Ergo Masters: Van der Weerden beslist wedstrijd tegen België

Oranje is het Ergo Masters toernooi in Düsseldorf begonnen met een 3-2 overwinning op België. Mink van der Weerden besliste de wedstrijd vlak voor tijd. Andere Nederlandse doelpunten kwamen van Mirco Pruyser en Bob de Voogd.

Met 2 stevige uitslagen in Cork tegen Ierland het verst in het geheugen begon Oranje aan de Ergo Masters in Düsseldorf. Mink van der Weerden jubileerde in de 1e wedstrijd tegen België: hij speelde zijn 100e interland. Hij kreeg in de openingsfase direct de kans deze mijlpaal op te luisteren met een doelpunt, maar zijn strafcorner strandde op Vincent Vanasch. Ook de rebound, een slap schot van Billy Bakker, en de mogelijkheid die daar weer op volgde werden sterk gered door de oud-doelman van Oranje Zwart.

De Belgen kregen weliswaar ook een corner, maar zij kwamen dichterbij een doelpunt door hun veldkansen. Het kreeg een beste mogelijkheid uit een lange corner, maar Rogier Hofman kon redding brengen op de lijn. Bij een 2e gevaarlijke aanval van onze zuiderburen trad Jaap Stockmann adequaat op met zijn stick.

Van der Weerden kreeg in het 2e kwart zijn 2e strafcorner. Op het trage veld liep Jérôme Truyens de sleeppush er echter sterk uit. Opnieuw kregen de Belgen de beste veldkansen. De grootste was voor Arthur van Doren. Hij onderschepte zelf de bal van Robbert Kemperman en was het eindstation van de Belgische counter. Zijn harde, geplaatste schot redde Stockmann maar net met het puntje van zijn teen.

2e helft

Het leek Van der Weerden niet gegund in zijn 100e, want ook zijn 3e poging ging mis. Vanasch was met zijn stick bedacht op de lage inzet van zijn voormalig ploeggenoot. Niet veel later werd Bob de Voogd weer eens vooruit gestuurd vanuit de counter. Vlak buiten de cirkel pakte hij een overtreding. Mirco Pruyser was er als de kippen bij om de bal te nemen en draaide in de cirkel naar zijn forehand. Zijn halfhoge schot was ziedend hard en liet de Belgische keeper kansloos.

In de directe tegenstoot verdiende België een strafcorner. In de kluts die daarop volgde lette Cédric Charlier het beste op en schoot de bal in het doel. Het leverde protesten op bij Nederland: de bal zou pas na de zoemer voor het 3e kwart over de doellijn zijn gegaan. De scheidsrechters kenden het doelpunt hoe dan ook toe.

In het 4e kwart kwam Oranje opnieuw op voorsprong. De Voogd rondde een mooie voorzet van Valentin Verga af. De Belgische tegentreffer volgde al snel. Het leek erop dat Oranje niet oplette en Tom Boon zag zijn kans de bal achter zijn voormalig teamgenoot bij Bloemendaal Stockmann te werken.

Van der Weerden kreeg toch nog zijn moment. Met 2 minuten op de klok mocht hij aanleggen voor zijn 4e, Nederlands 5e, strafcorner. De specialist schoot dit keer wel raak en besliste de wedstrijd: 3-2.