Oranje verspeelt voorsprong en verliest met shoot-outs van India

Het liep in het tweede kwart niet bij Oranje, in de Pro League-wedstrijd tegen India. De spelers konden elkaar niet vinden. Er moest op karakter worden gespeeld. Dat deed Oranje, met een vurige Mirco Pruyser en een effectieve Mink van der Weerden, die Nederland over een dood punt hielpen tegen India. Daarna leek Oranje los in hun geliefde Bhubaneswar, maar moest het na een 3-1 voorsprong toch teleurstellend de 3-3 incasseren. De shoot-outs waren een prooi voor India: 3-1. 

Hoe zou Nederland zondag de bal uitnemen in het Kalinga Stadium? Dat was de eerste vraag die moest worden beantwoord na het echec zaterdag, nadat de bal al na dertien seconden achter Pirmin Blaak lag na nota bene een Nederlandse afslag.

Mirco Pruyser liep naar voren, pastte toch naar achteren, waarna uiteindelijk Mink van der Weerden slim de hoge bal hanteerde. Het was duidelijk: vandaag moest het anders dan zaterdag, tegen het sterke India. En het ging ook anders.

Betere start Oranje

Zonder de weer aan zijn schouder geblesseerde Floris Wortelboer, maar met de comeback van Thijs van Dam – zijn laatste interland was de WK-finale – en Jelle Galema in het veld moest Oranje op zoek naar eerherstel na de 5-2 nederlaag een dag eerder. Oranje startte meteen beter, Mirco Pruyser schoot een backhand tegen de keeper, na een mooi overstapje van Billy Bakker en een pass van Glenn Schuurman. Thijs van Dam accelereerde als vanouds over de linkerflank.

De spelers van India en Nederland vochten verbeten duels uit. Hier gooit Thierry Brinkman zijn ziel en zaligheid in de strijd. Foto: FIH

Maar het was India met de grootste kansen. Zo was het de gevaarlijke Lalit na een pass dwars door de Nederlandse defensie, die een levensgrote kans niet kon scoren tegen de sterke Sam van der Ven, die de zieke Pirmin Blaak verving. Later was het Mandeep Singh die van veraf werd bediend door Gurinder Singh. Ook hij had de 1-0 op zijn stick. Oranje startte dan wel beter dan zaterdag, India was gevaarlijker. Het Nederlands elftal stond wel compacter opgesteld in vergelijking met zaterdag, beducht voor Indiase counters.

Misverstanden

Het tweede kwart leek in eerste instantie het meest frustrerende kwart van Oranje te worden. Sam van der Ven moest weer ingrijpen na een slippertje van Lars Balk. De tweede goalie van Oranje kon zich onderscheiden zondag. Er ontstonden in die fase vooral wat misverstanden tussen spelers. Het oogde onwennig, zo pril in 2020.

Zo wisten eerder Bjorn Kellerman en Jeroen Hertzberger elkaar niet te bereiken. Jelle Galema en Valentin Verga hadden een misverstand, waardoor de bal over de lijn liep. Thijs van Dam en Mirco Pruyser konden elkaar niet bereiken. Glenn Schuurman pastte Billy Bakker net te hard in op zijn backhand, die daardoor alleen nog net de bal kon aanraken, waarna de bal over de zijlijn rolde. Al met al leek de wedstrijd langzaam een reprise van de zaterdag te worden.

Bondscoach Max Caldas roept zijn manschappen toe. Foto: FIH

De frustraties liepen op bij Oranje, waar bondscoach Max Caldas druk aan het coachen was. Het vloeiende aanvalsspel was er niet altijd, maar routiniers Pruyser en Mink van der Weerden lieten zien dat dat ook niet altijd nodig is. Als het combinatiehockey niet werkt, is er altijd nog werklust.

Op karakter

Pruyser haalde net toen Oranje het even moeilijk had puur op karakter een strafcorner. Hij legde de bal op de voet van de Indiase verdediger en slaakte daarna een oerkreet. Zo blij was hij. Hij pepte zijn team op en nam Oranje op sleeptouw. Van der Weerden kreeg daarna het stadion stil met een goede hoge push in het net, alweer zijn zesde goal in zijn laatste zeven interlands.

