Keeper Sam van der Ven: ‘Samen met Pirmin de nul houden’

Voordat het vierde kwart begon tegen Pakistan (4-0), kreeg keeper Sam van der Ven een highfive van collega-keeper Pirmin Blaak. Van der Ven wisselt in de poulefase van de HWL in Londen elk kwart af met Blaak in zijn eerste toernooi met Oranje. Het is even wennen, maar de keeper van HGC ziet veel voordelen.

Van der Ven vertelt over de highfive en de samenwerking met Blaak: ‘Ja, het is wel leuk. Je hebt toch het gevoel dat je echt samen die nul hebt gehouden. Je probeert elkaar scherp te houden. Ik zie er de voordelen wel van in.’

Je kunt het wisselen per kwart vreemd vinden. Een lastige missie voor een keeper. Of juist als een wapen. Van der Ven is in ieder geval blij met de minuten die hij maakt. ‘Je kunt er verschillende theorieën op loslaten. Je kunt zeggen: je moet full focus een wedstrijd keepen als keeper. Vijftien minuten eruit is dan lastig. Maar als je het van tevoren weet ben je net als een veldspeler: het is gewoon twee keer vijftien minuten knallen. Even rust. En dan weer knallen.’

Sam van der Ven met Oranje. Foto: Koen Suyk

Keeper van HGC moest meteen in actie komen, toen hij had gewisseld met Pirmin Blaak

Zo ging het de eerste wedstrijd op de halve finaleronde van de HWL in Londen ook. De keeper van HGC moest meteen met zijn handschoen een tip-in wegtikken. ‘Ik zat op de bank en wist dat naarmate het eerste kwart wegtikte, ik in actie zou komen. Het was fijn dat ik die eerste bal pakte, hoewel ik het natuurlijk prima had gevonden om niets te doen. Dan weet je dat alles goed staat achterin.’

De poulewedstrijden tegen Schotland, Canada en India zullen Blaak en Van der Ven het precies zo doen als tegen Pakistan. Elk kwart wisselen. Bondscoach Max Caldas gaf eerder deze week ook aan dat de keeper van HGC weer beter is geworden en een sterk seizoen achter de rug heeft. Wat vindt de 27-jarige keeper zelf, die zijn eerste toernooi speelt met Oranje en nu op vijf interlands staat? ‘Ik denk dat ik mentaal sterker ben. Stabieler. Vroeger had ik de neiging om de ene wedstrijd heel goed te keepen en daarna een mindere wedstrijd te spelen. Ik denk dat mijn ondergrens hoger is.’