Mirco Pruyser: ‘Of we er nou vijf, zes of zeven moesten maken?’

Niet Engeland maar België is de volgende tegenstander van de Oranjemannen. Dat kwam allemaal door die zesde treffer die Nederland achttien seconden voor tijd maakte tegen Wales. Mirco Pruyser had na afloop niet direct door welke consequenties die laatste goal had.

‘Oprecht niet’, zei de aanvaller met nadruk. ‘We hebben daar van tevoren geen scenario’s op losgelaten. We wisten natuurlijk wel dat we een grote uitslag neer moesten zetten om de groep te winnen. Maar of we nou vijf, zes of zeven goals moesten maken? Ik denk dat de helft daar niet mee bezig was. Dat is niet door de kamers gegaan. Je zag de gretigheid van de ploeg om te blijven scoren. Bij een kans die werd gemist zag je ook gasten balen. We wilden eerste in de poule worden en zijn blij dat dat is gelukt. Mooi.’

Foto: Willem Vernes

Tegenstander België

Pas na de wedstrijd hoorde Pruyser dat Nederland in de halve eindstrijd tegenover België staat. ‘Ik had geen voorkeur. Het klinkt heel simpel, maar we wilden het gewoon in de groep zo goed mogelijk doen. We zijn dus nog niet echt bezig geweest met de tegenstander die daarna zou komen. Ik vind het een mooie tegenstander. We hebben laatst nog tegen ze gespeeld.’

Laatst is zo’n anderhalve week geleden, toen Nederland een klinkende 4-0 zege boekte op de Belgen in de Pro League. Pruyser erkent dat hij fijne gevoelens heeft overgehouden aan die wedstrijd. ‘Aan de andere kant; het zegt tegenwoordig ook weinig in het mannenhockey. Op het EK van 2017 verloren we in de poulefase met 5-0 van België, maar wonnen we de finale wel. Kortom, het kan dus snel veranderen.’

Foto: Willem Vernes

Pruyser kwam dinsdagavond van de nul af in het toernooi. Al na vier minuten maakte hij een karakteristieke goal, de eerste voor Oranje deze avond. Aanname met de rug naar de goal. Bliksemsnel wegdraaien. Rammen met de forehand. De keeper van Wales zag ‘m waarschijnlijk niet eens aankomen. Vlak na rust volgde nog een fraaie backhandveeg die de 4-0 opleverde.

‘Tegen Frankrijk kreeg ik een kans, maar die werd gepakt door de keeper. Daarna scoorde Jeroen (Hertzberger) uit de rebound van mijn schot. Tegen Duitsland legde ik ‘m af op Thierry (Brinkman)‘, somt Pruyser op. ‘Verder heb ik niet echt kansen gehad. Het speelde niet. Voor een spits is het uiteraard altijd lekker om te scoren. Maar het stadium dat het om persoonlijke successen gaat, zijn we wel een beetje voorbij. We willen het als team doen. En we zijn blij hoe het gaat. Op die laatste twee minuten op Duitsland na verloopt het toernooi goed.’

Kritische noot

Toch is Pruyser niet overal tevreden over. Zo zag hij dat Nederland donderdag vrij laat in de wedstrijd de eerste corner haalde. ‘Daar mogen we kritisch over zijn. We hebben een aantal strafcorners net niet gehaald. Tegen een team als Wales moeten we een hogere conversie halen. Het rendement moet omhoog. Of voor de corner gaan of de keeper onder schot nemen. Dat mag beter.’

Foto: Koen Suyk


20 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Het blijven voor mij toch een beetje platitudes, die interessant lijken omdat ze met een vreemd accent uitgesproken worden. Welke logica, welk plan zit er nou achter ? Wat is nou de meerwaarde van die 6e goal tegen Wales ? Waarom is het zo belangrijk om 1e in de poule te worden en dan de grootste tegenstander al in de 1/2 finale te ontmoeten? De hele wereld vraagt zich dat af en dan klinkt “we waren er niet mee bezig” gewoon een beetje dom (of arrogant). Wij wel namelijk - omdat de kans om de finale te halen er niet groter op wordt - en wij fans zijn er niet eens verantwoordelijk voor

  1. selectielieveheersbeestje

   Idd. De domheid zit erin dat ze geen plan of idee lijken te hebben. Je maakt mij niet wijs dat je niet kijkt tegen wie je eventueel de halve finale moet spelen en hoeveel doelpunten je moet maken. Mogelijk verklaren deze onnozelheden het inadequaat reageren bij het keepersincident tegen Duitsland en regeert de chaos.

  2. SanderE

   Een denkwijze als deze, erg angstig. Een team wat bewust tweede wordt om in dit geval België te ontlopen is toch gewoon niet serieus te nemen? En het dan over een plan hebben, logica, vorige wedstrijd, slim zijn etc.. Met zo’n benadering sta je al met 0-1 achter. Dan hoor je in ieder geval niet bij oranje thuis.

 2. RobV

  Ik vind het de juiste instelling van de Oranje heren. Je moet van je eigen kracht uitgaan, tegenstanders ontduiken is niet aan de orde. En laten we nu ook niet doen alsof het verschil tussen de Belgische Red Lions en de Nederlandse heren hetzelfde is als tussen de Oranje dames en de Belgische Red Panthers. Ze zijn aan elkaar gewaagd. Een 50/50 wedstrijd.

