Fenomeen Mirco Pruyser schiet Oranje Heren naar EK-finale

Het EK heeft de gewenste droomfinale tegen België gekregen na de 3-1 zege in de halve finale van Nederland op Engeland. Zondag kan Oranje zijn titel van 2015 uit Londen prolongeren. De hoofdrol was voor goaltjesdief Mirco Pruyser met twee doelpunten. Oranje zal staan te popelen om na de 0-5 nederlaag in de poulefase tegen België revanche te nemen tegen de Red Lions.

Na dertig seconden scandeerde het publiek al ‘Holland, Holland, Holland’. Met de popcorn in de hand wilden bijna tienduizend fans Oranje naar de zege schreeuwen. Ze wisten nog niet dat ze eerst twintig minuten moesten billenknijpen, dankzij een perfecte start van de slimme Engelsen, die Nederland in het eerste kwart tactisch in een houtgreep hielden.

De Engelse veteraan en levende legende Barry Middleton (33) – die zijn achtste EK speelt – stond in de zesde minuut helemaal vrij na een hoge bal naar de linkerkant van Oranje. De hoge bal over de zoneverdediging van het Nederlands elftal, het lijkt dit toernooi een achilleshiel van de oranje ploeg. Middleton passte naar David Condon, die vrij kon uithalen. Maar zijn flats ging recht op Pirmin Blaak af, die het eerste kwart mocht keepen. In tegenstelling tot de knockout fase van de halvefinaleronde van de Hockey World League in Londen moest Blaak deze keer wel het volgende kwart zijn plekje aan Sam van der Ven laten, wat Blaak pijn moet hebben gedaan. Toch redde hij bekwaam met een schitterende snoekduik naar zijn rechterhoek, na een hoge inzet van Condon.

Het Wagener schudt op zijn grondvesten

De krachtmensen van Oranje waren daarna beslissend in de halve finale. De oersterke Sander de Wijn liep twee keer perfect de Engelse strafcorner eruit. Mink van der Weerden – de spierbundel uit Someren – wilde na twintig minuten aanleggen voor de eerste strafcorner, maar zag dat Billy Bakker de stuiterbal niet goed kon stoppen. Toen kwam het oermens in Van der Weerden los. Hij sloeg eerst met zijn forehand. Dat schot werd gestopt. Daarna vuurde hij onverbiddelijk met de backhand de 1-0 binnen. De Engelse ploeg protesteerde. De beslissing van de videoscheidsrechter volgde. Seconden leken minuten te duren. Toen kwam het moment: toch een goal. Het Wagener Stadion ontplofte. Een orkaan van lawaai vulde het Amsterdamse Bos en Amsterdam schudde op zijn grondvesten.

Dat was het signaal voor Mirco Pruyser om de hoofdrol op te eisen. Na twee keer met zijn backhand te hebben geschoten, koos hij voor een snelle draai langs zijn verdediger en de forehand. Daarmee passeerde hij keeper George Pinner onverbiddelijk met een hard schot. Weer ontplofte het stadion. Laatbloeier Pruyser maakte een heerlijk vreugdesprongetje. Zijn rechterhand zwaaide vrolijk door de lucht. Elk jaar wordt hij beter. Vaak maakt hij zijn doelpunten dichtbij de strafbalstip. Nu lijkt hij ze hij ze net zo makkelijk ook wat verder van de goal te maken. Doelpunten maken is waar Pruyser voor hockeyt. Hij is een groot bewonderaar van typische goaltjesdieven als voetballers Filippo Inzaghi en Klaas-Jan Huntelaar.

View this post on Instagram

@mircopruyser 🔥🔥🔥 #ehc2017 #nedeng #oranje

A post shared by OranjeHockey (@oranjehockey) on

In het derde kwart maakte hij zelf een goal die we nu als ‘typisch Mirco Pruyser’ kunnen noemen. Ergens tussen een paar Engelsen verstopt, met een slim backhandje stond hij op de goede plek, om de bevrijdende 3-0 binnen te tikken. Zijn achttiende doelpunt in zijn laatste negentien interlands. Fantastische cijfers na zijn eenzame goal in Rio.

Mark Gleghorne deed wat terug na een goede sleep in de rechterbovenhoek langs Blaak, maar het bleef bij 3-1. De gedroomde finale tegen België – een heerlijke rematch van de spectaculaire 0-5 van de poule – is een feit. Als Oranje dan net zo wordt gedragen als het publiek als het tegen Engeland gebeurde, fungeren die supporters als twaalfde man. En een Pruyser in vorm kan dan wederom heel belangrijk worden.

Nederland – Engeland 3-1 (2-0)
’20 Mink van der Weerden 1-0 (sc)
’22 Mirco Pruyser 2-0
’39 Mirco Pruyser 3-0
’42 Mark Gleghorne 3-1 (sc)

Mirco Pruyser met een vreugdesprong na zijn treffer (c) Willem Vernes Fotografie

Nederland – Engeland 3-1 (2-0)
’20 Mink van der Weerden 1-0 (sc)
’22 Mirco Pruyser 2-0
’39 Mirco Pruyser 3-0
’42 Mark Gleghorne 3-1 (sc)

HET IS AFGELOPEN. Nederland speelt de finale van het EK zondag tegen België.

