Masterclass aanvallend hockey Verga en co markeert nieuw tijdperk

Valentin Verga waande zich zondag in de finale van de HWL3 in Londen in een speeltuin in Buenos Aires, met als resultaat een 6-1 overwinning op olympisch kampioen Argentinië. De middenvelder met Argentijnse roots liet in de finale zien dat het vernieuwde Oranje met de zevende overwinning uit zeven wedstrijden en de doelcijfers 28-3 voor puur spelplezier staat.

Verga stráálde na de wedstrijd met zijn hele gezicht, zoals hij ook straalde met zijn hockey in de finale. Zo ziet bevrijding er dus uit. Want na het olympische echec in de zomer van 2016 is er in Oranje weer plek voor aanvallend hockey. ‘Ik geniet al het hele toernooi van ons spel. Dit combinatiespel is het mooiste hockey dat er is. Elkaar de bal geven. Bij Amsterdam doen we niets anders. Nu doen we het ook bij het Nederlands elftal. Nu geniet ik bij mijn club én bij Oranje. Ik voel me helemaal vrij.’

Al in de derde minuut danste Verga de tango door de Argentijnse defensie, samen met zijn ploeggenoten Sander de Wijn, Jorrit Croon en Mirco Pruyser. Inspelen, precies op het goede moment terugkrijgen, balletje opwippen en de bal achter de arme 37-jarige keeper Juan Vivaldi plaatsen.

Valentin Verga maakt de 1-0 in de finale. Foto: Frank Uijlenbroek

Er was een identiteitscrisis voor nodig, om tot dit goede spel te komen

Tien minuten later was Croon de speler die functioneerde als doorgeefluik voor de middenvelder, die wederom scoorde. Dit Nederlandse combinatiehockey is schitterend om te zien, lijkt makkelijk, maar juist de timing van de speler die de bal even vasthoudt of neerlegt, moet perfect zijn. Daarvoor is samenspel nodig. Gevoel voor elkaars spel en persoonlijkheid. Elkaar willen begrijpen. Verga koos de wedstrijd tegen zijn geboorteland uit om het gaspedaal in te drukken en te laten zien hoe je dit schitterende Nederlandse hockey met elkaar speelt.

Daar was wel een identiteitscrisis voor nodig geweest, legde Verga uit, zoals alleen hij dat kan uitleggen. Ontwapenend en goudeerlijk. De identiteitscrisis was er eentje die zich tijdens de Olympische Spelen in Rio openbaarde, waar de Argentijnse Nederlander vond dat hij alleen tegen Australië goed had gespeeld. ‘Alles in Rio ging om winnen, winnen en winnen. Om het resultaat. Maar als ik alleen maar de hele tijd ballen terug moet passen naar de verdedigers dan heb je niets aan mij en andere jongens in het team’, zei Verga over het toernooi in Brazilië waar hij en zijn team niet zichzelf was, vond hij. ‘Wie zijn wij eigenlijk als hockeyers? En wie ben ik eigenlijk? Daar heb ik met jongens als Seve (Van Ass), Billy (Bakker) en Kempie (Robbert Kemperman) daarna vaak over gehad. Hoezo hockeyden we niet bij Oranje zoals we altijd hockeyden bij de club?’

Bob de Voogd, Thijs van Dam, Jonas de Geus en Jorrit Croon vieren doelpunt van Van Dam. Foto: Frank Uijlenbroek

Spelen met onvervalst Nederlands hockey-DNA

Uiteindelijk werd het een lange zoektocht van de begeleiding en de spelers om de juiste balans te vinden in de verschillende meningen in het team. Maar volgens de middenvelder was het al vanaf de trainingsstage in Zuid-Afrika aan het begin van het jaar heel goed. De conclusie: deze vernieuwde groep hockeyers speelt aanvallend hockey met onvervalst Nederlands hockey-DNA. Verga: ‘Dat doen we zeker. We hockeyen in onze kracht. Waar buitenlandse teams ons om kennen. De jongens in het team die de boel controleren laten ons in onze waarde. En andersom ook. Dat werkt nu heel goed.’

Verga staat niet bekend als goalgetter. De veelzijdige middenvelder lijkt het liefst de bal over de doellijn te dribbelen. Maar hij liet zich zondag van een andere doeltreffende kant zien, zoals heel Oranje in Londen zich van een nieuwe kant liet zien en de goed spelende talenten het toernooi van wat extra glans voorzagen. Ook middenvelder Kemperman scoorde al vier keer. Hij mocht de 4-0 aantekenen na een heerlijke solo door de as van het veld van zijn maatje Sander de Wijn. Dat olympisch kampioen Argentinië de Nederlanders alle ruimte gaf, omdat er geen serieuze prijs op het spel stond, was jammer, maar doet niets af aan het Nederlandse enthousiasme.

De geblesseerde Seve van Ass moet met jeukende handen langs de zijlijn hebben gestaan, omdat hij – een van de drie nieuwe leiders van het team – niets liever wil dan meedoen aan zo’n hockeyfeest. Waar knap genoeg de verdediging zeer weinig kansen weggeeft, ondanks alle aanvallende intenties.

