Historische 0-5 afstraffing van België bezorgt Oranje veel huiswerk

Nog nooit verloren de Oranje Heren op een EK met vier of meer doelpunten verschil. Maar de Red Lions schoten meerdere gaten in de Nederlandse zoneverdediging. België was machtig, hoewel tien Nederlandse strafcorners aangaven dat het zeker geen eenrichtingsverkeer was.

Twee Belgische armen gingen overtuigend in de lucht. Aanvoerder Thomas Briels keek om zich heen, zag een uitverkocht Wagener Stadion vol met oranje supporters en wees met zijn linkerarm nog maar eens naar het publiek. 0-3, in het nationale hockeystadion van Nederland. Wát een weelde. En toen wist hij nog niet eens dat het in een 0-5 zou eindigen. De bal ging van linksachter hoog over de Nederlandse zoneverdediging, waarin Sander Baart mistastte en Briels de bal vrij langs Pirmin Blaak schoot.

Een jaar geleden werd het bij de Olympische Spelen nog 3-1 voor de Belgen, de eerste overwinning voor België ooit tegen Oranje. Dat was een dreun. Dit keer was het net anders. Geen uitschakeling in een titeltoernooi, maar wel een grove waarschuwing van de Belgen dat ze serieus favoriet zijn voor de Europese titel. De tweede Belgische overwinning in twintig duels tegen Nederland.

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat het een treffen was tussen twee hockeygiganten. Billy Bakker verloor meteen twee persoonlijke duels van de sterke Victor Wegnez. Even later kon Sebastien Dockier een afgeketste bal snoeihard achter Sam van der Ven slaan, tegen de zijplank. België was in die eerste vijf minuten de baas.

Aanvoerder Thomas van Briel viert de 3-0 met teamgenoten. Foto: Frank Uijlenbroek

Keeper Vincent Vanasch groeide uit tot man of the match

Daarna greep Oranje het initiatief. In de zevende minuut onderschepte Joep de Mol schitterend een hoge bal, die hij bij Robbert Kemperman inleverde. Die gaf slim aan Jorrit Croon mee en na een backhandschot van Bob de Voogd kreeg Oranje de eerste strafcorner van de wedstrijd. Daarna volgde er een slim overstapje op het middenveld van Valentin Verga, waarna Bakker Bjorn Kellerman de kans schonk. Die raakte ongelukkig de paal met een hard en laag schot. Nederland bleef pressen en de vierde strafcorner werd door Vanasch acrobatisch gered na de goede inzet van Van der Weerden, zijn oude teamgenoot van Oranje Zwart.

In het tweede kwart vond Kemperman daarna zijn goede vriend Sander de Wijn met een crosspass, waarna de centrale verdediger zich een Braziliaanse voetballer waande. Met heerlijke schijn- en stickbewegingen draaide hij de Belgische verdedigers dol en forceerde hij uiteindelijk de vijfde Nederlandse strafcorner, die door Van der Weerden hard naast werd gepusht. Net op dat moment kantelde de wedstrijd. Talent Jonas de Geus kreeg een groene kaart. Toen sloeg België genadeloos toe.

Dockier passeerde tijdens het overtal eenvoudig de instappende Van der Weerden en schoot onberispelijk raak langs niet Van der Ven, maar Pirmin Blaak die het tweede kwart in het goal stond. Thomas Briels bewees daarna dat er ook gaten kunnen vallen in de Nederlandse zoneverdediging, met de 0-3.

Tien Nederlandse strafcorners waren niet genoeg

Keepers Van der Ven en Blaak oogden niet overtuigend. Bij de 0-4 dook Van der Ven naar zijn rechterhoek, maar ging de bal er links laag in van Loïck Luypaert. Blaak zorgde er wel voor met zijn klomp dat de vernederende 0-5 van de backhand van Briels er eerst niet kwam. Aan de andere kant was Vanasch niet te passeren. Oranje zocht het vierde kwart naar een eretreffer, maar vond alleen Vanasch en frustratie op hun weg.

Tien Nederlandse strafcorners waren niet genoeg en ook alle Nederlandse kansen werden door de voormalig keeper van Oranje Zwart overtuigend gestopt, die uitgroeide tot de overtuigende man of the match in de meest zinderende wedstrijd van het EK tot nu toe. Sander de Wijn kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen aan de leiding, hoewel het niet helemaal duidelijk werd wat er gebeurde. Van der Weerden kreeg ook geel vanwege commentaar, wat de Nederlandse pijn goed samenvatte. Het werd vernederend toen Tom Boon met een backhand de 0-5 maakte.

