Defensie Oranje achilleshiel in grote nederlaag tegen India

Het duurde elf seconden voor India om indruk te maken bij hun debuut in het tweede seizoen van de Pro League. De rode vuurpijlen schoten de lucht in na de bizar snelle 1-0 na geschutter bij Oranje. Nederland kwam sterk terug, leek op voorsprong te kunnen komen, maar zag door defensieve missers en sterke Indiase acties het thuisland met 5-2 langszij komen.

De grootste domper was het uitvallen van Floris Wortelboer, die weer een schouderblessure opliep, een blessure waardoor hij het WK in Bhubaneswar miste in 2018. Ook gingen de gedachten naar de twee Sanders van Oranje, Sander de Wijn en Sander Baart, de twee echte verdedigers die werden gemist in het Kalinga Stadium.

India scoort na elf seconden

Het begin van Oranje aan het nieuwe seizoen van de Pro League leek op een nachtmerrie. In het schitterende Kalinga Stadium schonk het Nederlands elftal hun oude assistent-coach Graham Reid met zijn India het perfecte debuut in het tweede seizoen van de Pro League.

Seve van Ass verspilde knullig de bal, waarna de Indiase aanvaller Mandeep Singh er vandoor ging, richting het goal van de weer teruggekeerde Pirmin Blaak. Gurjant Singh kon na zo’n elf seconden de 1-0 binnentikken en ervoor zorgen dat er een heerlijke sfeer was in het stadion, dankzij de rode vuurpijlen en het gekrijs van de Indiase supporters.

De supporters in het Kalinga Stadium. Foto: FIH

Verdedigend had Oranje de zaken niet op orde tegen een fel India, dat via Lalit een paar keer vrij de bal mocht aannemen in de cirkel. Alleen Lars Balk kon zich verdedigend onderscheiden, door vallend de bal af te pakken van een gevaarlijke Sunil. De wedstrijd werd vervelend, toen Wortelboer – die het WK in Bhubaneswar al miste door een schouderblessure – naar zijn schouder greep na een op het oog onschuldige actie zonder contact met andere spelers. Hij kwam niet meer in actie.

De enige meevaller in het eerste kwart voor Oranje, dat na een minder 2019 met frisse moed het olympische jaar wilde starten, kwam nadat Billy Bakker een strafcorner forceerde. Jip Janssen klaarde het klusje vanaf de kop cirkel vakkundig en was daar uitzinnig over. Zijn vuist schoot door de lucht.Dit was zijn eerste goal ooit in het machtige Kalinga Stadium en het betekende veel voor hem. De 2-1 was de aansluitingstreffer.

Jip Janssen schreeuwt het uit na zijn 2-1, zijn eerste treffer ooit in het Kalinga Stadium. Foto: FIH

Gekkenhuis op tribune

Hoewel het stadion nauwelijks voor de helft was gevuld, bleek dat geen probleem om de echte Indiase sfeer op te wekken. Elke keer als een Indiase speler de bal had voorbij de middenlijn, kwam er een orkaan van geluid vanaf de tribunes. Het geluid ging door merg en been en herinnerde iedereen eraan waarom het zo prettig is dat het hockeygekke India eindelijk ook deelneemt aan de Pro League. Los van het potentiële kijkerspubliek van 1,3 miljard Indiërs.

India scoort al na elf seconden de 1-0. Foto: FIH

Nadat de Indiase storm was geluwd, nam Oranje nadrukkelijk de controle over in het tweede kwart. De bal ging weer makkelijker van stick tot stick. Er was meer rust en minder balverlies. Bjorn Kellerman viel op met zijn acties en was op dat moment de gevaarlijkste aanvaller. Na een goede aanname was het ook de aanvaller van Kampong die de 2-2 op zijn stick had, maar het net niet kon vinden.

Oranje hield de linies beter gesloten, nadat er eerst flink gecoacht werd onderling om alles goed neer te zetten. Via een prima actie van Bob de Voogd kwam de bal bij Hertzberger, die van dichtbij knap de 2-2 aantekende. Daarna was het vooral Oranje dat aanspraak mocht maken op meer, maar de sleeppush van Mink van der Weerden werd knap met de klomp gered door de Indiase keeper.

Max Caldas is niet tevreden. Foto: FIH

Gemis van ‘echte verdedigers’

Op basis van het tweede kwart leek Oranje de touwtjes stevig in handen te hebben. Toch was het tijd voor India om weer vol de gaskraan open te draaien. Nederland verdedigde zwak, alsof het een oefenwedstrijd op een zomeravondtoernooi speelde. Mandeep Singh mocht de bal aannemen in de cirkel, een paar meter lopen en daarna vrij uithalen in de hoek, langs Blaak.

Daarna was het Gurjant Singh die bijna 4-2 maakte, omdat Jonas de Geus in de eigen cirkel uitgleed. Toen Valentin Verga op de cirkelrand makkelijk werd uitgespeeld door Harmanpreet Singh, kon Lalit daarna eenvoudig de 4-2 scoren. Het gemis van echte verdedigers als Sander de Wijn en Sander Baart leek Oranje op te breken tegen de behendige en fitte Indiërs, die maar bleven gaan.

