Max Caldas over Pakistan: ‘Hebben ze sinds WK niet meer gezien’

Met Rusland, Oostenrijk en Pakistan in de pot had Nederland maandagmiddag drie potentiële tegenstanders. Maar toen Pakistan als tegenstander van Oranje uit de koker kwam bij de loting voor de olympische kwalificatiewedstrijden, was bondscoach Max Caldas totaal niet verrast.

‘Ik heb de weddenschap met mijn staf gewonnen. Ik riep al dagen dat Pakistan de tegenstander zou worden’, reageert Caldas. ‘Ik weet niet waarom. Het was een voorgevoel. Ik vind Pakistan een mooie tegenstander.’

Caldas speelt met de Oranje Heren op 26 en 27 oktober in het Wagener Stadion tegen het Aziatische land (aanvang 16.00 uur). De winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor de Spelen van volgend jaar in Tokio.

Ingewikkelder

Oranje trof Pakistan vorig jaar bij de Champions Trophy in Breda (4-0 winst) en in december tijdens de poulewedstrijd op het WK in Bhubaneswar (5-1 zege). Caldas: ‘En ik heb ze ook aan het werk gezien tijdens de Azië Cup. Van al die duels hebben we de beelden, waardoor we ze uit die periode goed kennen. Sinds het WK hebben we echter niets meer van ze gezien. Dat maakt het ingewikkelder.’

Mirco Pruyser met Rashid Mehmood en Muhammad Irfan tijdens Nederland-Pakistan bij de Hockey Champions Trophy in Breda. Foto: Koen Suyk

Oranje zou Pakistan ook treffen in de FIH Pro League, maar de ploeg trok zich vanwege geldgebrek voor de eerst drie wedstrijden dit jaar terug. De internationale hockeybond FIH schorste daarop de viervoudige wereldkampioen voor de Pro League. Met als gevolg dat Pakistan sinds het WK geen officiële interlands meer speelde. ‘We weten dat ze sinds enige tijd weer trainen en testen, maar verder is de huidige ploeg onbekend voor ons. Ik verwacht echter geen verrassingen qua speelstijl en spelopvatting. Hooguit qua personele bezetting. Ze zullen in de aanloop van de kwalificatieduels deze kant uit komen. Als ze hier ergens spelen, houden we ze goed in de gaten’, vertelt Caldas.

‘We zijn favoriet’

Die informatie over Pakistan zal, zo benadrukt de bondscoach, echter niet leidend zijn in de voorbereiding van Oranje op de kwalificatieduels. ‘In de voorbereiding ligt de nadruk op ons eigen spel. We gaan uit van onze eigen kracht. We zijn favoriet – zaten bij de loting niet voor niets in pot 1 – maar dat maakt ons niets uit. De belangen zijn groot. We weten wat ons te doen staat: winnen en ons plaatsen voor Tokio.’

Oranje had zich op het recente EK in België al kunnen plaatsen voor Tokio, maar zag dat ticket naar het thuisland gaan. De ploeg van Caldas werd teleurstellend derde. Op 23 september start Oranje de voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden. Caldas: ‘Al voor het EK hebben we twee scenario’s gemaakt. Een voor als we het EK zouden winnen en een als dat niet het geval zou zijn. Jammer genoeg hebben we het EK niet gewonnen, maar we weten precies welk trainingsprogramma we moeten volgen om er eind oktober te staan.’

Caldas geeft donderdagmorgen een persconferentie, waarin hij ook zijn selectie voor het seizoen 2019-2020 bekend maakt. Donderdag start tevens de kaartverkoop voor de olympische kwalificatieduels op hockey.nl.


31 Reacties

 1. pimhdm

  Als dit mislukt moet caldas niet opstappen maar stoppen met zich bezig houden in de hockeywereld. Mensen zeggen van alles maar pakistan moet je echt makkelijk kunnen hebben, en als je een keer een slechte dag hebt repareer je het de volgende. Hopelijk vol wagener en twee leuke potten!

 2. Runa Honig

  Ik begrijp het gewoon niet dat de bond Caldas in het zadel houdt. Hij haalt niet het maximale uit deze groep. Zo frustrerend hoe slecht hij een wedstrijd leest. Hij moet eens met Koeman gaan praten. Die wisselt tijdens de wedstrijd meerdere malen van concept gebaseerd op wat er gebeurt in het veld en de spelers kunnen dat ook uitvoeren, vide tweede helft tegen duitsland resp estland. Behalve het moeten betalen van een afkoopsom zie ik geen andere bezwaren om Caldas vriendelijk te bedanken en een opvolger is niet moeilijk te vinden. Een jaar voor de OS, nu kan het n

  1. Runa Honig

   nog, maar het gaat niet gebeuren....