De historische afstraffing kan louterend en ontnuchterend werken. Met een laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk in het verschiet is plaatsing voor de halve finale ‘gewoon’ in zicht. Maar het zelfvertrouwen heeft voor het thuispubliek een knauw gekregen.

België – Nederland 5-0 (3-0)
‘5 Sebastien Dockier 1-0
’25 Sebastien Dockier 2-0
’26 Thomas Briels 3-0
’38 Loïck Luypaert 4-0 (sc)
’55 Tom Boon 5-0

Hieronder lees je de live-updates terug

AFGELOPEN. Oranje leidt een historische nederlaag. Nog nooit verloor Nederland met meer dan drie doelpunten verschil op een EK.

’58 Bakker met een briljante actie. Maar ook zijn schot redt Vanasch. De man heeft alles vanavond.

’56 5-0! Tom Boon. Prachtig afgerond. Nederland weer met 11 trouwens.

’54 Charlier dendert alleen op Blaak af, maar Baart komt verrassend van achter om de bal te onderscheppen.

’53 Pruyser uit de draai met een schot, maar recht op Vanasch af.

’51 Nu toch corner nummer 10 als Kellermans inzet op een Belgische voet gaat. Variant met Van Ass gaat naast. Lange corner.

’51 Billy Bakker haalt een corner. Nummer 10. De beslissing wordt teruggedraaid door de videoref.

’50 Van der Weerden krijgt geel voor praten. Hij wilde een corner, maar kreeg slechts een vrije slag. De Wijn en Brinkman inmiddels terug dus we staan met z’n tienen tegen elf.

’48 Brinkman krijgt groen. Het is 11 tegen 9. Hoe dan ook, Bob de Voogd verdient een corner. Van der Weerden pusht op een voet. Corner nummer 9. Gougnard rent veel te vroeg. Oranje mag opnieuw een corner nemen. En nu rent Denayer te vroeg. Zo houdt België weinig verdedigers over. Nieuwe corner. Oranje besluit het overtal uit te spelen. Van Ass’ push is niet zuiver genoeg en gaat via de Belgische gehalveerde defensie over.

’46 Schot Briels. Blaak redt.

DERDE KWART IS AFGELOPEN

’44 Kellerman vanaf kop cirkel uit de draai en Pruyser uit de rebound met een volley. Geen score. Verga moet gaan zitten met groen. Nee, de scheidsrechters wijst toch naar De Wijn, die daarna geel krijgt voor prate.

’44 Pruyser schiet een backhand ontzettend hard voorlangs.

’41 Florent van Aubel tacklet Verga en mag met geel gaan zitten. Corner nummer 7 voor Oranje. Baart in de linkerhoek. Vanasch redt.

’39 4-0! Luypaert scoort met een flats, links van Van de Ven.

’39 Tweede corner voor de Belgen na een overtreding van Wortelboer.

’38 Charlier schiet naast met een hoge backhand.

’35 Luypaert met een hoge bal over alles en iedereen heen. Charlier haalt  vanaf strafbalstiphoogte uit de stuit vervolgens snoeihard naast de bal.

’31 De bal rolt weer en Nederland haalt direct een corner, nummer 6. Pruyser passt op een voet. Van der Weerden pusht naar de andere hoek, maar Florent van Aubel redt met een prachtige reactie van de lijn.

HET IS RUST

’26 3-0! Boon met een hoge en vooral verre bal op Briels over de Nederlandse defensie. Briels scoort. Nederland twee goals tegen in ondertal.

’25 2-0! Dockier omzeilt Van der Weerden, komt van rechts de cirkel binnen en besluit uit te halen. Blaak zit eraan, maar te weinig.

’24 Briels duikt opeens alleen op voor Blaak. Nederland heeft gelukt dat de Belgische captain de bal op zijn voet krijgt.

’24 De Geus groen voor het wegspelen van de vrije bal.

’23 Van der Weerden met de push op stickkant Vanasch. Hard over de grond naast.

’23 Sander de Wijn trekt even de trukendoos open. Hij haalt de vijfde corner voor Oranje.

