De kille cijfers van de historisch grote nederlaag van Oranje

De Oranje Heren likken hun wonden na de historisch grote dreun tegen België van maandagavond (0-5). Zelden zullen ze zo’n enorme kater hebben overgehouden aan een wedstrijd waarin ze zelf bij vlagen spectaculair hockey lieten zien. We zetten samen met databureau Gracenote de kille, harde cijfers op een rij.

Grootste EK-nederlaag ooit

Geflatteerd of niet, de 5-0 tegen België gaat de boeken in als de grootste nederlaag die de Oranje Heren ooit op een EK leden. Bij de eerdere twaalf verliespartijen was de marge nooit groter geweest dan drie goals. De grootste EK-nederlaag tot vandaag was de 5-2 tegen Spanje in de halve finale van het toernooi in 2003, al verloor Oranje nóg twee keer met een marge van drie goals: tegen Engeland in 2003 (0-3) en tegen Spanje in 2009 (0-3).

Einde aan zegereeks

België maakte een einde aan een (record)reeks van zeven opeenvolgende EK-zeges van Oranje. Sinds de 5-3 nederlaag van het Nederlands elftal op het EK 2015 zegevierde Oranje achtereenvolgens tegen Engeland (3-2), Spanje (2-0), opnieuw Engeland (2-0), Rusland (8-0), Ierland (1-0), Duitsland (6-1) en Spanje (7-1, tijdens dit EK).

Dertiende nederlaag in 94 EK-duels

Verliezen doet Oranje maar zelden op EK’s. De dreun tegen België betekende pas de dertiende nederlaag voor Nederland in 94 EK-wedstrijden. Daar staan 71 overwinningen en tien gelijke spelen tegenover. Het was daarnaast pas de zesde keer dat Oranje er níet in slaagde te scoren in een EK-wedstrijd. Dat gebeurde tot dusverre één keer tegen Denemarken (0-0), twee keer tegen Spanje (0-1 en 0-3) en twee keer tegen Engeland (0-2 en 0-3).

Zeldzaam grote toernooinederlaag

Slechts één keer in zijn toernooihistorie (EK, WK, Champions Trophy en Olympische Spelen) verloor Oranje met nóg grotere cijfers dan vanavond tegen België. Dat was op 13 oktober 1968, toen Pakistan Nederland tijdens de Spelen in de eerste ronde op een 6-0 nederlaag trakteerde. De 5-0 tegen België was de grootste klap sinds de 6-1 tegen Australië op het WK 2014 in eigen land (op 15 juni). In totaal heeft Oranje nu zes keer een toernooiduel met minstens vijf goals verschil verloren.


1 Reactie

  1. noppie

    Ik denk dat ze toch eens goed de wedstrijd moeten analyseren. Er waren vijf spelers ver onder de maat, waaronder de keeper en de nieuwelingen. Als je dit wegwuift dan los je niks op.


Wat vind jij? Praat mee...