Duidelijke overwinning werkt zalvend voor poulewinnaar Oranje

Dankzij zes overtuigende doelpunten kon een energiek Oranje tegen Oostenrijk iets van de zure nasmaak van de 0-5 nederlaag van maandag wegspoelen. Daarmee kwalificeert Oranje zich als poulewinnaar voor de halve finale vrijdag tegen Engeland, dankzij de verrassende nederlaag van België tegen Spanje.

Een furieuze eerste vijftig seconden, met een venijnige slag uit de draai van Bjorn Kellerman als afsluiter. Dát was de eerste reactie op het veld van het Nederlands elftal na de 0-5 zeperd tegen België voor eigen publiek.

De spelers zeiden na de nederlaag maandag dat ze kritisch maar ook positief zouden blijven. Het bleek geen grootspraak, want een paar minuten later was ook goaltjesdief Mirco Pruyser attent voor het Oostenrijkse doel. Het lange fenomeen van Amsterdam maakte alweer zijn zestiende goal in zijn laatste achttien interlands.

Voor Kellerman persoonlijk moet de eerste goal in dit EK heerlijk smaken. De spits van Kampong staat altijd op de goede plek en grossiert in het creëren van kansen, maar mist soms rust in de cirkel. Dat zo’n onrustig lijf vol adrenaline grote voordelen heeft, bewees hij in de eerste minuut tegen Oostenrijk. Zoals hij in de finale om de landstitel voor Kampong binnen dertig seconden scoorde. Op die momenten is hij een brok dynamiet, dat op de juiste momenten kan exploderen, zoals het hele team vanaf de start fanatiek was.

Thierry Brinkman wordt gefeliciteerd na de 3-0. Foto: Frank Uijlenbroek

Benjamin Stanzl

De Oranje Heren hoefden zich tegen Oostenrijk – met één punt de nummer laatst van de poule – door de snelle voorsprong ook weinig zorgen te maken of de halve finale zou worden gehaald. Want Oostenrijk kon zich door de achterstand niet ingraven, in pas de tweede onderlinge ontmoeting op een titeltoernooi, in de historie van het hockey. Het Alpenland staat normaal bekend om de skihellingen en niet om de hockeyprestaties. Als er gehockeyd wordt in Oostenrijk, gebeurt dat vaker in de warme hal dan op het veld.

Benjamin Stanzl – de beste speler van Oostenrijk en ook smaakmaker bij Oranje Rood – werd continu goed afgestopt, voordat hij gevaarlijk kon worden. Goede blocks van Jonas de Geus en Sander de Wijn deden het werk. Nederland kreeg dankzij de voorsprong ruimte om te swingen. Jorrit Croon en Kellerman deden in het tweede kwart een tiki-taka-combinatie over het halve veld, die bijna uitmondde in dé goal van het toernooi, maar keeper Mateusz Szymczyk redde.

Net op het moment dat het tempo omlaag leek te gaan, was daar Thierry Brinkman, die in de 22ste minuut vanaf de achterlijn om de keeper heen versnelde en heerlijk zijn eerste goal van het toernooi maakte. Zo werd de wedstrijd tegen Oostenrijk een confrontatie die zalvend werkte op spitsen die nog droogstonden, maar ook zalvend op de Nederlandse hockeyziel, die door de Red Lions in hun hemd waren gezet.

Valentin Verga in actie tegen Oostenrijk. Foto: Koen Suyk

Poulewinnaar

In het derde kwart kreeg Sander Baart een onnodige gele kaart, maar juist tijdens dit ondertal zorgden twee versnellingen van aanvoerder Seve van Ass voor een lach op het gezicht van het Nederlandse publiek. Eerst gaf Van Ass Bob de Voogd een mooie kans, die hard de paal raakte. Daarna combineerde Van Ass met Valentin Verga door het centrum. Van Ass rondde bekwaam af voor de 4-0. Toen was er nog één goal nodig om groepswinnaar te worden en niet Duitsland maar Engeland uit andere poule te treffen.

De missie die misschien geen missie was – want je team vertellen dat je vijf keer moet scoren is niet per se iets om vooraf met je elftal te delen – werd voltooid. Wie anders dan Billy Bakker, de aanvoerder van Amsterdam, die in ‘zijn’ eigen stadion met een explosieve backhand de poulewinst veilig stelde. Mink van der Weerden sloot de wedstrijd af met een karakteristieke vuurpijl in de rechter bovenhoek.

Oranje eindigt daarmee op doelsaldo als winnaar van Poule A en treft daarmee vrijdag Engeland, de nummer twee van Poule B. Een op het oog beter vooruitzicht in de halve finale dan poulewinnaar Duitsland, dat toch altijd levensgevaarlijk lijkt in de knockout fase. Het Nederlands elftal mag zich eindelijk gaan opmaken voor het echte werk.

Nederland-Oostenrijk 6-0 (3-0)
‘1 Bjorn Kellerman 1-0
‘5 Mirco Pruyser 2-0
’23 Thierry Brinkman 3-0
’40 Seve van Ass 4-0
’51 Billy Bakker 5-0
’66 Mink van der Weerden 6-0 (sc)

Reactie Joep de Mol na de wedstrijd

 

Hieronder vind je de live-updates

HET IS AFGELOPEN.

’57 6-0! En die zit. Van der Weerden met een push keihard in de rechterbovenhoek. Zo maakte hij hem tegen Spanje ook. Hij kijkt opgelucht.

 

’57 De Voogd door de cirkel tot een achterlijn, waar hij gestopt wordt door een voet. Strafcorner.

’55 Die wordt er goed uitgelopen. Bakker krijgt de kans op een rebound, maar twijfelt. Wil niet schieten en loopt zich vast. Nu snel terug om niet een doelpunt tegen te krijgen.