’17 Harde voorzet België. Niemand raakt hem aan.

’16 Blaak keept het tweede kwart.

EINDE EERSTE KWART

’15 In de laatste vier seconden verliest De Mol de bal op het middenveld. Charlier kan er in zijn eentje vandoor, maar is net niet snel genoeg in de Nederlandse cirkel om te scoren. De zoemer gaat voordat zijn bal bij het doel is. Overigens glijdt De Mol die bal nog stijlvol de doelmond uit.

’13 Schot Van der Weerden. Stickkant Vanasch en die heeft-ie wel. Lange corner wordt zo snel genomen dat Kellerman bij de tweede paal net te laat paraat staat.

’13 Oranje speelt een variant op Baart, die krijgt de bal niet lekker mee. Lange corner wordt snel genomen en belandt bij Verga. De Amsterdammer scoort, maar de vierde strafcorner was reeds gegeven.

’13 Prachtige aanval, waarbij Verga over de bal heen stapt voor Bakker. Die geeft een steekpass op Kellerman. De spits haalt uit en bal komt op de paal. Wel een strafcorner, want ergens onderweg werd een Belgische voet geraakt.

’11 Glenn Schuurman waande zich even Bob de Voogd. Hij soleerde over de achterlijn en probeerde a la zijn ploeggenoot de bal vanaf daar over Vanasch heen te wippen het zijnet in. Bijna lukt het. De bal gaat voorlangs.

’10 De eerste corner voor de Belgen is daar. Joep de Mol tikt Thomas Briels op zijn stick. Luypaerts push gaat hard naast.

‘9 Bob de Voogd pikt de lange corner op en geeft de bal een zwieper. Vanasch raakt hem aan en bal verdwijnt over het doel.

‘8 Die wordt niet goed gestopt. De bal verdwijnt de cirkel uit. Oranje vraagt de videoref aan en krijgt gelijk. Herkansing. Baart met de push. Vanasch redt met de stick.

‘8 Kansen voor Croon en De Voogd, maar wat resteert is de eerste corner van de wedstrijd.

‘7 Augustin Meurmans krijgt groen voor een charge op Verga.

‘5 1-0! Sebastien Dockier schiet een voorzet die Sander de Wijn niet lekker onder controle krijgt in één klap binnen.

‘3 Direct daarna komt België wel heel ver de Nederlandse cirkel in. Bal wordt weggewerkt.

‘3 De eerste kans is voor Oranje. Schuurman met een flats de cirkel in, Jorrit Croon zit erbij maar de bal mist kracht en richting.

Sander Baart verstapte zich in de voorbereiding en trekt nog wat met zijn been. Het lijkt vals alarm. Baart start.

Om 20.00 uur slaan Nederland en België af voor hun tweede poulewedstrijd. Beide landen wonnen hun eerste duel. Max Caldas kiest voor de oudst mogelijk startopstelling op één uitzondering na: Sam van der Ven start dit keer in plaats van Pirmin Blaak. Manu Stockbroekx zal niet in actie komen voor de Belgen. Hij heeft een kuitblessure.

Opstelling Oranje: Billy Bakker, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Sam van der Ven, Mink van der Weerden

Wissels: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Seve van Ass, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak, Floris Wortelboer.

De stand in Poule A vóór de wedstrijd:

1 Nederland 3 +6
2 België 3 +3
3 Oostenrijk 1 -3
4 Spanje 1 -6


7 Reacties

 1. robvisser

  De cijfers liegen natuurlijk niet, maar laten we wel zijn: als België het aantal kansen en strafcorners van Nederland erbij had gekregen, dan was het 20-0 geworden. Het verschil was vooral dat de Belgen het mindere aantal kansen dat ze kregen gewoon allemaal benutten en Nederland had nog niet voor open doel kunnen scoren vanavond, zo bizar slecht was de afronding. Zelfs alle strafcorners lukten niet, dan houdt het gewoon op natuurlijk. Je kunt hooguit hopen dat in een eventuele volgende confrontatie (hopelijk in de finale) die ballen er wel invliegen. Dan praat je over een ander scoreverloop.

