Oranje begint olympisch jaar met efficiënte zege op Zuid-Afrika

De Oranjemannen zijn hun olympisch jaar begonnen met een 3-0 oefenzege op Zuid-Afrika. In Kaapstad ging de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée uiterst efficiënt met z’n kansen om. Koen Bijen, Jip Janssen en Thierry Brinkman tekenden voor de Nederlandse treffers.

Nederland kwam op het kleine en sfeervolle terrein van het plaatselijke South African College ultrasnel op voorsprong. Al na 31 seconden opende Bijen de score voor Oranje door een voorzet vanaf rechts van Tijmen Reyenga binnen te tippen. De spits van Den Bosch kon wel weer een goaltje gebruiken in het Nederlands elftal, hij stond al vijf duels droog. Nog in het eerste kwart sleepte Jip Janssen spijkerhard (en hoog) de 2-0 binnen uit een strafcorner.

Achteraf bleek dat de enige corner van de wedstrijd te zijn voor Nederland, dat voor rust via Tjep Hoedemakers en Steijn van Heijningen nog kansen kreeg op een derde treffer. Na de pauze was Oranje – waar Rotterdam-aanvaller Guus Jansen debuteerde – een stuk minder in de vijandige cirkel te vinden. Sterker nog: Zuid-Afrika was de gevaarlijkste ploeg. In een tijdbestek van zeven minuten in het derde kwart kreeg de nummer veertien van de wereld liefst zes corners. Stuk voor stuk werden die pogingen gekraakt door de Nederlandse defensie.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)

Brinkman straft knoeiwerk af

Terwijl Zuid-Afrika juist de ploeg was die een treffer verdiende, sloeg Nederland uit z’n eerste kans na rust genadeloos toe. Knoeiwerk in de verdediging van de gastheren werd klinisch afgestraft door Thierry Brinkman, ook vanavond aanvoerder van de Europees kampioen. Hij tekende tien minuten voor het einde van de saaie tweede helft voor een geflatteerde 3-0 eindstand, op aangeven van Koen Bijen.

Oranje speelt op 26 en 28 januari nog twee testwedstrijden in Zuid-Afrika, tegen Frankrijk en India. In februari begint het echte werk weer voor het Nederlands elftal, dat dan afreist naar India om acht Pro League-duels te spelen. In juli komen ze Zuid-Afrika sowieso nog een keer tegen, de Afrikaans kampioen is een van de vijf tegenstanders van Oranje in de poulefase van de Olympische Spelen.

Koen Bijen met de Zuid-Afrikaanse broers Dayaan en Mustaphaa Cassiem.