’55 Verga pusht binnen de cirkel op een voet. Strafcorner. De derde.

’52 5-0! Bakker met een prachtig backhandschot in de kruising. Het is 5-0. Bij deze stand is Oranje poulewinnaar en speelt het de halve finale tegen Engeland in plaats van Duitsland.

’49 Nu schiet Pruyser met de backhand. Opnieuw Szymczyk met de handschoen. Daar moet hij even van bijkomen.

’48 Verga met een schot! Keeper redt met de handschoen.

’47 Weer wordt Kellerman gevaarlijk. Hij draait weg van zijn verdediger, maar lijkt daarna te twijfelen tussen een voorzet en zelf schieten. De uitkomst is een (te) hoge voorzet.

’46 Kellerman onderschept de bal op linksvoor, rent naar binnen en steekt op Pruyser. Die kan uit de loop die bal net niet richting goal slaan.

EINDE DERDE KWART

’44 Brinkman met een heerlijke actie over de achterlijn. Weer trekt hij vanaf daar naar de strafbalstip. Croon mist de voorzet en de inglijdende Bakker stuit op de Oostenrijkse goalie.

’43 Kemperman komt net te laat inglijden op de voorzet van Brinkman.

’43 4-0! Nog zo’n mooie aanval door het midden met Van Ass, die tot twee keer toe combineert met Verga. Van Ass schiet onberispelijk binnen uit de loop.

’41 Prachtige aanval waar Van Ass uiteindelijk De Voogd links halverwege de cirkelrand aanspeelt. De Voogds snoeiharde backhandschot splijt uiteen op de lat.

’40 Sander Baart krijgt geel terwijl hij niet in het veld staat. Bij de middenlijn staat hij klaar om te wisselen. Baart pakt een bal die daar lijkt uit te gaan op. Binnen de lijnen, waar Körper ook de bal wilde pakken. Baart mag gaan zitten met geel.

’35 De Voogd wil met zijn backhand uithalen maar raakt met zijn stick aanvoerder Hasun op het hoofd. Hasun kan door.

’33 Kellerman met een heerlijke volley vanaf kop cirkel. Naast.

’31 Kellerman uit de draai. Lange corner. Baarts pass op Bakker komt net niet aan.

Oranje start met dezelfde elf als in het eerste kwart.

HET IS RUST

’29 Bernhard Schmidt krijgt geel. Pruyser krijgt een backhandkans, maar Szymczyk redt.

’28 Alexander Bele met de grootste kans voor Oostenrijk tot nu toe. Halverwege de cirkel kan hij vrij uithalen, maar hij schiet naast.

’23 3-0! Brinkman maakt hem! Via de achterlijn trekt hij naar de strafbalstip en omzeilt zo de keeper.

’22 Schot van Verga wordt geblokt.

’21 Goalie Mateusz Szymczyk haalt een voorzet van Pruyser er uit.

’19 Kellerman en Croon met een prachtige actie. Met vier passen over en weer doorklieven ze de Oostenrijkse formatie. In de afronding gaat het net mis. Oranje claimt bolle kant van de keeper en wil een corner. De videoscheidsrechter kan geen uitsluitsel geven.

’17 Kemperman groen. Daarna weer een onaangeraakte voorzet van Oostenrijk die in het Nederlands doel in valt.

Van der Ven keept tweede kwart.

EINDE EERSTE KWART

’14 Strafcorner nummer 2 Oranje. Van der Weerden naast.

’14 Bakker lijkt een ellenboogstoot te krijgen. De Amsterdammer is boos en spreekt de dader aan. Er ontstaat wat onrust. Scheidsrechter roept aanvoerders Van Ass en Xaver Hasun bij zich.

’13 Een heel scherpe voorzet eindigt in het Nederlandse doel, maar zonder dat Dominic Uher de bal aanraakt. Het scheelt weinig.

’12 Oranje krijgt een strafcorner als Kellerman een Oostenrijkse voet vindt. Van der Weerdens push wordt gered.

’11 Weer Stanzl met de backhand. Nu blokt De Wijn.

‘9 Oostenrijk met hun eerste kans van de wedstrijd. Stanzl schiet met zijn backhand, De Geus blokt.

‘6 2-0! Thierry Brinkman krijgt de bal vanuit een drukke achterlijn naar de strafbalstip, waar Pruyser simpel afrondt. Zijn zestiende treffer in de laatste achttien interlands.

‘3 Moeilijker heeft De Voogd ze wel eens afgemaakt. Hij krijgt de uitgelezen kans op de 2-0, nadat Oranje de Oostenrijkse defensie helemaal zoekspeelt. De Voogd krijgt de bal echter niet over de doellijn.

‘1 1-0! Het is meteen raak! Bjorn Kellerman schiet de eerste kans van de wedstrijd binnen. Doortikken was van Jorrit Croon.

WE ZIJN BEGONNEN!

Om 20.00 uur slaan Nederland en Oostenrijk af voor het laatste pouleduel. Omdat Spanje won van België, kan Nederland toch nog groepswinnaar worden. Daarvoor is een zege met minimaal vijf doelpunten verschil voor nodig. Oostenrijk kan ook nog naar de halve finale: daarvoor moet het met minimaal twee doelpunten verschil van Nederland winnen.

Opstelling Oranje: Jorrit Croon, Billy Bakker, Seve van Ass, Sander de Wijn. Sander Baart, Robbert Kemperman, Bjorn Kellerman, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak, Floris Wortelboer, Mink van der Weerden.

Wissels: Jonas de Geus, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Mirco Pruyser, Bob de Voogd, Sam van der Ven, Joep de Mol.

 


Wat vind jij? Praat mee...