Officieel: Bhubaneswar wederom speelstad WK hockey mannen

Het Indiase Bhubaneswar is de speelstad voor het WK hockey voor mannen, van 13 tot 29 januari in 2023. Dat is vandaag in het Kalinga Stadium bekend gemaakt door Naveen Patnaik, de minister van de staat Odisha. Verrassend is de toevoeging van Rourkela als speelstad. Dat is een bekende hockeyplaats in de staat Odisha.

In december werd België wereldkampioen in het Indiase Bhubaneswar, nadat ze de shoot-outs beter namen dan de Oranje Heren. Ruim vier jaar later zullen de Belgen proberen om in datzelfde Bhubaneswar hun titel te prolongeren. Een beslissing waar al veel over gezegd en geschreven is, omdat voor het eerst in de geschiedenis van het hockey een WK twee keer achter elkaar in hetzelfde land (en zelfde stad wordt gespeeld).

Rourkela ligt in de tribal belt in India

Ook de toevoeging van Rourkela is opmerkelijk. Rourkela ligt op zo’n negen uur rijden van Bhubaneswar, in de binnenlanden van Odisha. De zogeheten tribal belt. Zelfs oud-international Floris Jan Bovelander, die met het project One Million Hockey Legs regelmatig in India is om het hockey te ontwikkelen, is nog nooit in Rourkela geweest. Het is nog onduidelijk welke wedstrijden van het WK daar worden gespeeld.

Na het horen van het nieuws dat het WK ook in Rourkela zal worden gespeeld, zei Bovelander dat hij waarschijnlijk in januari gaat kijken in de stad. Want een paar trainers die door One Million Hockey Legs worden getraind, zijn actief op de hockeyvelden van Rourkela.

Oud-international Floris Jan Bovelander , initiatefnemer van One Million Hockeylegs, in India bij de Hockey World League Finals 2017. Foto: Koen Suyk

‘Dit is verrassend. Ik ben er nooit geweest, omdat het te ver weg is’, reageert de oud-international op het nieuws. ‘Het is nog wel een stuk vanaf Bhubaneswar. Maar Indiërs hebben een ander idee over tijd. Die zitten soms zo twintig uur opgevouwen in een bus. Of misschien gaan ze die airstrip die er is ontwikkelen, zodat privévliegtuigen daar kunnen landen.’

Bovelander weet wel dat er twee hockeyvelden liggen in Rourkela. Er is daar ook een hockey academie. Een stadion moet nog gebouwd worden. ‘Ik ben ontzettend benieuwd hoe ze het gaan doen met Rourkela. Er is daar niets. Het is een uitdaging om het daar westers te krijgen. Er is zeker veel werk te doen om het daar te organiseren.’


9 Reacties

 1. rolinverburgt

  Een stadion lijkt al aanwezig: Biju Pattnaik Hockey Stadium

  1. Eelco Houwink

   Hoho, daar gaan wij niet over. Alleen de Indiase vz van het FIH organisatiecomité

 2. patrick-kl

  Rourkela heeft niets? Ze hebben al een prachtig hockeystadion met ruim 15.000 (!) plaatsen

 3. edny

  India alweer,gaat men niet nadenken dat er gesjoemel in de gelederen is nu er een Indiase president bij FIH is?Absurd,niet goed voor spelers.

 4. vostammer

  Rourkela heeft de omvang van Den Haag en een hockeystadion voor 19.000 toeschouwers. Voor de rest is daar idd “niks” nee.

 5. Sander Collewijn

  Leuk al die kennis over Rourkela! Er is daar inderdaad een stadion en de Indiërs zelf zeggen dat er een nieuw stadion wordt gebouwd of dat ze huidige gaan upgraden zodat het klaar is voor WK. Reizen naar Rourcola blijft - zeker met een WK dat 2 weken duurt - de grootste uitdaging waarschijnlijk.

 6. mvolkers

  Lekker logisch in Verweggistan , alleen Indiase supporters weer!

 7. robvisser

  @mvolkers Ja, als er ergens een thuisvoordeel is, dan is het daar wel. Altijd ook weer een uitdaging voor de bezoekende teams om hun spelers zodanig gezond te houden dat ze minder tijd op het toilet doorbrengen dan op het hockeyveld.

 8. marnixhendrik

  Schrijf eens een artikel over mogelijke belangen verstrengeling van de President FIH en opnieuw de keuze voor India voor t WK. Iedereen staat er bij en kijkt er na..


Wat vind jij? Praat mee...