Toen daarna Lalit alle vrijheid had en de 1-1 binnentipte en Jonas de Geus daarna druk om zich heen keek, waar de dekkingsfout toch vandaan kwam, leek de comeback van korte duur. Maar de Nederlanders hadden het signaal van Pruyser begrepen.

Na weer goed doorzetten van Lars Balk en Pruyser, die druk bleven houden op de Indiërs, kon Jeroen Hertzberger slim met een backhandje de 1-2 scoren. Weer was het stadion oorverdovend stil, een fenomeen waar moeilijk aan te wennen is. Hoe kan het ook anders, met maar twee Nederlandse supporters.

De shoot-out van Jeroen Hertzberger. Foto: FIH

Eindelijk leek er wat echte losheid te komen in de benen van de Nederlandse spelers. Oranje werd brutaler en durfde meer risico te nemen. Kort daarna sloeg dezelfde Hertzberger de bal hard voor en scoorde Kellerman fraai de 1-3. Hiermee liet dit Oranje zien dat werklust en karakter, in een wedstrijd die in die fase niet altijd goed was, beslissend kunnen zijn. Oranje had deze doelpunten nodig, na een taaie zaterdag, het uitvallen van hun geliefde Floris Wortelboer, en een listige tegenstander in India.

Rupinder Singh was weer dodelijk met de strafcorner. Foto: FIH

Oranje tien minuten in overtal

In het derde kwart controleerde Oranje de wedstrijd en leek India snel teleurgesteld over het scoreverloop. Echt gas geven konden ze niet meer geven en Nederland liet dat ook niet meer toe. Zeker niet nadat aanvoerder Manpreet Singh voor tien minuten naar de kant moest, na een harde overtreding op Lars Balk. Het was in deze fase dat Oranje – achteraf gezien – naar de 1-4 of 1-5 had moeten uitlopen.

In het laatste kwart was het zaak voor Oranje om de overwinning naar huis te hockeyen. Een strafcorner werd goed gestopt door Van der Ven, maar de rebound benut. Een perfecte counter van Thijs van Dam eindigde in schoonheid. Het publiek begon zich ermee te bemoeien. Dat kon nog weleens gevaarlijk worden voor Oranje.

Mirco Pruyser zet druk op de bal. Op de achtergrond de teruggekeerde Thijs van Dam. Foto: FIH

Dat werd het ook. Het thuisvoordeel begon nu mee te spelen. Elk balbezit van een Indiër werd hartstochtelijk bejubeld. Gedragen door het publiek wist India de 3-3 te scoren. Weer was het Rupinder Singh die niet Blaak maar deze keer Van der Ven door het midden passeerde. Kon het hard vechtende Oranje zich nog een keer oprichten om toch die drie punten en het goede gevoel mee naar Nederland te nemen?

Valentin Verga forceerde twee minuten voor tijd de strafcorner. Ook bij hem was de reactie intens. Wie denkt dat de Pro League bestaat uit veredelde oefenpotjes, weet wel beter als je kijkt naar de heftige reacties van de Nederlandse spelers bij elk voordeeltje dat ze behaalden. Dit was strijden op het scherpst van de snede. Jip Janssen kreeg de bal niet lekker op zijn stick, waardoor het 3-3 bleef.

Toch shoot-outs, na een 3-1 voorsprong. Dat voelde als een nederlaag. Maar het optreden zondag en de grote vechtlust waren een kleine revanche op de 5-2 nederlaag van zaterdag.


30 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Ik dacht dat Blaak vanaf nu de eerste doelman van Oranje zou zijn?

  1. Van Dessau

   Vijf om je oren krijgen en dan denken dat je 1ste doelman blijft. Laten we reëel blijven, niet alleen een andere goalie, ook een andere defensie zou welkom zijn.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Lalit al twee wereld kansen gemist..

 3. asjemenou

  Ik vind India echt heel goed spelen. Waarom lukt het Reid wel?

  1. Van Dessau

   Laten we het hem vragen!

 4. MIck

  Nog even helemaal los van het feit dat beide keepers geen topkeepers zijn zoals we wel jarenlang gehad hebben met Stockman,Vogels en Janssen maar als je dan eenmaal een keuze maakt voor een 1e keeper laat hem dan ook spelen dit is gewoon weer schipperen.

