Oranje spoelt kater weg met bronzen plak op WK 

De Oranjemannen hebben voor de vierde keer op rij een medaille overgehouden aan een WK. In de troostfinale van het mondiale toernooi in Bhubaneswar versloeg een mentaal sterk Nederland tegenstander Australië met 3-1, vooral dankzij een uitstekende tweede helft.

Een paar seconden voor tijd beukten de gespierde lijven van Jip Janssen en Lars Balk al tegen elkaar aan. Ze waren blij, heel blij. Nederland had de strijd om het brons gewonnen en zichzelf in de kleine finale van de beste kant laten zien. Het was een overwinning op de Aussies op henzelf, na de fatale vrijdag.

Hij kwam immers aan als een mokerslag. De nederlaag van Oranje in de halve finale tegen België. So close, maar ook tegelijkertijd so far away. Nederland had het gevoel dat de Belgen te verslaan waren, maar vergat op bepalende momenten de genadeklap uit te delen en verloor uiteindelijk op shoot-outs. Het gevolg was dat Oranje zondag al ’s middags aantrad in de strijd om plek drie, tegen Australië dat vrijdag op het nippertje – zes seconden voor tijd – verloor van Duitsland (4-3). De vraag was dan ook wie de kater van twee dagen geleden het best had verwerkt.

Thierry Brinkman wordt bejubeld na de 3-1. Foto: Willem Vernes

Frist en gretig

Oranje begon, voor nog niet eens een half gevuld Kalinga stadion, in ieder geval fris en gretig aan het duel om het brons. Steijn van Heijningen had al na 31 seconden Nederland op voorsprong kunnen tippen, maar zijn inzet ging voor het Australische doel langs. Nog geen halve minuut later ramde Thijs van Dam met zijn forehand naast het doel. De toon was gezet, de eerste spierballen getoond. In die beginfase maakte Nederland indruk met snel combinatiespel.

De sterk spelende Lars Balk houdt Tom Wickam van Australië van de bal af. Foto: Willem Vernes

Candy Crush op de tribune

Australië liep achter de feiten aan, hapte naar adem en nam na zo’n tien minuten het initiatief over. Nadat Aran Zalewski een grote kans miste op de openingsgoal, was het vlak daarna – inmiddels in de dertiende minuut – wel raak. Uit de eerste Australische corner pushte Jeremy Hayward met scherp. Hard, door het midden. Tussen Blaak en z’n lijnstop in: 0-1. Dat wel een beetje zuur voor Oranje. Scheidsrechter Dan Barstow concludeerde dat Jip Janssen shoot had gemaakt, waardoor hij een corner gaf. Nederland vocht die beslissing aan, maar de video-referee kon geen wijs worden uit de beelden. De corner bleef dus staan, met alle gevolgen van dien.

De kans op de gelijkmaker kwam na 21 minuten, toen de rappe Van Heijningen de eerste Nederlandse corner versierde. Janssen – twee keer trefzeker in de halve eindstrijd – pushte de bal tegen doelman Andrew Charter. Het bleek een van de spaarzame mogelijkheden van Nederland in het lome tweede kwart, waarin de wedstrijd veel van zijn franje kwijtraakte. Illustratief: op de perstribune viel een Indiase journalist in slaap, een collega naast hem was overgeschakeld op een spelletje Candy Crush. Zij zagen dus niet dat Oranje steeds slordiger werd en het gif van de eerste minuten compleet kwijtgeraakte. Australië kreeg zelfs nog een kans op de 2-0 via Tim Brand. Pirmin Blaak hield de spits van Klein Zwitserland van het scoren af.

Foto: Willem Vernes

Compleet ander gezicht na rust

Dezelfde Brand hielp Oranje vlak na de pauze een handje. Een corner van Janssen – nummer vier van de wedstrijd – ging er namelijk via de voet van de aanvaller in. Nederland liet een totaal ander gezicht zien en had opeens de smaak weer helemaal te pakken. Australië was het echt even kwijt en maakte twee minuten later een gigantische verdedigingsfout. Tim Howard verspeelde in de eigen cirkel een bal aan Floris Wortelboer, die Thierry Brinkman bediende. De spits schoot met en snelle polsbeweging raak: 2-1. Oranje rook bloed en kneep door. Thijs van Dam zette een fraaie rush in over zo’n twintig meter en vond Brinkman, die van dichtbij voor de 3-1 zorgde. 

Verbijstering bij Thijs van Dam, die geel en tien minuten straf krijgt. Foto: Willem Vernes

Australië was verslagen, kapot gestreden en niet meer bij machte om dat verschil nog goed te maken. Zelfs niet toen Thijs van Dam voor een sliding met geel en liefst tien minuten naar de kant werd gestuurd. Even leek de 4-1 zelfs nog op het bord te komen, maar de treffer van Lars Balk werd afgekeurd.

Australië viel, met een veldspeler in plaats van doelman Charter, uit volle macht aan. Maar het Nederlandse tiental was mentaal sterk, gaf verdedigend geen krimp en won met 3-1. Als beloning krijgt Nederland de bronzen medaille omgehangen. Een pleister op de flinke wond van afgelopen vrijdag. Bovendien bewees de ploeg van Delmée dat er in beslissingswedstrijden ook van toplanden kan worden gewonnen. Een bevestiging dat de weg naar boven écht is ingezet.

Lees hieronder de hoogtepunten terug van het duel om WK-brons tussen Australië en Nederland


2 Reacties

  1. oscarkuiters

    Winnen🦁🦁🦁

  2. bartherklots

    Gerechtigheid! NL Team goed gedaan. 👏👏


Wat vind jij? Praat mee...