7-1 was nog weinig in heerlijke hockeyshow van ‘nieuwe’ Oranje

In het vernieuwde Wagener Stadion met 9.500 toeschouwers presenteerde het ‘nieuwe Oranje’ zich op het EK aan Nederland. Een vrolijk, aanvallend en speels Oranje gaf tegen Spanje een hockeyshow, waarin elke speler een aandeel had. De score van 7-1 was nog een magere afspiegeling van de veldverhoudingen.

Toen Bob de Voogd over de achterlijn soleerde en de zevende Nederlandse treffer schitterend scoorde, was het vernieuwde Wagener Stadion pas echt helemaal ingewijd. Het begon meteen goed tegen Spanje. Al in de eerste minuut maakten de drie nieuwe leiders van Oranje een speels driehoekje. De bal ging als vanzelf van Mink van der Weerden naar Seve van Ass en Billy Bakker. Alsof ze even wilden laten zien dat ze elkaar alles gunnen en elkaar makkelijk vinden. Even later maakte Van Ass vlak voor de Spaanse cirkel een fluwelen schijnbeweging en bediende Bakker, die de eerste Nederlandse strafcorner haalde.

Dozijn kansen

In de eerste vijfentwintig minuten was er maar een groot probleem en dat probleem heette Quico Cortés. De 34-jarige keeper van Spanje redde schitterend op inzetten van Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman en miraculeus op jubilaris Valentin Verga, die zijn 150ste interland speelde. Van dichtbij vuurde de middenvelder op het Spaanse goal. Cortés lag in de weg. En de Spanjaarden waren niet van plan om die keeper na een kwart te wisselen, zoals het Nederlands elftal dat deed met Pirmin Blaak en Sam van der Ven. Pas na een dozijn (!) kansen en twee Spaanse gele kaarten en een elf tegen negen situatie brak Oranje overtuigend de ban.

Toen ging het ook hard. Vrijdagavond bij de opening van het EK leek het bij de Oranje Dames (3-1 tegen Spanje) nog of er een zondvloed over het vernieuwde Wagener Stadion werd uitgestort. Ontsnappen aan de allesverzengende hoosbui en het onweer was alleen mogelijk als je weg sprintte of onder de nieuwe hoofdtribune zat. De wedstrijd moest gestaakt worden. Dat was een valste start voor het gerenoveerde stadion. Nu ging het ook regenen, maar konden de toeschouwers onafgebroken genieten van een 7-1 overwinning.

Eerst was het aanvoerder Seve van Ass die de ban brak met een sleeppush. Zoals dat bij Billy Bakker ook ging tijdens de Hockey World League in Londen, leek het dragen van de aanvoerdersband hem nog iets op te tillen en zijn fluwelen techniek nog meer te laten stralen. Daarna waren het Verga, Mink van der Weerden met een kiezelharde sleeppush en een fijn schot van goaltjesdief Mirco Pruyser die Oranje naar een heerlijke 4-0 voorsprong hockeyden. Weer Verga en twee keer Bob de Voogd – na weer een aanvallende actie van verdediger Van der Weerden – zorgden voor de 7-1 eindstand.

Uitkijken naar België

Na de vierde plaats bij de Olympische Spelen in Rio werden grote spelers als aanvoerder Robert van der Horst, Jeroen Hertzberger – topscorer van de Hoofdklasse – bedankt voor bewezen diensten, met weinig kans op een comeback. Keeper Jaap Stockmann wilde niet meer eindeloos doorwisselen met Pirmin Blaak. De Australiër Graham Reid werd assistent-coach en verving Alexander Cox. Mandekking werd zonedekking. Defensief denken werd aanvallend denken. Het nieuwe elan wordt vertegenwoordigd door dat nieuwe zonesysteem, waarbij de spelers perfect druk kunnen zetten en vandaag meer dan twintig kansen konden creëren. Alleen de teller van de ijverige Bjorn Kellerman stond al op zes.

