Kamervragen | Seve en Joep op Papendal

De Heren en Dames tophockeyers verblijven tijdens hun voorbereiding op weg naar Rio regelmatig langere tijd van huis. Dat betekent ook dat ze op locatie in hotels verblijven om tussen de trainingen door de nodige rust te pakken. Maar wie ligt nu eigenlijk bij wie op de kamer? En hoe wordt dat bepaald? Hebben ze een vaste roommate of wisselt dat elke keer? En wat doen de spelers als ze op bed liggen? OranjeHockey nam een kijkje achter de schermen op de kamer van Seve van Ass (24) en Joep de Mol (20) en zocht het voor je uit.

Wat meteen opvalt wanneer je de gang in loopt waaraan de 4-sterrenkamers van de Oranje hockeyers gelegen zijn, is de lucht. Die komt aardig dicht in de buurt van die van een sportkleedkamer. Niet zo gek, want elke speler laat zijn schoenen, sokken en aanverwante hockeyspullen buiten naast de deur op de gang staan. De één doet dat overigens wat netter dan de ander. Zou dat een voorbode zijn van wat we áchter die deur gaan aantreffen?

gang_papendal

 

Hebben jullie vaste room mates?
Seve: ‘Tijdens toernooien heb je bijna altijd een vaste roomy, omdat je je daar voor langere tijd mee op je gemak moet voelen en je daar bepaalde zelfde dagritmes mee deelt. Maar hier op Papendal is het eigenlijk de bedoeling om zoveel mogelijk spelers te zien en veel met elkaar in contact te komen. Daarom slapen we als we hier zijn elke keer met iemand anders op de kamer’.

Wie bepaalt wie bij wie op de kamer ligt?
Seve: ‘Bondscoach Max Caldas maakt de indeling. Dat gebeurt vrij willekeurig. Dat is wel leuk, want op zo’n kamer maak je elkaar toch weer anders mee dan op het trainingsveld’.

Heb je een voorkeur voor een kamergenoot?
Seve: ‘Nee, want op Papendal maakt dat eigenlijk niet uit. Dat is wel uniek aan dit team. Iedereen kan het goed met elkaar vinden. Dus niemand vindt het erg om met wie dan ook op een kamer te liggen. Natuurlijk ben je met sommige teamgenoten iets meer maatjes dan met andere. Maar in de voorbereiding op de Olympische Spelen snappen we allemaal dat deze manier bijdraagt aan het teamproces. Dus daar hoor je dus nooit iemand over klagen’.

Wat als de een heel netjes is en de ander een enorme sloddervos?
Seve: ‘Daar probeert je dan altijd een balans in te vinden. Ik lig normaal met Sander de Wijn op de kamer. Die is behoorlijk netjes en ik ben zoals je hier ziet aardig chaotisch. Hij probeert mij daar dus af en toe op aan te sturen en ik probeer hem zo nu en dan duidelijk te maken dat het niet zo heel erg is als er af en toe hier en daar wat rondslingert. Bij mij zit dit echter zo in mijn systeem dat als ik een kamer binnenkom de boel meteen een chaos is. Maar ik probeer er zeker rekening mee te houden en inmiddels weten we het van elkaar. En hij heeft zijn hoek en ik heb mijn hoek. Trouwens, zoals je hier nu ziet is Joep ook niet de netste’.

sev_en_joep_papendal_lezen

 

Hoe vind jij het Joep, om bij Seve op de kamer te liggen? Waar hebben jullie het over?
Joep: ‘Het is prima om bij Seve op de kamer te liggen, wij kunnen het goed met elkaar vinden. Gisteren hebben we voetbal aangezet op tv en hebben we het daarover gehad. Seve zat in dezelfde situatie als waar ik nu in zit; als jonge gozer bij de Olympische trainingsgroep komen. Het is wel leuk om die ervaring met elkaar te delen. Hoe hij daar toen mee om is gegaan’.