’59 Nog minder dan twee minuten. Dat kan bijna niet meer mis.

’55 Nog 5,5 minuut te gaan. Pinner wordt gewisseld voor extra veldspeler.

’54 Wortelboer krijgt groen.

’53 Pruyser weer gevaarlijk. Zijn backhand is ongelooflijk hard, maar de onverschrokken Pinner gooit zijn lijf ervoor.

’52 Strafcorner Nederland! Verga vindt de voet. Stopfout. Dat gebeurt toch wel vaak. Pruyser vindt een nieuwe voet. Deze strafcorner wordt er goed uitgelopen. Lange corner.

’49 Intussen verdient Nederland een strafcorner. Van der Weerden pusht hard en laag in de rechterhoek. Daar staat de lijnstop van Engeland goed opgesteld.

’49 Gleghorne met een afzwaaier. Op de zuidtribune is een toeschouwer door de bal geraakt op haar schouder. EHBO is erbij.

EINDE DERDE KWART

’42 3-1! Gleghorne pusht raakt uit de corner.

’41 Bakker verliest op het middenveld de bal en blijft liggen. Engeland is met vijf man eruit en countert naar het doel van Blaak. Ze verdienen een corner.

’39 3-0! Pruyser met zijn tweede. In de kluts in de cirkel krijgt Brinkman de bal en geeft hem slim met zijn puntje diep op Pruyser. Die wipt op, draait rechtsom zijn as en en met een snelle stickbeweging tikt hij met zijn backhand uit de lucht de bal binnen.

’36 Vliegende tackle van De Wijn. Op de bal. Daar verijdelt de verdediger op prachtige wijze een kans van Engeland.

’34 Bakker draait en draait nog meer, maar vindt geen voet in de Engelse cirkel.

’33 Tweede helft is onderweg. Croon staat weer binnen de lijnen, dus de klap op zijn hoofd lijkt mee te vallen.

HET IS RUST

’29 Croon naar de kant. Werd hard op zijn hoofd geslagen met een stick. Perste er overigens nog wel een sprint uit om mee te rennen in de counter.

’23 Strafcorner Engeland. Weer De Wijn met een goede uitloop. Lange corner.

’22 2-0! Pruyser! Op de plek waar hij al twee keer met zijn backhand schoot, kiest hij nu voor een korte draai naar zijn forehand. In de korte hoek verschalkt hij Pinner.

’21 ‘No reason to change your decision’, zegt de videoref. Het staat 1-0!

’21 1-0! Bakker stopt de corner niet goed. Van der Weerden krijgt de bal op zijn voorhand. Hij slaat, schot wordt geblokt en belandt voor zijn backhand. Die schiet hij zonder twijfel in de touwen. Engelsen protesteren. Bolle kant zeggen ze. Moet dan van Bakker geweest zijn bij de mislukte stop.

’21 Schuurman onderschept op een heel gevaarlijke plek een pass vanuit de verdediging van Engeland. Hij haalt een strafcorner. De eerste van Nederland. Van der Weerden staat klaar.

’19 Ward komt heel ver. Zijn voorzet richting strafbal stip is zuiver, maar wordt door alles en iedereen gemist.

’18 Van Ass mag op het doel schieten. Zijn poging gaat naast.

EINDE EERSTE KWART

’15 Pruyser is er als de kippen bij als Engeland achterin de bal verspeelt. Zijn schot wordt simpel gered door Pinner.

’14 Van der Weerden en Sam Ward duwen wat. Het wordt een fysieke pot. Croon duwt Gleghorne en mag als eerste gaan zitten met groen.

’12 Blaak met een mooie duik. Redding op backhand van Condon.

’11 Engeland krijgt de eerste strafcorner van de wedstrijd toegekend. Sander de Wijn loopt hem eruit. Scheidsrechter geeft nieuwe corner, maar Oranje protesteert met succes via de videoscheidsrechter. De Wijn raakte de bal enkel met de stick. Lange corner.

’10 Het eerste echte Nederlandse gevaar komt van Pruyser. De spits geeft voor, maar Bob de Voogd wordt goed verdedigd en kan niet bij de bal.

‘7 Eerste schot van de Engelsen. Ollie Willars flatst, maar vindt Blaak.

We zijn begonnen!

Om 20.00 uur beginnen de heren van Nederland en Engeland aan hun halve finale van het Europees kampioenschap 2017 in Amsterdam.

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Pirmin Blaak, Mink van der Weerden.

Wissels: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Robbert Kemperman, Sam van der Ven, Joep de Mol, Thierry Brinkman


Wat vind jij? Praat mee...