Onbegrip bij Lars Balk. Foto: FIH

Het werd in het laatste kwart nog erger, toen keeper Blaak een sleep, recht door het midden, van specialist Rupinder Singh niet tegen kon houden. Billy Bakker onderschepte een voorzet, maar raakte een eigen Nederlandse voet in de cirkel, waardoor India wederom mocht aanleggen voor een strafcorner. Een corner die er slim werd uitgehaald door Lars Balk, die zag dat de Indiërs een variant speelden. Daardoor bleef het bij 5-2, de grootste nederlaag tegen India sinds 1996.

Geen ramp

De 5-2 zege van India is geen ramp voor Oranje, dat eigenlijk alleen in het tweede kwart controle had. Het is pas de eerste wedstrijd van de Pro League, in het jaar dat alles in het teken staat van de Olympische Spelen van Tokio.

Maar zoals bondscoach Max Caldas al deze week zei: hij wil elke Pro League-confrontatie top zijn, omdat Oranje door het clubhockey relatief minder tijd met elkaar heeft dan andere landen. Dan valt de 5-2 nederlaag en het defensieve optreden na een trainingsweek in Kuala Lumpur tegen. Verder is het vooral te hopen dat de blessure van Wortelboer meevalt.

Lees hieronder de live-updates van de wedstrijd terug


30 Reacties

 1. frans-j

  Dus wel ziggo, maar dan achter een decoder waar nagenoeg niemand een abonnement op heeft. Wederom jammer!

  1. circlestorm69

   Samenvatting is hier nu te zien.

 2. mvolkers

  Helaas in Nederland door bijna niemand te kijken, alleen met ziggo sport abonnement. HET hockeyland kan zijn eigen wedstrijden niet eens bekijken......

  1. conegut

   Jullie zijn dus nog steeds de mensen die niet willen betalen voor deze sport. Het moet gratis zijn.. welkom in een wereld waar hockey geen mondiale sport is met brede interesse. Als je wilt dat deze niche sport te zien is dan moet je ook bereid zijn ervoor te betalen. Anders niet piepen.

  2. circlestorm69

   @conegut Beetje onzin. Er zijn mensen die Ziggo hebben genomen om (veel) hockey te kunnen zien. Dan is het nogal jammer dat ze deze wedstrijd achter de decoder stoppen en dat je alsnog moet betalen. Die van morgen is wel normaal te zien als Ziggo klant. Maar er staat nu een samenvatting van 25 min. zag ik (moet zelf nog gaan kijken) dus dat is nog altijd beter dan alleen maar de goals zoals we vaak in samenvattingen zien.

  3. lexi-b

   Je kan uitstekend naar de wedstrijden van Oranje op FIH live kijken als je een abo neemt op een VPN service. Dat is altijd goedkoper dan Ziggo.

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  1-0 binnen 10 seconden...

 4. cmb-koning

  en nu KNHB moet het eens afgelopen zijn !! Wij hebben Ziggo maar geen extra abonnement op Ziggosport extra . Dus niets te zien. DE FIH heeft zijn streaming afgesloten voor Nederland . Hoezo PRoLeaque als eyeopener voor de wereld . Zo laat je je (toekomstig )publiek hopeloos in de steek. Schandalige behandeling!! Niet de eerste keer dat we lekker gemaakt worden door Hockey.NL vervolgens niet te zien ,niet te volgen.

  1. ronald

   VPN gebruiken, dan gewoon te zien via FIH :)

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Dit is natuurlijk een veredelde oefenwedstrijd, maar zo snel een doelpunt tegen krijgen mag natuurlijk nooit...

 6. robvisser

  Wat staan de Oranje heren te schutteren en te knoeien. Totaal niet bij de les. Wel nu de achterstand verkleind naar 2-1.

 7. asjemenou

  Hockey is en blijft elitair, blijkt maar weer. Ik heb toch begin dit jaar een ambitieus artikel gelezen van onze bondsvoorzitter.

 8. asjemenou

  Kan teambegeleiding ook svp ander polo’s dragen, dit dragen ze al een paar jaar. Armoede !

  1. Ramon Min

   Ze worden tussendoor wel gewassen hè 😄

 9. robvisser

  Nederland heeft zich aardig hersteld in het tweede kwart en nu is het 2-2, maar deze ploeg loopt net wat te vaak achter de feiten aan en er moet nog heel wat gebeuren voordat (tot nu toe) alle NL prominenten in de rubriek 'Vooruitblik 2020' gelijk krijgen met hun voorspelling dat de heren de OS finale gaan spelen. Wel jammer dat Floris Wortelboer toch weer een schouderblessure lijkt te hebben.

 10. jasper1980

  waar kan ik het live zien

 11. MIck

  Blaak stopt echt geen bal.

  1. conegut

   Dat hij nu al weet dat hij in Tokio onder de lat staat legt hem geen windeieren. Gooi die concurrentie strijd maar weer open Caldas..!!

