Oranje EUROPEES KAMPIOEN na briljante comeback

Nederland is voor de vijfde keer Europees kampioen geworden en heeft de titel van Londen geprolongeerd. Na een 0-2 achterstand maakte Oranje een comeback die niet meer mogelijk leek. Maar Robbert Kemperman gebruikte alles wat hij in zich had en was de initiator van een explosieve ommekeer, waar nog lang over zal worden gepraat.

Het was de hardste forehand die Robbert ‘Mister Backhand’ Kemperman ooit had geslagen. Eindelijk. Eindelijk kreeg een Nederlander die hockeybal achter de Belgische keeper Vincent Vanasch. Daar was een kogel van meer dan honderd kilometer per uur voor nodig. En zijn reactie was de felste ooit na een goal. Was dat frustratie na de 0-5 nederlaag op maandagavond, of was het pure bevrijding en heerlijke agressie na de 2-0 achterstand?

Het geluid van revanche weerklonk in het Wagener Stadion, dat zich nog de 0-5 oorwassing herinnerde. Ergens diep in het lichaam van Mirco Pruyser – die Nederland nadrukkelijk op sleeptouw nam – en in het hart van Robbert Kemperman brandde er ondanks de 0-2 achterstand een enorm vuur. En wat te denken van strafcornerschutter Mink van der Weerden, die vaak op uitloper Simon Gougnard stuitte, maar op hét moment dan toch de beslissende 2-3 binnen pushte?

Bloed, zweet en tranen

Het ging bij een 2-0 achterstand niet meer om zonedekking of mandekking. Om tactische systemen. Om techniek. Nee, het ging om ballen tonen en het vernieuwde Oranje liet zien dat het de ballen heeft. Niemand vernedert Oranje twee keer in de eigen hockeytempel. Het ‘Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes werd na de comeback nog nooit zo hard meegezongen in het Wagener Stadion. Er was geen toeschouwer zonder kippenvel.

België tegen Nederland was een strijd der giganten. Tussen twee teams vol hockeyprofs, die aan elkaar gewaagd zijn. Met lichamen, geboetseerd als de topatleten op het WK atletiek. Geen semiprofs, amateurs of koddige situaties, zoals soms tijdens dit EK. Nee, snoeiharde topsport in het nationale hockeystadion. Dit was de bokswedstrijd waar de hele hockeywereld op hoopte en waar Oranje in de rust al knockout leek.

De belangrijkste vraag voor de wedstrijd was: zou het schaken worden na de 0-5 maandagavond? Of zou Nederland vasthouden aan hun eigen aanvallende, swingende spel? Het werd het laatste. Al in de tweede minuut onderschepte Sander Baart de hoge bal van België. Via een schitterende crosspass van Robbert Kemperman kwam de bal bij Mirco Pruyser en Bjorn Kellerman, die net naast tikte. Zo. De toon was gezet. Even later was het aanvoerder Seve van Ass met een heerlijke offensieve pass op Jonas de Geus, die gevaarlijk de Belgische cirkel kon binnenwandelen. Het was duidelijk: de eerste vijf minuten was niet België – zoals maandagavond – maar Nederland de baas.

Even later was het toch raak, via een Belgische strafcorner. Tom Boon pushte via een nare stuiter, die zowel keeper Pirmin Blaak als Floris Wortelboer verraste. Het zag er niet overtuigend uit.

Oranje van slag

Na die openingstreffer leek Oranje een beetje van slag. Kemperman sloeg een te hoge backhand. Billy Bakker verloor op de as van het veld een duel van de jonge Victor Wegnez. Tijd om te hergroeperen. Toen was het Mirco Pruyser die in het tweede kwart opstond. Die de geestelijk leider leek van Oranje. Hij pakte ballen af. Bemoeide zich overal mee. Gebruikte zijn lichaam. Maar zijn teamgenoten volgden zijn goede voorbeeld eerst niet, in een duel waarin de hoge bal spelen eerder regel was dan uitzondering. Twee strafcorners van Mink van der Weerden werden uitgelopen door ex-Bloemendaler Simon Gougnard. Eentje werd verkeerd aangegeven door Valentin Verga.

Toen het langzaam leek alsof België de wedstrijd gecontroleerd naar het eind zou hockeyen, was daar opeens de ontploffing van Robbert Kemperman. Hij knuppelde de bal uit de lucht ziedend hard achter Vincent Vanasch. Daar kwam de heerlijke agressie en overtuiging die Oranje had gemist. Kemperman snoepte daarna de bal van de Belgische stick op het middenveld en gaf Pruyser de kans, die op de klomp van Vanasch schoot.

