hij er niet bij.

 11. g-hockeyfan

  22 is geen grote selectie. We kunnen dus verwachten dat ze allemaal een kans krijgen. In tegenstelling tot wat Annan met de dames doet. Lijkt geen erg controversiële selectie te zijn. Bijna iedereen die je zou verwachten. Ik constateer wel dat Visser nu de troonopvolger keepster. Gaat Blaak echt naar Parijs?

  1. vd

   Beetje stoerdoenerij van een onervaren coach op topniveau. Geen van deze spelers is bepalend bij zijn club. Zeker fris maar onverstandig. Hier glimlachen de andere landen met een krul in de mondhoek.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   In deze selectie zitten genoeg goede spelers, ze hebben tijd nodig om een sterk team te worden: Van Dam Brinkman Galema/Pieters Croon De Geus De Vilder/Bijen Janssen/Swaen Beins Balk Wortelboer/De Mol Visser

 12. PeterMontijn

  Eens Grasisblauwluchtisgroen👍 Denk wel dat Sander De Wijn en Seve van Ass nog boven deze groep uitsteken en zeker een plekje verdienen

 13. nuchterrr

  Allemaal jong en fris maar ook onervaren, goed voor de jeugd om zo makkelijk door te schuiven naar het hoogste nivo zonder tegenstand en aanwijzingen van de oudere ervaren en talentvolle hockeyers ,spelers leren vooral van elkaar en meer dan van een coach ,een coach-trainer kan basistechnieken trainen en duidelijkheid geven en consequent zijn en er echt een team van maken ,maar is ook afhankelijk van zijn spelers kwaliteiten is dat wel slim... ;hopelijk is het niet een verhaal van spelers met een eigenwijze visie en persoonlijkheid aan de kant schuiven om spelers die alleen volgzaam zijn lekker te kunnen kneden naar de wil van de coach is dit een 10 jaren plan wens hem veel succes want jeroen is een harde werker met veel kennis van zaken ,zal in ieder geval duidelijk zijn hopelijk ook gezellig !

 14. jan-boskamp

  Imre Vos bij de selectie. Wereldse gozer man. Had wat mij betreft al 2 jaar eerder gemogen. Lekker man.

 15. albert-monpelliergmail-com

  O ja hoor!! Er beginnen hier al mensen aan poten te zagen!! De vooringenomenheid en meningen die niet onderbouwde argumentaties van de wannabe coaches! Dit is weer typisch puur en zuur onbeschoft en brutaal! Laat deze coach ook met rust met zijn staf en upcoming team!! Iedereen die een glazenbol heeft met voorspellingen en nog meer van dat gezeik!? Mijn advies…gooi dat ding gewoon keihard kapot tegen de muur of zo. Kijk naar dat plasma-scherm of ga vaker eens live kijken naar trainingen of wedstrijden. Verdiep je in de sport en anders gewoon je mond houden. Iedereen die geselecteerd is of nog on-hold is. Heel veel succes “JUST BRING IT ON”!! En voor de azijn-zuur-pissers….nogmaals….mond houden….kijken en huiveren! Jeroen Delmee en Eric Verboom ook voor jullie respect en waardering! 💪🏾🍀🤞🏾🍀🙏🏾🍀

 16. g-hockeyfan

  Werkelijk? Ik heb het gevoel dat het overweldigende sentiment positief is voor Delmee. Over zijn selectie valt nauwelijks te twisten.


Wat vind jij? Praat mee...