  2. Wim de bij

   Hoe kun jij nou bepalen of Caldas een wedstrijd kan lezen, je hebt nog nooit een stick vast gehad. Gelukkig neem je jezelf heel serieus, hoeven wij dat niet te doen.

  3. goud

   Ik begrijp gewoon niet dat jij blijft denken dat het aan de coach ligt als er structureel niet wordt gepresteerd op het door jou verwachte niveau. Als het zo structureel is kan het niet aan één persoon liggen. Mooi voorbeeld om dit met een tegenovergesteld voorbeeld te duiden is Ierland. Daar komt een nieuwe coach, vervolgens zijn de resultaten heeeeeel anders dan met vorige coach en dus moet/gaat die coach weg. Terecht want duidelijk aanwijsbaar als oorzaak. Dat is bij NL niet het geval.

 3. Runa Honig

  Wim: Jij kent mijn cv duidelijk niet. Voegt ook niets toe jouw opmerking.

  1. Wim de bij

   Ja kun je prima googlen. Nederland heeft selectie nummer 3/4 en wordt net geen wereld kampioen. Al die onzin over de meeste velden en hockeyers is kul, aangezien dat voor de breedte is. Men vergeet blijkbaar dat de Aussies en de Belgen een full en bijna full programma draaien. Nederland kan dit niet door de hoofdklasse. Zoals Goud terecht zegt, dit kun je niet constant alleen aan een coach toewijzen.

 4. robvisser

  Tenzij er nog een wonder gebeurt op de Olympisch Spelen lijkt me dit het laatste jaar van Caldas. Heeft ruim de tijd gehad om de groep naar een hoger niveau te tillen dan zijn voorganger, maar het is onvoldoende gelukt. Al jarenlang onder zijn leiding heeft het team onverklaarbare inzinkingen, zoals onlangs tegen Spanje en ook in kortere of langere fases tijdens wedstrijden, en het lukt hem maar niet om dat eruit te krijgen. Het team lijkt dan niet stabiel genoeg en het niveau daalt teveel als het tegenzit. Of het nu een mentaal iets is of omdat het niet de juiste spelers zijn die worden geselecteerd, Max moet het wel oplossen en dat is niet goed gelukt. Ook krijg je het gevoel dat het strafcorner probleem van Nederland onvoldoende wordt aangepakt, ook op dat vlak zie je te weinig progressie.

  1. Wim de bij

   Ok nog een argument. ‘Het strafcorner probleem’ dat jij aanhaalt. Die liep dramatisch op het WK (en toch de finale halen), nu heb ik niet zitten turven dit toernooi, maar ergens rond de 33% rendement zullen ze toch wel gehaald hebben. Dat is een behoorlijk percentage en jij schiet dus met losse flodders... Je roept maar wat.

 5. Runa Honig

  Redactie: verwijder mensen die privégegevens op dit platform vermelden, zoals wim.

  1. goud

   Wat een onzin, je begint zelf over je cv

  2. Wim de bij

   Jij bent degene die onder je eigen naam om mensen hun baan aan het vragen bent. Ook niet heel sjiek wel?

 6. robvisser

  @rhonig Ja, nog even en je wordt bedreigd omdat je het niet in Caldas ziet zitten. Het wordt de laatste tijd steeds gekker en vijandiger op dit forum.

  1. goud

   Ik ben absoluut tegen bedreiging en iedereen mag voor of tegen (bijv.) Caldas zijn. En iedereen mag ook reageren op jouw mening met een andere mening. Maar welke vijandigheid lees jij in de reacties bij dit artikel? En hoe leg je dan een link tussen die vijandigheid en de bedreiging die je in de toekomst ziet?

 7. gaston-orozco

  Het internet is de gemakkelijkste plek om te klagen. Maar gelukkig neemt niemand klachten van willekeurige trollen op internet serieus. Hoe dan ook, plotselinge gewelddadige verstoring levert soms goede resultaten op. Soms niet zo goed. Nederland speelt objectief gezien op een niveau dat tot uitdrukking komt in de wereldranglijst. Caldas heeft zijn magie niet kunnen uitwerken, maar ik weet ook niet zeker of er iemand ter wereld is die dat met dit team kan doen. En er zijn zeker coaches die het veel slechter zouden doen dan Caldas. Vooral als ze niet voldoende tijd krijgen voor een groot toernooi. De knhb is risicomijdend. Ik weet zeker dat dat sommige mensen zou frustreren. Het stelt anderen gerust.

