Oranje morele winnaar bij debuut van bondscoach Delmée

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond in een leeg Wagener Stadion het debuut van Jeroen Delmée als bondscoach opgeluisterd met een 2-2 gelijkspel tegen wereld- en olympisch kampioen België. Nederland – met vijf debutanten – kwam tot twee keer toe op voorsprong en verdiende met de shoot-outs een extra punt.

Toen aanvaller Dennis Warmerdam iets na half zeven de bal aan het rollen bracht, brak er officieel een nieuw tijdperk aan. Het tijdperk van het nieuwe Oranje, dat sinds de Olympische Spelen van Tokio van bondscoach wisselde, afscheid nam van een leger internationals, veel jonge onervaren hockeyers in de selectie opnam en dus feitelijk een complete metamorfose onderging.

Het was even wennen om dit Nederlands elftal in actie te zien, met zoveel nieuwe gezichten. Behalve Dennis Warmerdam debuteerden ook Koen Bijen, Tijmen Reijenga, Steijn van Heijningen en Jasper Brinkman in Oranje. Hoe groot zou het verschil met het sterke België zijn, was eerlijk gezegd toch wel de vrees die de aanwezigen in het Wagener Stadion hadden.

België – gecoacht door Michel van den Heuvel – trad voor een aanzienlijk deel met dezelfde ploeg aan als op de Olympische Spelen. Om het verschil in ervaring tussen beide hockeylanden aan te geven: de Belgische recordinternational John-John Dohmen (419 caps) speelde in zijn eentje meer interlands dan de vier meest ervaren spelers uit de Oranje-selectie samen (404 caps): Thierry Brinkman (120), Jonas de Geus (96), Joep de Mol (95) en Jorrit Croon (94).

Debutant Tijmen Reyenga aan de bal. Foto: Willem Vernes

Sterk tweede kwart van Oranje

De vrees vooraf dat België over Nederland heen zou lopen, werd in het eerste kwart alleen maar groter toen de Red Lions meteen veel gevaarlijker waren dan de mannen van Delmée. Schoten van Dohmen en Tom Boon moesten worden gered door Maurits Visser, die de eerste helft uitstekend keepte. Een ander schot van Boon en een tip-in van Sébastien Dockier gingen naast, maar het was duidelijk dat het Nederlands elftal nog niet lekker in de wedstrijd zat.

Toen België aan het begin van het tweede kwart de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde, hield iedereen die Oranje lief heeft zijn hart vast. Kanon Alexander Hendrickx meldde zich op de kop van de cirkel. Zijn sleeppush was als vanouds weer steenhard, maar wel recht op Visser af, die opnieuw een tegendoelpunt voorkwam. België speelde niet fantastisch, maar het leek wachten op de 0-1.

Toch brak er vervolgens een sterke fase aan van Nederland, dat de zenuwen te boven was en geen ontzag voor de olympisch kampioen meer toonde. Oranje straalde plezier uit en oogde gretig, met al die nieuwe spelers die zich wilden bewijzen. Met zijn backhand vuurde Thierry Brinkman – captain – halverwege het tweede kwart een schot op het Belgische doel, maar keeper Loic Van Doren bracht redding. Het was de eerste echte kans voor Nederland, dat een boost zelfvertrouwen kreeg en even later op 1-0 had moeten komen. Jelle Galema kon na een snelle counter binnentippen, maar stuitte ook op Van Doren. Waar Nederland zich na het eerste kwart in hun handen mochten wrijven met een tussenstand van 0-0, mochten de Belgen dat na het tweede kwart.

Jip Janssen viert de 2-1, door hem gemaakt uit een strafbal. Foto: Willem Vernes

Goal van Terrance Pieters

Nederland bekroonde de sterke fase na rust met een doelpunt. Van achteruit werd aanvaller Brinkman snel met een hoge bal bereikt, waarna hij voor het doel van België teamgenoot Koen Bijen in stelling probeerde te brengen. Via diens stick kon de meegelopen Terrance Pieters simpel binnenpushen: 1-0. Een verrassende voorsprong voor het Nederlands elftal, na 35 minuten hockeyen.

Die voorsprong was wel van korte duur, want even later kwam België op 1-1. Hendrickx pushte de bal op lijnstop Brinkman, waarna Florent van Aubel in de rebound van dichtbij raakschoot. Het was een domper voor Oranje, dat even daarvoor zoveel indruk maakte.

Rake strafbal van Jip Janssen

Opnieuw kwam Nederland vervolgens sterk voor de dag, waarna Dennis Warmerdam in de cirkel van België tegen de grond werd gewerkt door Simon Gougnard. Tevergeefs vochten de Belgen de beslissing van de scheidsrechter aan, waardoor Nederland een strafbal mocht nemen. Met een lage schuiver passeerde Jip Janssen keeper Van Doren, waardoor Oranje weer op voorsprong stond (2-1).

Niet lang daarna kwamen de Red Lions alweer terug tot 2-2. Ziedend hard sleepte Hendrickx de bal door de benen van keeper Visser. De laatste minuten van de wedstrijd was het vooral Nederland dat in de aanval was, maar serieuze kansen werden door Oranje niet meer gecreëerd. Vlak voor het einde moest Visser nog één keer redding brengen op een strafcorner van Hendrickx. Toen na zestig minuten hockeyen de toeter klonk, was het 2-2 gelijkspel een feit. Dat Oranje daarna de shoot-outs won, paste volledig bij de avond, met Nederland als morele winnaar.

Nederland* – België 2-2 (0-0)
35. Terrance Pieters (sc) 1-0
38. Florent van Aubel (sc) 1-1
49. Jip Janssen (sb) 2-1
53. Alexander Hendrickx (sc) 2-2