De teamfoto na de winst in de finale in de HWL3. Foto: Frank Uijlenbroek

Nederlands elftal won in Londen vooral vertrouwen en plezier in elkaar

In Londen stond er een groep spelers die het overduidelijk leuk vond om met elkaar te hockeyen, te spelen, en elkaar de ruimte te gunnen. Die hun vijfde overwinning in zeven dagen haalde, na een rommelige voorbereiding. Die de HWL3 – de halve finaleronde van de Hockey World League – op hun naam schreven. Maar wat wonnen ze eigenlijk, in dit onduidelijke format van de HWL? In ieder geval een WK-ticket en plaatsing voor de echte HWL-finales in december in India. Maar wat het Nederlands elftal vooral won in Londen was vertrouwen en plezier in elkaar. Er is veel aan de fundering gesleuteld, maar er staat een nieuw raamwerk waar op voortgeborduurd kan worden.

De spelers hebben nu twee weken vrij. Dan begint de voorbereiding op het EK in eigen land, in augustus. Verga: ‘Natuurlijk hebben we ook vervelende dingen tegen elkaar moeten zeggen om verder te komen. Toen ik gisteren tegen Engeland twee keer de bal verloor achter elkaar, hoorde ik niets. Omdat ze weten dat mijn intentie de beste is. Niets en niemand komt meer tussen ons in. Iedereen in ons team heeft vertrouwen in elkaar. Wij hebben tegen elkaar gezegd in het team dat wij ons vrij moeten voelen en keuzes moeten durven maken. Ik denk dat wij aan andere landen een Nederlands elftal hebben laten zien waar ze voor uit moeten kijken.’

Argentinië – Nederland 1-6 (0-3)
‘4 Valentin Verga 0-1
’14 Valentin Verga 0-2
’27 Thijs van Dam 0-3
’33 Robbert Kemperman 0-4
’35 Mirco Pruyser 0-5
’58 Thierry Brinkman 0-6
’58 Matias Paredes 1-6

 


4 Reacties

 1. Topkeepertje

  Helaas kun je op Ziggo niet de hele wedstrijd zien maar pas vanaf de 5 - 0 voorsprong dus kan ik alleen maar oordelen vanaf de 5 - 0 voorsprong , maar wat ik daarna gezien heb was SLECHT en dat Valentin Verga 2 keer gescoord heeft is een wonder , hij was in mijn ogen één gegadigde om met de Voogd en o.a. Billy Bakker bij het oud - vuil gezet te worden . De 5 - 0 overwinning zegt me helemaal niets : het gaat mij om het nivo van het hockey . Als de 2 doelpunten niet snel vallen en Argentinië geen strafcorner krijgt stelt Argentinië weinig voor , dat was het geluk van Oranje . Maar kaatsen , forehand wegdraaien , linie over linie aanvallend en verdedigend en het spelletje zonder bal heb ik niet gezien . Dus Robbert van der Horst en Jeroen Hertzbergen komen jullie ajb snel terug terug , jullie worden m.i. gemist zeker als Seve geblesseerd is . Van de "nieuwe" lichting was Wortelboer wel de minste maar ook zo' n jonge jongen moet je de tijd geven om een volwaardige Ned. XI-tal speler te worden. Voor mij was in dit gedevalueerd toernooi Thierry Brinkman de meest waardevolle speler en Sam van der Ven de beste keeper . BESTE vondst van Caldas ALLERTIJDEN : in één wedstrijd 2 keepers gebruiken (als het idee van hem zelf is tenminste) . Verder nog dit: het Internationale Hockey gaat razendsnel achteruit .

  1. Derrick Bijker

   Best een matig stuk Topkeepertje. Over de laatste 20 minuten heb je gelijk. Maar, ze staan 5-0 voor, na een week waarin ze 6x gespeeld hebben, wat verwacht je dan nog in dat laatste stukje?? Daarnaast was Brinkman niet de meest waardevolle speler, maar het meest waardevolle talent (junior). Makkelijk oordelen dus. Ik heb een gretig NL-elftal gezien de afgelopen week, waarin het plezier duidelijk weer terug is. Een mooie stap voorwaarts!

 2. nlhockeystars1

  Als je met 5-0 voor staat hoef je niet veel aan te vallen, de voogd speelde een slecht toernooi maar Billy Bakker en Valentin Verga waren juist heel bepalend. Als je ongeslagen het toernooi en met 6-1 de finale wint mag je wel zeggen dat je een goed toernooi hebt gespeeld....

 3. jasminebacoor

  Ik las in deze kolommen, dat heer Caldas, soms als het er echt omgaat, maar moeizaam contact maakt met de spelers. Verbinding maken noemt hij dat. We zijn benieuwd, of heer Caldas, als er echte prijzen te verdienen zijn, die infrastructuur op orde heeft. Er was na Rio, 1 speler, die stelde : mooi toernooi gespeeld.


Wat vind jij? Praat mee...