ERGO Masters: Oranje laat het tegen Duitsland liggen in Q1

De Oranje Heren speelden in Düsseldorf het toernooi ERGO Masters. Van donderdag 14 tot en met zondag 17 juli stonden 3 wedstrijden geprogrammeerd voor Nederland. Volgens de Duitse hockeybond is het toernooi ‘dé generale repetitie‘ voor de spelen. De 1e wedstrijd tegen België ging met 3-2 naar Nederland. Zaterdag was Groot-Brittannië met 3-0 te sterk. Zondag speelde Oranje tegen Duitsland. De mannen van Max Caldas gaven dat duel weg in het 1e kwart, waarin zij 3 doelpunten tegen kregen.

We zijn begonnen. Oranje speelt zonder Robbert Kemperman, de middenvelder is ziek. Hij had zondag zijn 150e interland gespeeld. Seve van Ass jubileert wel tegen Duitsland, hij verdient zijn 100e cap.

De Duitsers hebben niet lang nodig om de score te openen. Linus Bütt schiet na 4 minuten de bal heerlijk binnen. Enkele momenten later, na een vrije bal net buiten de cirkel, tikt Timur Oruz alweer de 0-2 achter Jaap Stockmann. Zo leidt Duitsland al na 7 minuten met 2 doelpunten verschil.

Oranje is het echt even kwijt in de beginfase. Florian Fuchs, volgend jaar speler van Bloemendaal, mag zomaar de Nederlandse defensie doorsteken en rondt de bal met een droge knal goed af. Het is 0-3 en Q1 is nog niet voorbij. De 1e kans voor Oranje is voor Bob de Voogd, maar de spits krijgt de bal niet lekker mee in de cirkel. De hoge bal die Moritz Fürste vervolgens over 50 meter in de diepte gooit kan Stockmann net voor de stick van Fuchs wegslaan.

Jorrit Croon zorgde eind 2e kwart en in het 3e kwartier nog voor het meeste Oranje-gevaar. De benjamin kreeg een kans op een backhandschot, maar koos voor afleggen. Dat leverde geen kans op, maar de HGC’er pakte later wel de 1e corner voor Nederland. Na de rust versnelde Croon langs de linkerzijlijn door de Duitse defensie, maar kwam uiteindelijk net te kort voor een uithaal.

Het was uiteindelijk Mink van der Weerden die voor Nederland scoorde. Niet uit 1 van de 2 strafcorners waarvoor hij mocht aanleggen, maar uit een veldsituatie. Hij kreeg een indrukwekkende breedtepass van Valentin Verga, waarna hij na een 1-2’tje kon uithalen in de cirkel. Hij liet zien ook een hard schot in de stick te hebben. Nog geen minuut later bracht Billy Bakker de score naar 2-3. De Amsterdammer werd geduwd in de cirkel, maar mocht dankzij de voordeelregel door en kon vrij uit de draai uithalen.

Na 50 minuten spelen kreeg Bakker de beste kans op de gelijkmaker. Na wat technische hoogstandjes van Croon en Verga kreeg hij de kans om uit te halen. De Duitse keeper Nicolas Jacobi kwam anticipeerde alert op het schot. In de tegenstoot moest Glenn Schuurman aan de noodrem trekken buiten de cirkel. De tijdstraf van 10 minuten betekende dat Oranje het restant van de wedstrijd met een man minder speelde. De strafcorner van Fürste ging naast.

Van der Weerden kreeg met nog 7 minuten op de klok zijn 3e strafcornerpoging, na een snelle actie van Rogier Hofman. De inzet miste power en richting en Jacobi kon makkelijk wegwerken. De laatste minuten ging het spel van achterlijn naar achterlijn, maar gescoord werd er niet meer. Duitsland wint met 2-3 en daarmee ook de ERGO Masters 2016.