Caldas eerste coach die twee keer EK wint met Oranje

Dankzij Kemperman leek Oranje opeens te geloven in een overwinning. Sander Baart kwam schitterend voor zijn man. Billy Bakker soleerde over de achterlijn en stuitte op Vanasch. Pruyser scoorde uit de rebound na een kiezelharde Nederlandse push op de lat van Mink van der Weerden. De strafcornerschutter zorgde daarna knap voor de voorsprong via een rechtstreekse sleep. Toen België hun toernooiuitblinker Vanasch in de laatste minuten wisselde voor een veldspeler, konden bijna tienduizend fans de Europese titel wel ruiken. Toen Pruyser de 4-2 in een leeg doel kon schuiven, trok hij een sprint langs het veld, zoals hij nog nooit had gedaan. Hij werd achterna gezeten door zijn teamgenoten die hem achterhaalden. Ze sleurden hem naar de grond, in een explosie van vreugde. Bondscoach Max Caldas stond met tranen in zijn ogen na de wedstrijd. Hij is de eerste coach die twee keer met Oranje het EK wint.

Wat dit zegt over het vernieuwde Oranje, dat een andere weg is opgeslagen? Dat er muziek zit in de ploeg en dat de ingeslagen weg een vruchtbare is. Dat de goede sfeer niet alleen ervoor zorgt dat iedereen kan uitblinken, maar ook dat het in moeilijke tijden op kan staan uit de dood.

België – Nederland 2-4 (0-2)
‘7 Tom Boon 1-0 (sc)
’27 Cedric Charlier 2-0
’37 Robbert Kemperman 2-1
’45 Mirco Pruyser 2-2 (sc)
’51 Mink van der Weerden 3-2 (sc)
’60 Mirco Pruyser 4-2

Lees hieronder de live wedstrijdupdates.

HET IS AFGELOPEN. ORANJE IS EUROPEES KAMPIOEN!

’60 2-4! Pruyser maakt hem in een leeg doel op aangeven van Brinkman. Nog 14 seconden.

’59 België lijkt de gelijkmaker te maken, maar Van Aubel raakt de voorzet niet aan. Van der Weerden later koel in de nieuwe aanval.

’56 De Nederlandse mannen duiken met een paar naar alle Belgen die een bal aan hun stick hebben. België wisselt keeper Vanasch voor een extra veldspeler. Luypaert is de vliegende keep.

’53 Baart zit mis en Briels kan met de bal aan de wandel. De Nederlandse verdedigers zijn op tijd terug om hem af te stoppen.

’51 2-3! En die zit! De bal leek wat te veel naar rechts aangegeven, maar Van der Weerden loopt goed mee en schiet hem halfhoog in de rechterhoek.

’51 Corner 6 komt tegen de uitloper aan. We leggen aan voor nummer 7.

’50 Stockbroekx geel en een corner voor Oranje. België vraagt de videoref aan. Niet gehonoreerd.

’49 Dockier met een backhand. Van der Weerden neemt hem rustig aan.

’46 We zijn weer begonnen. Nog vijftien minuten. Heer-lijke wedstrijd.

EINDE DERDE KWART

’45 2-2! Van der Weerden schiet onderkant lat en bal stuit naar beneden. Is-ie binnen of niet? Pruyser wacht het niet af en werkt de bal volledig het doel in.

’45 Met nog geen halve minuut te gaan krijgt Nederland de vijfde strafcorner. Kunnen ze net voor het einde van het derde kwart gelijk maken?

’44 Nederland drukt de Belgen naar achteren. Bakker en Pruyser met een prachtige combinatie over links. Vanasch ligt in de weg.

’41 Pruyser kan aanleggen, maar Boccard houdt goed druk op de bal en drijft de spits naar buiten. Schot van Pruyser makkelijke prooi voor Vanasch.

’39 Stafcorner Oranje. Variant met De Voogd, maar bal gaat naast via Belgische verdediger.

’38 Kansrijke counter, maar Verga wordt uit balans gebracht. Scheidsrechter vindt het niks.

’36 2-1! Het is dat de verkiezing voor het mooiste doelpunt van het toernooi al gesloten is, want er is geen enkele twijfel over wie de mooiste van dit EK maakte. De naam is Robbert Kemperman. Hij neemt een hoge bal van De Wijn aan in de cirkel en tennist de bal ongelooflijk hard in de kruising. Daar kan zelfs Vanasch niet bij.

’31 Briels mist maar net een voorzet van Gougnard.

’31 We zijn weer begonnen. Oranje heeft 30 minuten om een 2-0 achterstand tegen België weg te poetsen.

HET IS RUST

’28 2-0! En aan de andere kant is het wél raak. Met zijn rug naar het doel raakt Cedric Charlier de bal licht aan. Voldoende om Van der Ven te verschalken. Voorzet van Gougnard.

’27 Corner niet goed aangegeven door Verga. Stopper Brinkman krijgt hem op zijn forehand en haalt hem naar links. Schot met de backhand eenvoudig geblokt.

’27 Voorzet van De Mol belandt op de voet van Hendrickx. Strafcorner nummer 3 voor Oranje. Veel overleg.

