Loting olympische kwalificatieduels Oranje op 9 september

Het Nederlands Elftal weet op 9 september wie de tegenstander is in de olympische kwalificatiewedstrijden om een ticket voor de Spelen van Tokio 2020. Op die dag verricht de FIH de loting. De Oranje Heren spelen in ieder geval twee thuiswedstrijden in het weekend van 20 of 27 oktober. Waarschijnlijk in het Wagener Stadion in Amstelveen.

De ploeg van bondscoach Max Caldas is veroordeeld tot het spelen van de kwalificatiewedstrijden nadat Oranje afgelopen week niet verder kwam dan een derde plek op het EK in Antwerpen. Europees kampioen België plaatste zich rechtstreeks voor Tokio. Dat geldt ook voor de Oranje Dames die de titel in de wacht sleepten. Bij zowel de mannen als vrouwen zijn ook Japan (gastheer) en Argentinië geplaatst voor Tokio. Ook de Zuid-Afrikaanse teams zijn geplaatst, maar het is nog hoogst onzeker of zij ook gaan deelnemen. Daarover zo meer. Volgende week komt daar de winnaar van de Oceanië Cup (Australië of Nieuw-Zeeland) bij.

Tegenstanders Oranje

Direct nadat de Oceanië Cup is afgelopen, publiceert de FIH de nieuwe wereldranglijst. Dan is het ook duidelijk tegen welke drie tegenstanders Oranje kan loten. De internationale hockeybond (FIH) heeft voor de kwalificatiewedstrijden een uitgebreide procedure opgesteld. Die routes naar Tokio hebben we al eerder toegelicht.

Benjamin Stanzel namens Oostenrijk actief op het EK 2017 in Amsterdam. Foto: Willem Vernes

Er wordt bij de kwalificatiewedstrijden door veertien teams gestreden om zeven plekken in Tokio. Inmiddels is zeker dat Nederland tot de top 3 geplaatste landen gaat behoren en een beschermde status heeft. De Oranje Heren spelen daardoor tegen een van de drie laagst geplaatste qualifiers. Op basis van de huidige wereldranglijst zijn dat Pakistan, Oostenrijk of Egypte. China kwam daarvoor eerder nog in aanmerking, maar die ploeg is verder weggezakt op de wereldranglijst.

Zuid-Afrika geplaatst voor Tokio, maar niet zeker van deelname Spelen

Zoals gezegd hebben de Zuid-Afrikaanse teams zich geplaatst voor de Spelen door winst in de Afrika Cup, maar zij hebben nog geen toestemming van het olympisch comité van Zuid-Afrika (SASCOC ) om daadwerkelijk deel te nemen aan de Spelen. Een heel hockeyteam naar Tokio sturen kost veel geld en prijzen gaat de Zuid-Afrikaanse ploeg toch niet winnen, is de redenatie van het SASCOC. Om diezelfde reden ontbraken de Zuid-Afrikaanse mannen en vrouwen in Rio 2016.

De FIH verwacht niet dat daar op korte termijn duidelijkheid over gaat komen. ‘We denken op basis van eerdere ervaringen pas contact te hebben met de nationale olympische bonden nadat de kwalificatiewedstrijden zijn gespeeld’, laat een woordvoerder weten.

Overzicht deelnemers olympische kwalificatie heren

Bekijk de huidige stand van zaken met de geplaatste ploegen voor de olympische kwalificatie.

Geplaatste thuisspelende teams
1 Australië *
2 Nederland
3 India
4 Duitsland
5 Groot Brittannië
6 Spanje
7 Nieuw-Zeeland *
8 Canada
* Australië of Nieuw-Zeeland plaatst zich via de Oceanië Cup voor de Spelen. De verliezer speelt kwalificatiewedstrijden.
Geplaatste uitspelende teams
9 Malesië
10 Frankrijk
11 Ierland
12 Zuid-Korea
13 Pakistan
14 Oostenrijk
15 Egypte

Als Australië de Oceanië Cup wint, schuift Duitsland in de top 3 van geplaatste ploegen en geniet dan een beschermde status. De Duitse ploeg verloor tegen Nederland de strijd om plek 3, maar deed wel goede zaken door boven Engeland te blijven. De Duitsers passeerden daarmee op de wereldranglijst Engeland, dat als Groot-Brittannië meedoet aan de olympische kwalificatiewedstrijden. De Duitse ploeg gaat daardoor in de pot met de beschermde status, samen met Nederland en India.

Seve van Ass tijdens Nederland-Pakistan (5-1) bij het wereldkampioenschap hockey in India. Foto: Koen Suyk

Over India is veel te doen in de Aziatische media. Aangezien het zo zou kunnen zijn dat India aartsrivaal Pakistan treft in de strijd voor een olympisch ticket. De Pakistanen staan in dat geval niet bepaald te springen om naar India af te reizen, vanwege de onderlinge politieke spanningen. Spelen op een neutraal terrein zou dan een optie zijn, maar daarmee zou het thuisvoordeel van India teniet worden gedaan, dus echt fan van die oplossing is Hockey India niet.

Pakistan heeft inmiddels wel het geld bijeen om de kwalificatiewedstrijden te kunnen spelen. Vanwege geldproblemen moest het land de eerste uitwedstrijden van de Pro League afzeggen. Voor de FIH reden Pakistan uit de Pro League te halen. Behalve die straf, moest Pakistan ook een boete betalen. Dat mag in termijnen. De eerste termijn is inmiddels betaald, waardoor Pakistan van de FIH ook mag meedoen aan de olympische kwalificatiewedstrijden.


5 Reacties

 1. Mark Bouwman

  My God.....Egypte, Oostenrijk of Pakistan "thuis". Ik voel de zenuwen al mijn botten laten trillen. Als dat maar goed gaat met het ijzersterke collectief van onze die-hards onder een superbe begeleiding. Hup Holland, succes. Jullie kúnnen het, echt !

  1. robboomsma

   Pakistan kan je niet onderschatten...

 2. gaston-orozco

  Pakistan heeft meer dan een jaar niet getraind als gevolg van wanbeheer, corruptie en politieke strijd. Natuurlijk is hun talentniveau hoger dan Oostenrijk of Egypte, maar ze zullen geen bijzonder moeilijke tegenstander zijn.

  1. davides

   9 december 2018 speelde Pakistan tegen Nederland op het WK in Bhubaneswar. Nederland won met 5-1. Belgie met 5-0 en Duitsland (aan het begin van het tournooi) met 1-0. Geen idee of er na het WK niet getraind is, maar kwaliteit is er zeker.

 3. RogierGutlich

  Vinden jullie het ook allemaal zo stil rondom de positie van Caldas? Of gaat het technisch hart gewoon vrolijk verder waar ze gebleven waren...


Wat vind jij? Praat mee...