  1. Eelco Houwink

   “van je eigen kracht uitgaan” is een eufemisme voor “wij fixen het hoe dan ook toch wel” De typische coaching kretologie om een team een beetje op te peppen als het even tegenzit in de 3e klasse. Toegegeven: Frank de Boer doet er ook leuk aan mee (en dat zegt misschien nog wel meer…) Op dit niveau verwacht je eerder coaching gogme dan wishful peptalking

 3. asjemenou

  Als je als eerste op een eindbestemming wil komen dan is het ontwijken van een grote file wel verstandig. Nu loopt Nl groter risico op geen finale en dat zal niet helpen richting OS. Ik zou het wel weten, net als die andere helft van het team.

 4. RobV

  @benzinewagen De Belgen hingen toch aardig in de touwen toen Nederland dit de laatste keer tegen hen deed. Het biedt overigens geen garantie voor de uitkomst van de komende wedstrijd. We gaan het wel zien.

  1. Eelco Houwink

   Mmhh, over platitudes gesproken. Ik heb het niet over garanties maar over gewoon verstand Wie lag er in de touwen toen het er echt om ging ? Waarom worden de nrs 1 en 2 in tennistoernooien in de andere helft ingedeeld ?

  2. philchapel

   We hingen inderdaad aardig in de touwen maar de buit was al binnen (winst vd Proleague) vóór die -voor ons- overbodige wedstrijd tegen een tegenstander die gretig en met de sticks tussen de tanden aantrad en daar ligt m.i. een “menselijk-acceptabele” verklaring voor die beschamende 0-4. Professioneel gezien mag het natuurlijk nooit gebeuren dat je niet voor íedere wedstrijd op scherp staat alsof er een belangrijke inzet is. Nederland heeft hier uitstekend en zeer terecht gebruik van gemaakt!

 5. edelweiss

  Pas als de finale gehaald wordt is er niets aan de hand. Anders zal men toch moeten toegeven dat het "een beetje dom" was om die 6-0 er alsnog in te prikken. Ik kan me niet voorstellen dat een topsporter niet weet, voorafgaande aan een wedstrijd, wat voor consequentie een bepaalde uitslag van de te spelen wedstrijd heeft.

 6. RobV

  @benzinewagen Valt wel mee toch? Toegegeven, heel vervelend dat Oranje de WK finale tegen België op shootouts verloor, maar ik zou het geen walkover willen noemen. Nederland was zelfs een tikkeltje beter in die matige finale van beide kanten. De wedstrijden van België tegen Oranje zou ik niet exemplarisch willen noemen voor hun dominante positie in het herenhockey. Daarvoor zijn de onderlinge resultaten te close en te wisselend. Ik denk zelf dat België ook niet de favoriet is voor de Olympische titel. Ik houd het toch op Australië wat dat betreft. Maar laten we ons vooral verheugen op de wedstrijd Nederland-België, een prachtige affiche ongeacht de uitslag.

  1. Eelco Houwink

   Uiteraard, maar dan graag als finale En de max. kans om die te halen, met al die onzekerheden

 7. albert-monpelliergmail-com

  Gewoon alle wedstrijden winnen om eerste te worden🥇🏆 Geen gezeur 1ste of 2de in de poule of tegen wie je moet! Niks of niemand ontlopen. Wie dat wel mentaal hebben en denken horen niet in het team thuis. Gewoon geen angst hebben en van eigen krachten uitgaan! Gewoon winnen en het volgende toernooi weer wedstrijd voor wedstrijd winnen. Zou een mooie missie zijn EK Goud en Olympisch Goud! Iedereen blij! Geen gezanik meer op een goede coach en dat een paar van deze generatie waardig afscheid mogen nemen. Nieuwe coach en nieuwe episode mag aankloppen. Max Caldas succes met het team en begeleiding! Ik heb altijd geloof en vertrouwen gehad en gehouden in jou en dit team!

  1. Eelco Houwink

   Kijk-dat is natuurlijk ook een benadering: “Stop ‘t geweeklaag als een oude Grient Geeft d’n Belg de volle laag die hij verdient”

 8. kasparstevens

  Maakt niet uit joh, dat je de stand niet weet, dat je de spelregels niet echt kent ... Gewoon plezier hebben!

  1. selectielieveheersbeestje

   Dat is de olympische spirit. Deelnemen is belangrijker dan winnen. Dan weten we meteen waar we staan.

 9. klausdrieschner

  Voor wie van de sport houdt hebben ze het op de juiste manier gedaan. Wie de sport vooral gebruik om nationale trots te versterken mag dat anders zien.

 10. gert_nl

  Oranje gaat toch niet voor zilver? Wil je kampioen worden moet je van België winnen. In de finale of in de halve finale, dat is niet echt interessant.

  1. Eelco Houwink

   Mooi, dan kunnen we de verliezersfinale in elk geval overslaan. En de gewone finale evt. ook

 11. olivierwalravens

  Wat was de uitslag Engeland - België ook al weer?


Wat vind jij? Praat mee...