 12. MIck

  Geen topkeeper geen topcorner geen topcoach, we missen alle ingrediënten voor succes.

 13. robvisser

  Oef, wat een afgang uiteindelijk. Nederland moet oppassen dat het niet het lachertje van de Pro League wordt, want deze wedstrijd maakte duidelijk dat ze dat wel in zich hebben. En heel soms kunnen ze ook weer fantastisch hockeyen. Het is gewoon veel te wisselvallig voor de absolute top. Niet stabiel, hoge toppen en diepe dalen. Het zal toch wel weer van de Oranje vrouwen moeten komen op de komende OS.

 14. barteenkhoorn

  Wederom een bevestiging van wat we al weten. 1. Deze begeleiding krijgt de ploeg niet constant en stabiel. Wederom zo matig in sommige fases. Een subtopper als India straft dit genadeloos af. 2. Verdedigend zijn we al jaren geen top meer. Mannen als de Mol, Schuurman, Vd Weerden zijn verdedigend niet goed genoeg. Janssen mist alles aan flair en creativiteit. Als de Wijn en Baart er dan niet zijn krijg je gewoon minimaal 3 goals om je oren per wedstrijd tegen de wereldtop/subtop 3. De corner is ronduit matig tot lachwekkend. Zoveel know how en middelen en dan zo’n matige corner nu al een aantal jaar op rij. Vd Weerden is passé en Janssen niet goed genoeg 4. Ipv je verlies nemen en voor jeugd kiezen gaat men maar door met oude spelers die niet meer beter worden. Dit mag je de begeleiding maar toch zeker op de knhb (Veen) aanrekenen. Doorpakken en vernieuwen. Met deze aanpak wordt het Max 3/4e plek vrees ik in Tokyo. En het kan ook zo maar 7/8e worden

 15. klaassen

  Belachelijk dat die wedstrijd niet vrij te bekijken is. KNHB spendeert veel geld in de Pro League, dan mag je de leden ook wel wat teruggeven. Wat een afgang die pay-per-view van Ziggo. Kost sowieso enorm veel tijd/moeite om 'de bestelling' te doen. En nadat mij wordt bevestigd de zaterdagwedstrijd (18 jan) te hebben gekocht en de betaling is afgeschreven, krijg ik een streaming link voor de wedstrijd van morgen t.w. 19 januari. Vervolgens geen enkele klantenservice te bereiken. Wat suffe zooi.

 16. francakh

  Waarom selecteren we dan niet meer “echte” verdedigers als de verdedigers geblesseerd zijn? Het feit dat verdediger X, Y en Z geblesseerd zijn, mag toch geen excuus zijn in een land als Nederland? Dan moet je beter en anders selecteren.

 17. jmvdpol

  Inspiratieloze performance. Fijne kerels allemaal, veel respect maar tijd voor jong bloed. MET NAME in de begeleiding: hoogste tijd om afscheid te nemen van Max Caldas.

 18. K.IJker

  Conclusie 'Defensie Oranje achilleshiel' geeft verkeerd beeld van wekelijkheid. Het werkelijke probleem en keiharde realiteit is dat Nederland wordt geklopt op techniek, flexibiliteit en creativiteit. Genoten van techniek, dribbels, passes en looppatronen van Indiase spelers. Oranje speelt voorspelbaar hockey. Dat begint al met de beginbal. Die gaat niet vooruit maar elke keer achteruit. Waarom??? Wat is je intentie in hockey? Spelen op je eigen helft, of vanaf de allereerste seconde domineren op de helft van de tegenstander??

 19. JannekeThierens

  Heerlijk het echte hockey terug te zien.....Indiers met snelheid, beweeglijkheid, energie, fel, plezier. Oogstrelende techniek, een genot om naar te kijken, doet me denken aan de WK finale van 1973 toen Nederland India versloeg in het Wagener. Het kan dus wel, maar onze jongens zijn te oud en njet beweeglijk genoeg.....Brinkman uitgezonderd.

 20. ericst29

  We hebben zogenaamd de beste hockeycompetitie ter wereld waar praktisch alle heren internationals actief zijn, maar kennelijk biedt dit geen enkele garantie op `Internationaal kunnen aanhaken` bij de echte wereldtop. Dit gaat zo niet langer; `Bankrasmodel` zal er vroeg of laat toch moeten komen na al deze verloren jaren die slechts een neergang in prestaties hebben laten zien. Treurig dat zowel binnen begeleiding elftal als bij KNHB geen enkele visie te bespeuren is, behalve het kansloos herhalen van zaken die reeds bewezen hebben niet het verschil te maken in de prestaties van de heren.

 21. vostammer

  Verborgen achter een betaalkastje....ook dit jaar gaat het weer mis.

 22. jvolcano

  Dit is de derde keer op rij dat NL ongeconcenteerd aan een belangrijke wedstrijd begint (EK/ Spanje, OS Play Off/ Pakistan, Pro League/ India). Terecht verloren. India speelde met veel meer passie.

 23. rudi wortmann

  hasta pronto Max.


Wat vind jij? Praat mee...