Oranje Heren buigen 0-2 achterstand om in 4-2 overwinning

De Oranje Heren hebben vrijdagavond op het veld van GCHC in Groningen tegen Nieuw-Zeeland een 0-2 achterstand omgebogen in een 4-2 overwinning. Bob de Voogd, Robert van der Horst, Rogier Hofman en Jelle Galema maakten de doelpunten. Voorafgaand aan het duel ontving Van der Horst de prijs van Wereldspeler van het Jaar 2015.

Roel Bovendeert, Mink van der Weerden, Jeroen Hertzberger, Pirmin Blaak en de geblesseerde (en jarige) Robbert Kemperman speelden niet.

0-2 achterstand

Nederland begon nogal slap aan de wedstrijd. Binnen 5 minuten keek het al tegen een achterstand aan, door een doelpunt van Nick Wilson. Even later was het bijna 0-2: Marcus Child slalomde door de Nederlandse verdediging heen en haalde uit, maar doelman Jaap Stockmann redde knap.

In het 2e kwart ging Nieuw-Zeeland op zoek naar de volgende treffer. Eerst drong Wilson de cirkel binnen en had hij kans om zijn 2e treffer van de avond te maken, maar hij stuitte vanuit een moeilijke hoek op Jaap Stockmann. Later bouwden de Black Sticks hun voorsprong alsnog uit. Stockmann bracht aanvankelijk redding op een Nieuw-Zeelandse strafcorner, maar uit de rebound schoot Stephen Jenness raak: 0-2.

4-2 voorsprong

Na rust legden de Oranje Heren beter spel op de mat en probeerden ze met man en macht de schade te repareren. Ze doken enkele keren dreigend voor het doel van Nieuw-Zeeland op. De aansluitingstreffer hing in de lucht en in de 42e minuut was het inderdaad raak: Bob de Voogd maakte de 1-2. Niet veel later sloeg Robert van der Horst uit een strafcorner toe en was het weer gelijk: 2-2.

De ommekeer was definitief ingeslagen, want in het laatste kwart kwam Oranje op voorsprong. Rogier Hofman zette met een snoeiharde backhand de 3-2 op het scorebord. Daarna drong Nieuw-Zeeland nog wel aan en ging het met een vliegende keeper spelen, maar dat resulteerde niet in het gewenste effect. Sterker nog, uit een razendsnelle counter besliste Jelle Galema het duel door de bal in het lege doel te schuiven: 4-2.

Oranje won dinsdag met 1-0 van Nieuw-Zeeland en donderdag met 2-0.

Nederland – Nieuw-Zeeland 4-2

5. Nick Wilson 0-1
28. Stephen Jenness 0-2 (sc)
42. Bob de Voogd 1-2
45. Robert van der Horst 2-2 (sc)
50. Rogier Hofman 3-2
58. Jelle Galema 4-2