 5. sa-te-t

  Drie (3) minuten regel, heren....

  1. MIck

   Waren het maar 3 minuten was binnen 1 minuut

  2. charliem

   Gelukkig kent India die ook niet 😜

 6. sa-te-t

  "Dit is een goede corner...." pfffg, volgens mij was ze recht door het midden, die 3-3...

 7. cony-doomen

  Blaak geeft vlak voor de wedstrijd aan last van zijn hersenschudding te hebben en kiest voor het team in plaats van zijn interland. Mooi dat de aannames alweer zijn gemaakt. Blaak vanuit Den Bosch neem je tijd! We hebben je nodig deze zomer.

  1. MIck

   Dan moet Blaak gewoon thuisblijven als hij niet fit is

 8. robvisser

  Geen overtuigend Oranje gezien in India en de zwakke punten van het team zijn behoorlijk blootgelegd. En India is nog niet eens de absolute wereldtop. Het reeds bestaande beeld over Oranje is in India bevestigd: een instabiel team met gebrek aan overtuiging, scherpte en creativiteit, teveel slordigheden en veelal bezwijkend onder de druk. Sam van der Ven beter dan Blaak.

 9. MIck

  Dit is er vast weer een onder de noemer incidentje, of we misten een aantal spelers, of we hebben in Maleisië heel hard getraind of het was best wel warm of we zijn bezig aan een proces. Mochten de heren brons winnen in Tokio zou dat echt een wereldwonder zijn en moeten ze gelijk sportploeg van het jaar worden.

 10. kasparstevens

  Wat worden de shootouts al tijden dramatisch genomen ... Behalve dan die ene die wel zat.

 11. marcoalewijnse

  Eerste twee kwarten waren heerlijk om naar te kijken. Die man meer situatie is zonder enige passie en wil om verder uit te lopen gespeeld. Slechts 1 kans in 10 min. Daar verliezen ze wat mij betreft de wedstrijd uit handen. Jammer maar leerzaam weekend voor team Caldas.

 12. francakh

  Dramatisch ... totaal geen consistentie of stijgende lijn (in tegenstelling) te herkennen. Het roer moet helemaal om en snel ook!

 13. JLVZ

  Zou dit nu eindelijk het einde van Caldas betekenen?

  1. jan

   Hopelijk wel

  2. Paul van Laak

   Waarom precies? Onderbouw deze (constant terugkerende) loze kreet eens svp... 🤷‍♂️

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Uhm, onder Caldas is Nederland een middenmotor geworden waarbij het verliest van Spanje en India in belangrijke wedstrijden en zelfs tegen Pakistan gelijk speelt. Een gouden medaille is nog nooit zo ver weg geweest!

  4. francakh

   Er zou op z’n alleelr-allerminst een discussie over moeten beginnen. Totaal geen vooruitgang binnen het Nederlandse herenhockey. We zakken langzaam af en kunnen niet meer winnen van landen als India, Spanje, Pakistan. Niets ten nadele van hen, wij staan stil, zij werken aan vooruitgang en vernieuwing.

  5. luchtisblauwgrasisgroen

   Voorheen was Jacques Brinkman de criticus, maar niemand anders die zijn rol heeft overgenomen..

 14. jan

  Wat een verfrissend India! Heerlijk technisch hockey. Jammer dat de spits Singh niet echt handig was in de afmakers. Anders was de uitslag wel anders geweest 😇

 15. luchtisblauwgrasisgroen

  Ideetje voor de FIH: kan de videoscheidsrechter niet live mee kijken zodat er sneller beslissingen kunnen worden genomen? Deze spelonderbrekingen zijn niet nodig.

 16. stekel

  En KNHB verantwoordelijke zou die überhaupt kijken naar de wedstrijden ?

 17. hadewee

  balvaardigheid van India, incl. de verdedigers, smullen! Zij soepel en technisch, wij houterig en tactisch. Op loopvermogen winnen we het niet meer. Op passie ook niet. Zijn ze ons voorbij en waar ligt dat aan?

 18. gelderlander

  Triest dat Hockey.nl stukjes zomaar weghaalt , gewoon schandalig .


Wat vind jij? Praat mee...