Jonkies Oranje laten zich gelden bij zege op chaotisch Pakistan

Met een duidelijke 4-0 zege nam het Nederlands elftal op het trage waterveld van het Queen Elizabeth Olympic Park tegen een tegenvallend Pakistan op de HWL in Londen de eerste horde richting kwalificatie voor het WK in India volgend jaar. Oranje probeerde te swingen. Af en toe lukte dat.

‘It takes two to tango’, zei Robbert Kemperman treffend, net na de wedstrijd over tegenstander Pakistan, die vooral met lange ballen probeerde het Nederlands elftal te ontregelen. De middenvelder was het eindstation van het hoogtepunt van de avond. De 4-0: een heerlijke aanval opgezet door verdediger Sander de Wijn, die via Bjorn Kellerman en Thijs van Dam schitterend en met een subtiel hoog balletje werd afgerond door Kemperman (26), die in dit vernieuwde Oranje met 157 interlands de meest ervaren speler is.

Het Nederlands elftal kon het zich permitteren om elk kwart van keeper te wisselen. Het eerste kwart was voor Pirmin Blaak. Het tweede kwart voor Sam van der Ven. En zo wisselden ze door. Vaak hoefden de twee sluitposten niet in actie te komen. Het was een avond met zowel een clean sheet voor Blaak en Van der Ven. Oranje haalde zes strafcorners, creëerde genoeg kansen en had meer dan vier keer mogen scoren, maar 4-0 tegen Pakistan in de eerste serieuze wedstrijd sinds augustus 2016 zijn cijfers waarmee het team rustig in de bus richting het hotel kon stappen.

Robbert Kemperman wordt geknuffeld na zijn 4-0. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Er is in de tussentijd veel veranderd’

‘Zo’n eerste wedstrijd is altijd moeilijk. Het was lang geleden. Er is in de tussentijd veel veranderd. Er zitten veel jonge jongens bij die het heel goed doen’, hintte Kemperman naar enthousiaste nieuwe krachten als Jonas de Geus (19), Thijs van Dam (20) en Floris Wortelboer (20), die zich elk op hun eigen manier lieten gelden.

De Geus blonk uit in zijn rust. Hoeveel Pakistanen er ook in zijn nek hijgden: hij koos altijd de meest logische spelvoortzetting. Wortelboer schoot de backhand waaruit goaltjesdief Mirco Pruyser knap de 2-0 maakte. De flitsende Van Dam gaf de assist voor de 4-0. Thierry Brinkman – ook pas 22 jaar oud, maar al wat langer bij de selectie – opende al na zes minuten na goed doorzetten de score. En nadat Mink van der Weerden zijn twee eerdere pogingen zag stranden, pushte het krachtmens uit Someren op een fijn moment de 3-0 snoeihard hoog in het net. Net op het moment dat het leek alsof Pakistan gevaarlijk kon worden, met hun langeballentactiek. ‘Het was hard werken en hard verdedigen. Zij deden niet zoveel. Het is wel lekker als zij willen hockeyen in plaats van scoopen en maaien. Ik had iets meer hockey verwacht van ze’, zei Kemperman.

De internationals tegen Pakistan in het kringetje. Foto: Frank Uijlenbroek

Snel combinatiehockey was lastig op het trage veld

Geen moment kwam het Nederlands elftal in de problemen tegen de nummer dertien van de wereld, van wie weinig bekend was. Maar dat team bleek niet de gevaarlijke tegenstander die het de laatste ontmoeting in 2014 was. Toen verloor Oranje op de Champions Trophy in India met 4-2. Nu was een uitslag groter dan 4-0 logischer dan een doelpunt voor de Pakistanen. Als er een ploeg was die ouderwets Pakistaans probeerde te hockeyen, was dat eerder Oranje.

Op het veld lagen een half uur voor de wedstrijd nog grote plassen water. Soms rolde de bal als in slowmotion over het kunstgras, altijd omringd met een plasje water. Snel combinatiehockey was lastig, hoe graag het Nederlands elftal ook de bal wilde rondspelen en in de cirkel wilde komen. Het leek alsof ze de bal altijd nog een extra zetje moesten geven. Het was geen toeval dat de schitterende combinatie over vier schijven die de 4-0 opleverde richting het einde van de wedstrijd lukte, toen het veld iets was opgedroogd.

Valentin Verga in actie tegen Pakistan. Foto: Frank Uijlenbroek

‘Ik denk dat wij de hele wedstrijd gecontroleerd hebben’

Middenvelder Valentin Verga – de man met rugnummer 10 – hockeyde met zijn soepele versnellingen en korte draaicirkel Pakistaanser dan je van de Pakistanen zelf zou verwachten. Hij genoot ervan dat het echte werk met Oranje weer is begonnen. ‘Ik vond het heerlijk. Ik vond het echt leuk. Ik zat er lekker in. Al die jonkies zijn ook hele leuke gasten. Speelse mannetjes, die mij ook jong houden’, zei Verga (27) met een knipoog. Hij wist wat hij kon verwachten van de Pakistanen: chaos. ‘Het is altijd hetzelfde bij ze. Maar ik denk dat zij meer moeite hadden met ons dan wij met hen. Weet je wat het is met Pakistanen: je moet niet door ze heen hockeyen. Ze zijn heel behendig in hun fysieke ruimte. Net cricketers. Je moet om ze heen pielen. Verder zijn het chaoten. Ik denk dat wij de hele wedstrijd gecontroleerd hebben.’

Nederland-Pakistan 4-0 (2-0)
‘6 Thierry Brinkman 1-0
’26 Mirco Pruyser 2-0
’42 Mink van der Weerden 3-0 (sc)
’49 Robbert Kemperman 4-0


1 Reactie

  1. Topkeepertje

    Ik vond het helemaal niks . Taktisch erg slecht (het spelletje zonder bal , gaten trekken enz.) , zonder Seve van As en Hertzberger heb je geen middenveld en dat tegen een tegenstander van Overklasse nivo . Waarom zet hij de Wijn geen midden-midden tegen zo' n tegenstander . Van de jonkies krijgt alleen Thierry Brinkman een voldoende , waar is het sprankelende spel van Jorrit Croon gebleven . Verder valt me elke keer het gebrauwel op van schoolmeester Tim Steens die denkt dat we nog nooit een hockey wedstrijd gezien hebben . Verder viel me het Zeeman shirt op , echt geen gezicht , en snappen de PR mensen van de Bond nog steeds niet dat witte letters op een oranje shirt beter leesbaar zijn dan blauwe en dat de namen van de spelers beter leesbaar zijn als ze verder uit elkaar staan (spatiëring) . In 40 jaar tijd is er wat dat betreft niets veranderd . En wat was Bob de Voogd slecht ............. niet normaal maar Caldas laat hem wel staan , onbegrijpelijk . Verder het ik één prachtige strafcorner gezien en één prachtig velddoelpunt van die oude Unionist uit Nijmegen maar verder viel er weinig te genieten . Misschien wordt het wat tegen Schotland , kun je toch naar hartelust experimenteren Caldas of wordt dit je laatste toernooi . En hopelijk is Tim Steens dan ziek .


Wat vind jij? Praat mee...