 8. gaston-orozco

  Verder denk ik dat het mensen ergert dat Caldas redelijke resultaten heeft bereikt dat het geen ramp is geweest onder zijn rentmeesterschap. Het was niet geweldig, maar het was ook geen ramp.

 9. robvisser

  @goud Het is een zwaktebod van mensen als Wim de Bjj en jijzelf om op de persoon te gaan spelen of daarvoor sympathie of begrip uit te spreken. Als we allemaal gaan googlen naar privégegevens om die op dit forum openbaar te maken (in een poging de andere reageerder af te troeven), dan is het einde zoek. Laatst was er ook al een scheldwoord aan het adres van @rhonig. Houd het wat zakelijk en kom vooral met argumenten. Wat mij in ieder geval opvalt is dat het Caldas kamp vaak op de persoon speelt en niet komt met (of ingaat op) argumenten. Hetzelfde verhaal als je iets van Annan durft te zeggen.

  1. goud

   Ik zie nog steeds niet welke bedreigingen er zijn en om iets wat een zwaktebod zou kunnen zijn te bestempelen als vijandigheid vind ik ook wat overdreven. Het verwijt naar het “Caldas kamp” lijkt me nogal generaliserend maar als dat mag dan valt mij op dat het “niet Caldas kamp” elk artikel over het NL team aangrijpt om een mogelijke zwakte van deze individu aan te geven middels een naar mijn mening zure reactie. Dit artikel gaat over twee toekomstige wedstrijden die voor het hele team belangrijk zijn, wordt er vervolgens een post onder gezet over te magere resultaten in het verleden en een oproep tot ontslag gedaan.....

 10. rudi wortmann

  Ben het grotendeels met RV eens: Caldas heeft een lange tijd gekregen om het elftal te smeden zoals hij wilt. Maar echt veel heeft het niet opgeleverd. De prestatie gedurende de laatste WK was gezien de stand misschien wel de beste. Echter het team is geen goedlopende machine. Ook geen organisatie die makkelijk mensen laat instromen wanneer daat behoefte aan is. persoonlijk vind ik de keeperswisselingen niet goed. Het lijkt mij niet dat dit heeft bijgedragen aan verbeteringen bij het Nederlands elftal. Het lijkt mij, als buitenstaander, alsof hij nog steeds zoekende is naar de beste bezetting. Qua speelstijl is het me opgevallen dat het soms heel goed is maar soms ook erg middelmatig. Dit kan je als (bonds) coach alleen permiteren als je de tijd krijgt. Maar na een bepaalde tijd (te lang?) is het tijd om afscheid te nemen. En volgens mij wint Nederland gewoon van Pakistan. Maar hé da’s mijn mening maar....

 11. luchtisblauwgrasisgroen

  De kritiek van mij en anderen op Caldas heeft een duidelijke reden: Caldas is specifiek aangesteld om Nederland (na het 6-1 verlies in de WK finale in eigen land) terug naar de wereldtop te brengen. Het is duidelijk dat Caldas daar niet in geslaagd is en ja dat mogen we hem en de KNHB deels aanrekenen. Belgie is Nederland in die zelfde periode ruimschoots voorbij gestreeft. Als Nederland volgend jaar geen goud wint, is het inmiddels meer dan 2 decennia sinds de laatste mondiale prijs. Nu lijkt het er op dat de KNHB geen koers zal wijzigen: laten we de resultaten tegen Pakistan en op de OS afwachten... en als het daar weer niet lukt en Caldas blijft aan, dan moeten we Belgie maar gaan supporten.

 12. gaston-orozco

  Haha @ goud. Daarom neemt niemand deze opmerkingen serieus. We kunnen morgen met 10-0 winnen van België en dezelfde mensen zullen nog steeds klagen over Caldas. "Hij heeft mijn favoriete speler niet geselecterd". Of: "We hadden meer doelpunten moeten maken". Ook voor mensen die voor onmiddellijke verandering zijn - ik denk dat het onwaarschijnlijk is. Annan nam het op korte termijn over voor de Olympische Spelen in Rio en dat liep niet bepaald goed af. Natuurlijk is ze met meer tijd succesvoller geworden. Maar ik denk dat knhb hun les heeft geleerd. Het is vrijwel zeker dat er na Tokyo nieuwe coaches zullen komen voor zowel mannen als vrouwen, ongeacht het resultaat. Dat is hoe de knhb werkt.  