Seve: ‘Het gaat ook wel eens over wat anders, bijvoorbeeld horrorfilms. We zijn een andere keer toen we op Papendal zaten ’s avonds samen eens naar een sneak preview geweest in Pathé. Dan weet je niet welke film je gaat kijken en dat was toen dus een horrorfilm. Daar hebben we het nu nog wel eens over. Want we gingen daar naartoe met de gedachte dat we alles goed vonden om te kijken, als het maar geen horrorfilm was. Toen werd dus die heel grimmige film gedraaid en hebben we daar flink om kunnen lachen’.

Hoe werkt dat verder op Papendal als de trainingen er op zitten? Wat doe je dan?
Seve: ‘Soms heb je een team meeting, soms heb je niks. Toen hadden we een vrije avond en dan mag je ’s avonds gewoon doen wat je wil. Verder dus echt veel rusten op bed. We trainen zoals gezegd 2 keer op een dag, behoorlijk pittig nu, dus dat voel je behoorlijk in je benen. Als je de hele tijd bezig zou zijn, dan kun je de tweede training geen gas meer geven. Iedereen is zich zo bewust van wat ‘ie moet geven dat je die rust echt wel pakt’.

Moet je van Max dan om een bepaalde tijd weer ’thuis’ zijn?
Seve: ‘Nee hoor. Inmiddels zijn we zo verstandig. Want we moeten gewoon de volgende dag weer 2 keer trainen, dus je bent vaak zo moe dat je om een uurtje of 23.30 uur wel in bed wilt liggen. Meestal zijn we ook gewoon hier en kaarten we een beetje of kijken we een voetbalwedstrijd’.

Hebben jullie regelmatig contact met het thuisfront?
Joep: ‘Ik heb niet dat ik elke dag mijn ouders app met een update. Maar dat is voor iedereen mischien een beetje verschillend’.

Seve: ‘Je merkt wel dat je hier iets meer in het ritme van het trainingsprogramma leeft. Nu hebben we bijvoorbeeld rust. Dan zit je ook niet de hele tijd met je mobiel te spelen. Maar als je met je vriendin wilt spreken, dan bel je gewoon met je vriendin. Er wordt niet gezegd dat dat niet mag ofzo. Uiteindelijk zijn we nu maar 2 dagen weg en gedurende de competitie 3 en dat is allemaal heel goed te overzien. Het is een ander verhaal als je 3 weken naar Australië gaat natuurlijk’.

Hoe zit het hier met roomservice? Gewoon bellen en zet maar op de rekening?
Seve: ‘Nee het is helaas geen voetbal. We kunnen gewoon in de kantine eten maar alles wat je hier bestelt of op je kamer laat zetten moet je gewoon zelf betalen’.

Ga je regelmatig op bezoek bij die teamgenoten die op andere kamers liggen?
Seve: ‘De laatste keer dat we een kussengevecht hadden is alweer een tijdje geleden. Maar soms wordt er dus wel eens een voetbalwedstrijd of een grappig filmpje opgezet. Dan ben je wel even bij elkaar op de kamer. Meestal is het op de kamer echt rusten en hebben we de gemeenschappelijke ruimte om bij elkaar te zitten om een beetje te relaxen’.

Wat heb je altijd bij je als je langere tijd van huis bent voor de training?
Seve: ‘Ik neem meestal een laptopje en een boek mee’.

Joep: ‘Deze keer heb ik bijster weinig meegenomen. Geen laptop, alleen de oplader van m’n telefoon en m’n oortjes. Heb m’n laptop normaal gesproken wel bij me, om een serietje te kijken’.

Hebben jullie tenslotte nog tips voor wat je op een hotelkamer vooral wel of niet moet doen?
Seve: ‘Ik heb een ervaring gehad met een niet nader te noemen roommate. Sindsdien neem ik eigenlijk altijd oordoppen mee. Nu voor één nachtje is het niet zo erg, maar tijdens een toernooi wil je gewoon niet keer op keer wakker worden. Die gaan dus ook zeker mee naar Rio’.

gang_papendal2

Wat vind jij? Praat mee...