  1. noppie

   Ik vrees dat de wake up call niet aankomt. Als je verloren duels en het balverlies analyseert dan mag je nooit concluderen dat dit nog goed komt. Helaas maar het is niet anders. Deja vu, ik herinner me een een 9-1 overwinning op Engeland een paar jaar geleden, toen vielen ze de volgende wedstrijd ook door de mand. snap ook het wisselbeleid niet, puur op tijd.

 2. vruskie91

  Ik snap dat er voornamelijk over de Nederlandse mannen hier wordt geschreven maar Oranje komt er wel heel makkelijk vanaf in dit artikel. De Belgen waren ijzersterk en Nederland speelde gewoon veel te slecht. Wat mij betreft mogen er wel veel meer complimenten naar het spel van de Belgen, dat was werkelijk een genot om naar te kijken!! Europees Kampioen, ik zeg het je!

  1. robvisser

   Het kan natuurlijk ook zijn dat de Belgen wat te vroeg juichen. Ik kan me nog het WK voetbal '94 herinneren. De Belgen wonnen toen in de poulefase een wedstrijd tegen Nederland en waren toen zo fier en buiten zinnen van vreugde dat ze daarna in het toernooi geen bal meer hebben geraakt en vervroegd huiswaarts keerden. Maar het Belgische hockeyteam van vanavond zal heus wel begrijpen dat alles nu hun kant uit viel. Je hebt van die avonden dat alles gewoon lukt. En je hebt van die avonden dat alle kansen en strafcorners om zeep worden geholpen, zoals bij Nederland. Ook dat heeft natuurlijk wel met kwaliteit te maken, maar de kans is niet groot dat zo'n scenario zich herhaalt. En het is natuurlijk een poulewedstrijd. Je kunt het belang ervan overdrijven, maar je kunt ook alles een beetje in de juiste proporties blijven zien.

 3. marijeknuvers

  De Belgen zijn gewoon erg goed. Nederland heeft veel minder body en dat kunnen ze niet compenseren met technisch gepiel: Te gemakkelijk te verdedigen. Ik was mn teleurgesteld in de attitude van de heren. Onvoldoende respect voor een sterkere tegenstander, waardoor onnodige frustratie. Ze lijken hun plek niet te kennen/accepteren. De dames zijn overigens evengoed kwetsbaar. Eigenlijk kunnen vooral de Den Bosch dames het verschil maken. De rest kan leuk hockeyen, maar dat kunnen de tegenstanders ook. Een hoop gehol en gepiel, efficiëntie onvoldoende. Ik snap niet waar dat niveauverschil binnen het team vandaan komt. Wordt er misschien teveel geforceerd getraind of te weinig rust genomen?

  1. robvisser

   Zeker bij de dames steekt Nederland met kop en schouders boven België uit. Het werd nu even niet in de score uitgedrukt, want het vizier stond niet op scherp. Op elke positie heeft Nederland een betere speelster staan. Niveauverschil binnen een team is er altijd wel, dat heeft niks met intensiteit van trainingen te maken. Zelf heb ik liever wat uitblinkers in een team die het verschil kunnen maken dan een aantal eenheidsworsten van min of meer gelijk niveau die structureel op een lager niveau opereren.

 4. Diana de Vries

  Ik zag o.a. de gevolgen van de keus van de bondscoach of je een keeper van wereldniveau opstelt, of dat je twee mindere keepers afwisselt, omdat je eigen topkeeper (terecht) niet om en om wil spelen. Zo'n strafcorner dwars door de keeper heen, dat mag natuurlijk nooit. Daarnaast was natuurlijk die groene kaart van De Geus superdom, twee minuten eruit, twee Belgische doelpunten. Maar dat is het risico van een onervaren speler van Almere, nooit onder druk gespeeld, nooit play-offs gespeeld, nooit op dit soort niveau geacteerd -- wil zo'n jongen echt in Oranje, dan moet hij gewoon naar een club uit het linkerrijtje, anders blijft het een risico. En 11 corners en 0 ("NUL"!!) doelpunten... wat een gepruts... En voor alle toeschouwers, de coach heeft als doel de OS, dus, ach, die kaartjes, die heeft toch iedereen of met korting, of helemaal gratis gekregen (/sarcasme). Kortom, een hele slechte beurt van Oranje! Je kunt wel heel erg hard roepen dat je oh zo goed hebt gespeeld, maar op het scorebord stond toch echt BE-NL: 5-0! De grootste nederlaag van NL ooit op een EK.


Wat vind jij? Praat mee...