Na de duidelijke 7-1 zege volgt maandag het mooiste affiche van het EK tot nu toe. Een rematch met het sterke België, dat een in de wolken zwevend Oranje – na de 4-0 zege op wereldkampioen Australie – in de halve finale van de Olympische Spelen in Rio met 3-1 een uppercut toediende, waarvan de oranjehemden nog maandenlang moesten herstellen. Het was wel de eerste aanzet tot een roer dat helemaal omging, wat vandaag uitmondde in een heerlijke zege met aanvallend hockey.

Nederland – Spanje 7-1 (3-0)
’26 Seve van Ass 1-0 (sc)
’27 Valentin Verga 2-0
’30 Mink van der Weerden 3-0 (sc)
’31 Mirco Pruyser 4-0
’38 Diego Arana 4-1
’47 Valentin Verga 5-1
’51 Bob de Voogd 6-1
’55 Bob de Voogd 7-1

 

LEES HIER DE LIVE UPDATES VAN TIJDENS DE WEDSTRIJD

Het EK Hockey is ook voor de Oranje Heren op het punt van begonnen. Het Wagener Stadion is uitverkocht. Valentin Verga gaat op voor zijn 150ste interland. Voorafgaand aan de wedstrijd is er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Barcelona. Ook spelen de ploegen met een rouwband.

AFGELOPEN. Oranje Heren winnen eenvoudig met 7-1 van Spanje.

’55 7-1! De Voogd met een weergaloze actie over de achterlijn en een subtiel lobje in het zijnet.

’54 Strafcorner nummer 5 voor Nederland. Bakker stopt de bal niet, maar Wortelboer vangt op. De bal belandt bij De Geus die op avontuur gaat en strafcorner nummer 6 verdient. Van der Weerden in de hoek waar hij eerder scoorde, maar Cortes redt.

’52 Direct daarna: Kellerman stuit op Cortes, Van Ass schiet voorlangs.

’51 6-1! Van der Weerden met een actie over links langs de achterlijn met een voorzet die zijn teamgenootje De Voogd al vallend kan binnen schuiven.

’49 Hij krijgt voldoende kansen vanavond, maar het wil nog niet lukken voor Kellerman. Dit schot gaat naast.

’49 Xavi Lleonart krijgt groen.

’48 Waarschijnlijk heeft Brinkman nog nooit méér tijd gehad om uit te halen in de cirkel. Hij schrikt er blijkbaar van, want zijn schot mist richting. Cortes redt met de handschoen.

’47 Een deja-vu van een dag eerder. Het is aan het regenen in Amsterdam

’47 5-1! Verga scoort zijn tweede, opnieuw een lucky. Met wat geluk eindigt zijn voorzet door een Spanjaard in het doel.

EINDE DERDE KWART

 

’40 Daar was bijna de tweede van Pruyser. De spits volleyt de bal net naast. Bob de Voogd krijgt even later net zijn stick niet lekker tegen een voorzet van Bakker, die soleerde over de achterlijn.

’39 Een hard schot van Kellerman uit een moeilijke hoek wordt een lange corner.

’38 Het is 4-1. Wortelboer tast mist in de verdediging. Oudgediende Pau Quemada geeft voor en Diego Arana tikt makkelijk binnen.

’34 Kellerman met een fraaie tip-in op een voorzet van Van der Weerden. Cortes ziet de bal op tijd en tikt de bal over zijn doel. Even later kan De Geus net niet bij een voorzet van Van der Weerden.

’31 En direct Pruyser met de 4-0! Oranje scoort dus ook met elf tegen elf. Twee meter in de cirkel haalt de spits uit met forehand, Cortes zit er aan, maar bal verdwijnt in het doel. Het is zijn vijftiende doelpunt in de laatste zestien interlands.

’31 We zijn van start met de tweede helft. Spanje weer met elf man.

RUST

’30 ZO! Die zit. Van der Weerden schiet hem ongenadeloos hard in de rechterwinkelhaak. 3-0.

