Troost matchwinnaar bij Oranje na intens gevecht met Britten

Een laat doelpunt van aanvaller Joep Troost – zijn eerste als international – heeft de Oranje Heren zondagavond in de FIH Pro League aan een zwaarbevochten zege op Groot-Brittannië geholpen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmée won met 2-1. De beslissing viel opvallend genoeg in een fase dat Oranje in ondertal op het veld stond na gele kaarten van Floris Middendorp en Seve van Ass.

Het tweede duel van Oranje met de Britten in het Argentijnse Santiago del Estero, na de eerdere 3-2 nederlaag van donderdag, was intens, intensief, fysiek, rommelig en bij vlagen oververhit, met hier en daar wat onvriendelijkheden tussen spelers van beide kampen. Het kwam het hockey bepaald niet ten goede, zeker niet in de eerste twee kwarten.

Nederland trad aan met Jip Janssen, Joep Troost en Lars Balk. Zij zaten bij de vorige wedstrijd van Oranje – de 3-0 zege op Argentinië van vrijdag – op de tribune en namen nu de plaats in van Tijmen Reyenga, Koen Bijen en Jasper Brinkman.

Belangrijke reddingen van Blaak

De beste kansen in de eerste helft waren voor de Britten, die via Nick Bandurak drie keer uit een strafcorner mochten aanleggen. Een openingstreffer bleef uit, mede door twee prima reddingen van Oranje-keeper Pirmin Blaak. Oranje zette er wat speldenprikjes tegenover. Thierry Brinkman was nog het dichtst bij succes, maar hij kwam net tekort op een formidabele voorzet van Joep de Mol.

Steijn van Heijningen krijgt een beuk van Ian Sloan. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Oranje baalt van arbitrale dwaling

Het meest markante moment van de eerste helft vond plaats op het einde van het eerste kwart. De Mol kreeg het op zijn heupen en denderde met grote passen over rechts de Britse cirkel binnen. Bij de achterlijn werd de verdediger van Oranje-Rood getorpedeerd door aanvoerder James Albery, die tot twee keer toe zijn elleboog in de zij van De Mol plantte.

Scheidsrechter Gabriel Labate floot resoluut voor een strafbal, waarna de Britten de videoscheidsrechter raadpleegden. Hoewel de beelden duidelijk de overtreding van Albery aantoonden, besloot de videoscheidsrechter Federico Silva anders. Hij gaf aan dat De Mol de bal gewoon over de achterlijn had gelopen en zette dus een streep door de strafbal. Het leverde blikken vol ongeloof op bij de Oranje-spelers en de stafleden langs de kant.

Joep de Mol was met zijn rushes regelmatig een plaag voor de Britse defensie. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Meer grip op de Britten

Na rust kreeg Oranje wat meer grip op de Britten, al bleef het spel bij vlagen rommelig. Terrance Pieters schoot hard naast, De Mol zag een rebound uit een strafcorner op de legguards van Oliver Payne uiteenspatten en Jip Janssen had tot drie keer toe geen succes uit een strafcorner. De Britten zetten er een grote kans voor spits Sam Ward tegenover, maar Blaak kwam attent uit zijn goal en keerde het schot van de gemaskerde aanvaller voortreffelijk.

De groeiende dreiging van Oranje en de jacht op de openingstreffer had in de 42ste minuut het gewenste effect. Uit een strafcornervariant tipte Terrance Pieters vallend schitterend raak: de lage sleep van Jip Janssen verdween via zijn stick hoog tegen de touwen: 1-0. Zijn veertiende interlandgoal en zijn tweede goal in dit Pro League-blok, na zijn eerdere goal in het duel met de Argentijnen.

Jip Janssen loopt op doelpuntenmaker Terrance Pieters af na de 1-0 van Oranje. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo.

Vlak na de start van het vierde kwart moest Blaak zich voor het eerst gewonnen geven. Een hard schot uit de draai van Rupert Shipperley werd bij de tweede paal knap binnengetikt door Sam Ward: 1-1.

In het restant van het vierde kwart bleven grote doelkansen uit, aan beide kanten. Pittige onderlinge duels in een op en neer golvend spel met in totaal meer dan negentig cirkelpenetraties waren er wél genoeg. Oranje moest zelfs vijf minuten met een man minder spelen na een gele kaart voor Floris Middendorp (52ste minuut), die Sam Ward onderuit schoffelde in een duel op het middenveld. Zeven minuten later mocht ook Seve van Ass voor vijf minuten naar de kant na een ongelukkige botsing met een tegenstander.

De aanleiding voor de gele kaart van Seve van Ass. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Joep Troost met de winnende goal

Terwijl iedereen in Santiago del Estero zich al opmaakte voor een Brits wanhoopsoffensief tegen tien Nederlanders, was daar ineens een razendsnelle uitbraak van Oranje met een gouden afloop. Derck de Vilder stuurde Joep Troost met een backhand de diepte in. De spits van Pinoké, bezig aan zijn tweede interland, nam de bal aan en zette koers richting de Britse cirkel, waar hij met een vlammend schot doeltreffend uithaalde: 2-1, zijn eerste goal in Oranje.

Het bezorgde een soms vervelend en uiterst fysiek gevecht tegen een veerkrachtig Groot-Brittannië alsnog een happy end voor Oranje, dat zijn tweede zege in dit Pro League-seizoen boekte. Maandag neemt Oranje het voor de tweede keer op tegen Argentinië, in de laatste van vier wedstrijden in Santiago del Estero.

Wedstrijdselectie Oranje
Blaak; De Mol, Janssen, Wortelboer, Beins, Balk, Blok, De Vilder, Van Heijningen, Van Ass, De Bie, Croon, Middendorp, T. Brinkman, Pieters, Troost, Burkhardt.

 


1 Reactie

  1. 9ftz9g4b2cprivaterelay-appleid-com

    Wat n heerlijk en sportief commentaar van die Engelse verslaggever. Love it. En wat n mooie goal van die Joep. Troost. Proficiat. Dat ze allemaal zo mooi mogen worden als deze eerste.


Wat vind jij? Praat mee...