Opnieuw teleurstelling voor Oranje in aanloop naar EK

Ook de troostfinale in het vierlandentoernooi in Spanje heeft geen zege opgeleverd voor de Oranjemannen. Nederland verloor zondag de strijd om plek drie van India, dat met 2-1 won. Daardoor sluit de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée het toernooi af zonder zege. Een pijnlijk gegeven, kort voor de start van het EK.

Het toernooi in Catalonië, ter ere van het honderdjarig bestaan van de Spaanse bond, was de generale repetitie voor het EK in Duitsland dat over een kleine drie weken begint. Een laatste test, na de succesvolle (en gewonnen) Pro League. Eentje waarin de groep weer samenkwam. Seve van Ass en Jorrit Croon na veel wedstrijden afwezigheid weer werden ingepast. Maar meer dan in de laatste duels van de Pro League was Oranje grilliger. Kwetsbaarder. Liet de regerend Europees kampioen overwinningen uit de handen glippen tegen Engeland en Spanje. Doordat er van het thuisland – dat al jaren slechts een bijrol speelt in het mondiale hockey – niet werd gewonnen, belandde Nederland in de troostfinale op veld 2.

Daarin begon Oranje helemaal niet verkeerd, tegen India waartegen woensdag werd gelijkgespeeld (1-1). Er kwamen snel corners – drie in totaal – maar telkens stond een Indiër een succesje van Jip Janssen in de weg. Hij keerde vandaag terug binnen de lijnen, nadat de sleepspecialist vrijdag tegen Spanje werd gespaard. Dat gold ook voor captain Thierry Brinkman, die de eerste grote veldkans kreeg. India liet het gebeuren, kwam goed weg en kroop aan het eind van het eerste kwart uit z’n schulp. Vlak voor de zoemer kregen de Aziaten twee corners, waarvan de laatste door Harmanpreet Singh werd benut: 0-1.

Foto: David Ramirez Rodriguez

De klap van Thierry Brinkman

Oranje liet zich niet van de wijs brengen en knokte zich na rust op gelijke hoogte. Dat gebeurde uit de zevende corner van de dag, die niet vlekkeloos werd uitgevoerd. Janssen kwam niet aan slepen toe, waardoor stopper Thierry Brinkman zelf moest schieten. Met succes. Zijn ouderwetse klap plofte hard op de plank. Een meer dan terechte gelijkmaker voor Nederland, dat voor rust nog dichtbij de 2-1 was. De fraaie backhand van Seve van Ass werd echter uit het Indiase doel geplukt. India is net als Oranje op jacht naar een olympisch ticket. Die prijs ligt klaar voor de mondiale nummer vier als ze de Asian Games winnen, die eind september beginnen in Japan.

Nederland, dat bij EK-winst zich plaatst voor de Spelen van Parijs, deed z’n best om in Q3 door te drukken. Het spel was verzorgd en met name over de rechterkant zorgde Oranje voor dreiging. Maar dat was het ook wel. Echt gevaarlijk was alleen de corner – inderdaad, de achtste alweer – die geen resultaat opleverde. Dat gold ook voor de enige Indiase kans vanaf de kop, die gepareerd werd door Maurits Visser, die al een paar weken weet dat hij eerste keeper wordt op het Europees kampioenschap.

Een paar minuten later moest Visser wel het antwoord schuldig blijven op de volgende Indiase corner. De doelman van Bloemendaal pareerde de eerste inzet, maar werd van dichtbij geklopt uit de rebound van Dilpreet Singh, 1-2. Het gebeurde vlak nadat Oranje met tien man in het veld kwam te staan, na een groene kaart van Derck de Vilder. Het verder vrij kleurloze in India kreeg de smaak opeens te pakken na die treffer en versierde nog twee corners en tekende voor wat gevaarlijke momenten in de Nederlandse ’23’. Aan de overkant bleek Oranje niet meer in staat om echt een vuist te maken. Het was wachten op een allerlaatste kans, die er in de slotseconden toch nog kwam.

Foto: David Ramirez Rodriguez

Met beide benen op aarde

Na weer een aanval op rechts volgde nog een corner. Een ultieme mogelijkheid om nog shoot-outs af te dwingen. Die eerste corner leidde tot een volgende. Iedereen van Oranje stond langs de cirkel. Maar dat vuurpeloton kon er niet voor zorgen dat het duel nog een staartje kreeg.

Het gevolg: Oranje verlaat Terrassa als hekkensluiter van het vriendschappelijke toernooi. Een resultaat waar niemand over een paar maanden nog aan zal denken. Interessanter is de impact die de serie van drie gelijke spelen en deze nederlaag heeft op het zelfvertrouwen richting het EK. De roze wolk waar Oranje op dreef na de dubbelzege in de Pro League op België is verdwenen in de Spaanse zon. Nederland is keihard met beide beentjes op de aarde gezet vlak voordat er om de echte prijzen wordt gespeeld.

 


Wat vind jij? Praat mee...