’30 Stafcorner nummer vier voor Nederland nadat Van der Weerden op een voet pusht.

’29 Spanje weer met tien man. Momenteel staan die allemaal in de eigen cirkel.

’28 Pruyser kan net niet goed bij een voorzet van Kellerman. Geen 3-0, maar Oranje valt alweer aan.

’27 2-0! Verga met een gelukje. Hij zet voor en via een Spaanse verdediger gaat de bal over de doellijn.

’26 Kan Nederland optimaal profiteren van deze overtalsituatie? Ze staan een aantal minuten met elf tegen negen.

’26 Van Ass schiet raak! Het is 1-0 uit de derde strafcorner van Oranje.

’25 Op nagenoeg identieke wijze en plek wordt Schuurman naar de grond gewerkt. Nu moet Alvaro Iglesias inrukken met geel. Strafcorner nummer 3.

’24 Push Van der Weerden gestopt. De Geus pusht in de rebound kort op het doel hoog over.

’24 Opnieuw stoomt Van der Weerden op vanaf rechts. Dit keer verdient hij een strafcorner en wordt Marc Perellon met geel eraf gestuurd.

’22 Mink van der Weerden komt ver vanaf rechtsachter en kan zelfs schieten. Zijn schot verdwijnt via een Spaanse stick over de achterlijn.

’19 En opnieuw een schitterende redding van Cortes! Brinkman neemt prachtig open aan en kan zo met de backhand schieten. De 34-jarige goalie haalt met een snoekduik van de lijn.

’17 Pruyser onderschept knap de bal en werkt zich de cirkel binnen. Hij komt een schot, maar stuit op Cortes. In de rebound gaat Croons inzet over het doel.

’16 Sam van der Ven keept het tweede kwart.

Einde eerste kwart!

’13 En nu slaat Pruyser naast. Ziedendhard met de backhand na een interceptie van De Geus.

’12 Kellerman slaat naast.

’10 Verga kreeg een opgelegde kans om zijn 150ste interland op te luisteren met een goaltje. Op aangeven van Brinkman kan de middenvelder vrij uithalen met de backhand. Maar zoals wel vaker: Cortes, pas sinds gisteren in Nederland, redt.

‘8 De eerste strafcorner mondt uit in een overtalsituatie als De Voogd de bal niet goed aangeeft. Twee Oranje-aanvallers bij de tweede paal krijgen de bal echter niet voorbij de lijnstop.

‘7 Stafcorner! Bakker haalt hem op aangeven van Van Ass.

‘5 Cortes pakt weer twee ballen. Bakker geeft in eerste instantie de bal op De Voogd, die recht op de Spaanse keeper afvuurt. De rebound van Kellerman ontbeert kracht.

‘3 En direct in de openingsfase is Oranje gevaarlijk. Een pass van Verga op Pruyser, die ondanks de drukte een schot weet te produceren. Cortes is uit evenwicht gebracht, maar redt.

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Pirmin Blaak, Mink van der Weerden.

Wissels: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Robbert Kemperman, Sam van der Ven, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.


2 Reacties

  1. magnus-querqus

    Wat een wedstrijd, genoten! Cortes OK, maar tegen zo veel energie was niets bestand...

  2. w.j.arriens

    ik denk dat bij de enige tegengoal, in de 38ste minuut van het verslag, een korrektie en verontschuldiging aan Wortelboer door Hockey.nl op zijn plaats is. Wortelboer moest zijn eigen man laten lopen om de door Joep de Mol doorgelaten/gemiste bal te korrigeren. Dat lukte W. maar half en hem treft geen blaam. De eerste (verdedigende) fout werd gemaakt door De Mol die nooit - met niemand achter zich - had mogen instappen op de Spanjaard. De Mol had zich moeten laten zakken en de Spanjaard moeten laten komen. Dat geeft tijd aan andere Oranjes om zich achterin te hergroeperen. Als je er maar van leert .....!


Wat vind jij? Praat mee...