 13. max-annan

  Wat mij opvalt in deze discussie is dat het met name over de coach gaat. Niemand lijkt echter te zeggen dat de spelers gewoon niet goed genoeg zijn en een zwakke mentaliteit hebben. Dat lijkt mij slechts ten dele aan Caldas te liggen... We denken nog steeds de nummer 1 van de wereld te horen zijn, dat zijn we helaas al lang niet meer bij de mannen.

  1. conegut

   Absoluut eens. Bij de mannen hebben we niet de beste spelers van de wereld, knap dat ze tweede worden op wk. Jammer dat we geen ploeg kunnen maken die het beste team kunnen worden zonder daarvoor de beste individuele hockeyers in de groep te hebben.

 14. Eko1001

  De coach maakt toch het elftal door spelers hiervoor te selecteren? Volgens mij zijn hiervoor al meerdere coaches door tegenvallende resultaten de laan uitgestuurd. Dus in dat opzicht is het vreemd dat Caldas langer door kan gaan.

 15. pacoh

  Na Oltmans (goldmans) langs zittende coach. 1 prijs. Ronald Koeman heeft wat veranderingen doorgevoerd en is niet blijven hangen in dezelfde spelers. Dus coach wel degelijk belangrijk voor proces. Onze spelers en talenten doen niet onder voor de rest van de wereld!

 16. max-annan

  Een coach kan inderdaad een groepsproces neerzetten wat zorgt voor synergie. Ik ben het echter niet eens met je standpunt dat we op een gelijk niveau staan met de rest van de wereld. We hebben geen echte toppers in het team. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar we denken nu toch een beetje dat we veel beter zijn dan we echt zijn.

 17. edny

  Door al dit geleuter denk ik niet dat de knhb deze rubriek leest omdat het aan hoogmoedswaanzin lijd.iemand schreef eerder dat we aan een hollandse ziekte van ove r of onderschatting lijden en dat is duidelijk.Tokio als we daat halen wat ik denk van niet gegeven de huidige trent om oude van dagen op te stellen,wordt een regelrechte afgang en een zesde plaats zal een feit zijn. de begeleiding van de huidige coach is niet krachtig genoeg om jongere talenten op te stellen.De visie van kracht training moet door gevoerd worden en de Bakkers en Verga's een enorme schop geven incl Blaak.Voor mij mag je Oltmans terug roepen.

  1. Wim de bij

   Noem eens 3 jonge spelers die naast Pieters,De Geus, Balk, De Mol, Croon, Wortelboer, Jansen moeten worden toegevoegd dan en beter of gelijkwaardig zijn aan de oudere spelers? Deze gasten doen structureel aan krachttraining, je leeft 4 jaar geleden.

 18. max-annan

  @Wim de Bij: wat is het dan dat we steeds tekort schieten tijdens belangrijke wedstrijden? Vd Weerden scoort makkelijk tegen lager geklasseerde tegenstanders. Hij heeft wat meer moeite bij de topteams. Hij heeft geen slechte corner maar het is net niet genoeg voor de absolute top. Je geeft verder aan dat de gasten structureel aan krachttraining. Toch zie je dat in wedstrijden tegen Australie, Belgie en Argentinie, we eenvoudig van de bal gezet worden. Waar komt dit dan door als het niet kracht is?

 19. mickh

  Het is natuurlijk totaal irrelevant wat hier door meerdere mensen geschetst wordt, dat het belangrijk zou zijn dat wij niet de beste spelers zouden hebben. Het is van belang dat wij het beste team hebben en dat kan heel goed `met mindere spelers`, zolang dat niet wordt ingezien, blijft het dweilen met de kraan open bij de heren. En laat nou juist Caldas zijn aangenomen om HET BESTE TEAM te formeren en op dat gebied al jaren opzichtig falen. Hockeyend hoeft de heren echt niets bijgebracht te worden, Om dit te doorbreken en weer eens echt succesvol te zijn, zou een verlies tegen Pakistan en daarmee afwezigheid volgend jaar in Tokio een zegen zijn voor de toekomst van het Nederlands heren Elftal. Dan pas, kan kennelijk het mes erin, en met nieuw elan een ommekeer bewerkstelligd worden.


Wat vind jij? Praat mee...