Merijn Zeeman in gesprek met de Oranje Heren over eigenaarschap

De Oranje Heren kregen vrijdag bezoek van Merijn Zeeman, de sportief directeur van wielerploeg Team Jumbo-Visma. In een bijna twee uur durende meeting gaf Zeeman de oranjemannen een bijzonder inkijkje in de manier van werken bij de beste wielerploeg ter wereld, maar het ging vooral om de interactie met de internationals. Om het uitwisselen van ervaringen en visies om er zo achter te komen waar de hockey- en de wielerwereld van elkaar kunnen leren.

De Oranje-spelers en de wielerdirecteur discussieerden onder meer over het thema ‘eigenaarschap’. ‘Topprestaties en groei komen vooral als een topsporters het echt zelf wil. Dat hij er moeite voor gaat doen om erachter te komen wie ben ik, waar ben ik goed in en waar kan ik me nog in ontwikkelen?┬áDe sporter moet daar verantwoordelijkheid in nemen. Dus in plaats van dat coaches en experts van alles bij de sporter erin stoppen, de sporter zelf het initiatief neemt om zich te ontwikkelen’, vertelt Zeeman.

Volgens de ervaren coach is er, zo concludeert hij na het gesprek, op dat vlak ook bij de Oranje Heren nog wel progressie te boeken. ‘Deze groep kan nog meer nadenken over vragen als wat werkt voor mij, wat is goed voor mij? Dat er niet alleen een teamprogramma is, maar er ook een individuele lijn doorheen loopt. Die individuele lijn kun je alleen bepalen als de sporter zelf gaat formuleren wat voor hem belangrijk is’, zo luidt het advies van Zeeman.

Het is goed om vanuit andere sporten te leren. Mink van der Weerden, international van Oranje

Oranje-international Mink van der Weerden vindt die visie van Zeeman interessant. ‘Het is goed om vanuit andere sporten te leren. Bij teamsporten wordt erg gekeken vanuit het team en pas daarna naar het individu. Het is goed om dat een keer vanaf de andere kant, vanuit het individu, te bekijken.’

Bekijk de video die OranjeHockey hierover maakte en eerder publiceerde op Instagram.


Wat vind jij? Praat mee...