India weet het nu ook: het ‘nieuwe’ Oranje straft fouten genadeloos af

Amper twee minuten waren er gespeeld. De Indiase verdedigers dachten rustig de bal rond te kunnen spelen, toen plots Bjorn Kellerman opdook. De Oranje-aanvaller onderschepte de bal, passte de bal op Thierry Brinkmann, die de laatste Indiër uitspeelde en de doelman kansloos liet: 1-0.

Zo, ook India had hardhandig kennis gemaakt met het nieuwe spelsysteem van de Oranje Heren. Na de Olympische Spelen in Rio werd de mandekking ingeruild voor zonedekking. Met als belangrijkste doel: sneller gevaarlijk kunnen worden na een onderschepping. ‘In zonedekking hoop je op een interceptie na een foutje van de tegenstander’, duidde verdediger Sander Baart na afloop het nieuwe strijdplan. ‘Als je vanuit de zone de bal pakt, ben je ook meteen weg. Als je mandekking speelt, komt het aan op een duel en mis je daarna vaak het momentum om gevaarlijk te worden.’ Tegen de mindere goden Pakistan, Schotland en Canada pakte die tactiek in de eerste pouleduels van de HWL al goed uit. Tegen grootmacht India volgde de bevestiging: het nieuwe Oranje straft fouten genadeloos af.

Baart maakt zijn zesde doelpunt voor Oranje

Het derde Oranje-doelpunt was misschien wel het mooiste voorbeeld van de zonedekking en een daaropvolgende interceptie. Sander de Wijn stoof vanuit achterin naar een onbestemde bal op het middenveld en passte in één beweging met een slag Kellerman aan, die doortikte op Pruyser. De Amsterdamse spits pur sang rondde ongenadig precies en hard af met een schot in de kruising: 0-3.

Even daarvoor was het 0-2 geworden uit een strafcorner. Maar ook nu werd de treffer ingeleid door een snelle uitbraak na een onderschepping door Oranje. De bal belandde in de cirkel bij Billy Bakker, die via een voet de eerste strafcorner haalde. Geen Mink van der Weerden of Tristan Algera binnen de lijnen, waardoor het Baarts beurt was achter de bal plaats te nemen. Een droge push in de linkeronderhoek: 0-2. Zijn zesde doelpunt in 124 interlands.

Oranje kon bij het klinken van de zoemer voor het eerste kwart zichzelf aanrekenen dat het niet al vaker gescoord had. India leek in de eerste vijftien minuten in niets op de ploeg die de andere drie poulewedstrijden zo superieur was. Bondscoach Roelant Oltmans stuurde zijn manschappen in Q2 met een ander strijdplan het veld in. Lange, harde klappen, dat leek een beter antwoord op de zoneverdediging van Oranje.

Wizzard Akashdeep

De nieuwe intenties leidde in het tweede kwart tot meer gevaar van Indiaase kant en zelfs ook tot een treffer. ‘Dat gebeurde omdat zij ons iets beter onder druk kregen en wij de controle verloren. Het gevaar van zonedekking is dat er een raket wordt afgevuurd, die je net niet kan stoppen of via een stick ergens anders terecht komt. Zo’n bal kan dan in gevaarlijke posities terecht komen, waar je net niet bij staat.’

Het was inderdaad zo’n harde klap van rechtsvoor die het doelpunt van de Aziaten inleidde, overigens op schitterende wijze afgemaakt door Akashdeep Singh: tussen zijn benen door. Van zijn tijd bij de Uttar Pradesh Wizzards in de Hockey India League kent Baart de doelpuntenmaker nog goed. ‘Hij maakte toen ook al de naam Wizzard wel echt waar.’

Geslaagde vuurdoop

Met de 1-3 stand gingen de ploegen rusten, maar het vuur was inmiddels wel uit de wedstrijd. Nederland speelde dominant het duel uit en kan terugkijken op een geslaagde officiële vuurdoop van het nieuwe speelsysteem tegen een tegenstander van naam. Baart: ‘We zijn best tevreden over vandaag. Het was te merken dat we tegen een betere tegenstander speelden en af en toe lukte het ze om ons onder druk te krijgen. Maar we hebben in niet-balbezit echt goed werk geleverd. Het stond goed en het voelde goed. Fijn dat we zo’n wedstrijd gehad hebben voordat de echt belangrijke wedstrijden beginnen.’

Oranje speelt als groepswinnaar in de kwartfinale tegen Maleisië of China, dat wijst het onderlinge duel later op de dag uit.

15.00 uur India – Nederland 1-3 (1-3)
‘2 Thierry Brinkman 0-1
’12 Sander Baart 0-2 (sc)
’24 Mirco Pruyser 0-3
’28 Akasdeep Singh 1-3

 


Reacties op dit bericht zijn gesloten.