’25 Aan de andere kant een soortgelijke actie. Pruyser met een steekpass op Kellerman, maar die mist de bal.

’24 Denayer met een gevaarlijke bal de cirkel in, maar Dockier kan er niet bij.

’21 Goede voorzet van Bakker. Belgen verwerken tot lange corner.

’18 Opnieuw raakt Van der Weerden Gougnard, maar nu is het boven de knie. Deze kans gaat dus voorbij.

’18 Corner mag opnieuw. Van der Weerden pusht op een voet van Gougnard.

’18 ‘Samen sterker dan alleen’ galmt door de speakers. Dat betekent een strafcorner voor Oranje. Croon en Brinkman sterk in de duel in de cirkel en vinden uiteindelijk een voet.

EINDE EERSTE KWART

’13 Boon met een verrassend snel schot uit de draai naar balverlies van Bakker op het middenveld. Boon raakt de bal niet goed.

‘8 Vanaf de middenstip valt Oranje direct aan, maar voorzet van Pruyser eindigt bij niemand.

‘8 1-0! Tom Boon scoort uit de strafcorner. Laag over de stickkant van Blaak.

‘8 Vanuit de lange corner volgt een strafcorner voor België. Hij geeft zijn tegenstander te weinig ruimte om aan te nemen in de cirkel.

‘8 Dat was even spannend. België lijkt te scoren, maar de videoscheidsrechter laat zien dat het Oranje was die de bal toucheerde. Lange corner.

‘7 Croon terug binnen de lijnen.

‘5 Groen voor Croon.

‘3 Kans nummer 2 voor Oranje. Kemperman met een prachtige crosspass op Pruyser, die meegeeft aan Kellerman. Zijn schot gaat net voorlangs.

‘1 Direct een kans voor Pruyser, maar hij kan net niet bij de voorzet van Schuurman. Kellerman krijgt de rebound op zijn voet.

‘1 We zijn begonnen!

Om 16.00 uur begint de allerlaatste wedstrijd van dit Europees kampioenschap: de mannenfinale tussen Nederland en België. In de poulefase kreeg Oranje ervan langs van de zuiderburen, het werd 5-0. Nederland herstelde zich, werd alsnog poulewinnaar en versloeg Engeland in de halve finale. De Belgen wonnen, na shoot-outs, van Duitsland.

Startopstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Pirmin Blaak, Mink van der Weerden.

Wissels Nederland: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Valentin Verga, Sam van der Ven, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.

Startopstelling België: Arthur van Doren, Florent van Aubel, Amaury Keusters, Gauthier Boccard, Augustin Meurmans, Emmanuel Stockbroekx, Thomas Briels, Felix Denayer, Vincent Vanasch, Simon Gougnard, Loïck Luypaert.

Wissels België: Loic van Doren, Sébastien Dockier, Cédric Charlier, Alexander Hendrickx, Arthur de Sloover, Victor Wegnez, Tom Boon.


3 Reacties

  1. Derrick Bijker

    Spannende pot! Jammer dat de scheidsrechters het niveau niet aankunnen. Slecht gefloten!

  2. kcinna

    Het laat ook zien dat ze dus wel degelijk die agressie in zich hebben die België al in de poulewedstrijd liet zien. Waarom zo mat beginnen als je het kunt? Als ze eenmaal zo fel op de bal zijn staan ze er ineens wel voor, ipv de Belgen. Ik hoop ze voortaan iedere keer direct zo fel te zien, want man wat is het dan heerlijk. Heb deze wedstrijd echt genoten, vooral toen NL dus uit een ander vaatje begon te tappen.

  3. KaneArnold

    Ik zie geen reden waarom ik problemen heb in het leven als er een God op aarde is met de hulp van Lord Doctor Zakuza. Mijn vrouw liet me aan haar ex-geliefde omdat ze dacht dat ik haar na 6 jaar huwelijk niet zwanger kon maken. Ik was zo ongeorganiseerd en depressief dat ik me niet kon concentreren op mijn werk en mijn collega (Whitney) merkte dat ik mezelf niet was. Ik had geen andere keuze dan haar alles te vertellen en ze stuurde me naar een eerlijke helper online genaamd Lord Doctor Zakuza, want hij kon me van dienst zijn. Ik kwam in contact met hem op zoek naar zijn hulp en hij deed een mirakel in mijn leven door mijn vrouw terug te brengen van haar ex-geliefde en nu hebben we een kind om de onze te bellen en ik werd gepromoveerd op mijn werkplek als gedelegeerd bestuurder . Ik zal niet stoppen met het bedanken van Lord Doctor Zakuza, want ik heb hem beloofd dat ik mijn verhaal aan het universum zal vertellen. Ben je ziek of heb je hulp nodig om je geliefde terug te krijgen? Neem dan contact op met Lord Doctor Zakuza nu er niets te moeilijk voor hem is om te doen. E-mail: Doctorzakuzaspelltemple@yahoo.com


Wat vind jij? Praat mee...