Oranje day after, na 2 uur crisisberaad: ‘Moeilijk vinger op juiste plek’

Hoe is met het Nederlands elftal, de dag na de pijnlijke uitschakeling op het EK door Spanje? Routinier Billy Bakker gaat ervan uit dat donderdagavond een incident was, maar weet het niet zeker.

De spelers van Oranje konden donderdagavond niet de bijzondere comeback van België zien, want toen zaten ze net in crisisbespreking. Van zo’n tien uur ’s avonds tot middernacht zijn er over en weer harde woorden gevallen in het spelershotel.

Zo erg door de ondergrens was het Nederlands elftal niet gezakt op een eindtoernooi, sinds de Olympische Spelen van Rio, toen in de beruchte halve finale tegen België (3-1) er geen eenheid stond op het veld. Dat nooit meer, dus werd er een nieuwe richting opgeslagen. ‘Vanaf 2017 hebben we het goed gedaan. Wat mij betreft was gisteren tegen Spanje een incident, sinds we een nieuw traject zijn gestart. Of we nu een sterker team hadden kunnen opstellen, daar ga ik geen uitspraken over doen. Daar is al genoeg over gezegd’, concludeert Bakker, die wil benadrukken dat hij het team goed genoeg vindt.

De veelbesproken middenvelders Robbert Kemperman en Valentin Verga waren gepasseerd. Een vleugje van de power van Floris Wortelboer had misschien niet misstaan tegenover de met het hart spelende Spanjaarden. Maar dat soort discussies over de invulling van de selectie zijn logisch na de hardste zeperd in jaren.

Moeten we ons zorgen maken? Bakker klonk voor zijn doen nog niet overtuigend, richting de Olympische Spelen in Tokio. Misschien moet de pijn nog even wegtrekken van donderdagavond. ‘Ik ga ervan uit dat we het nog een keer moeten kunnen met elkaar. Als dit maar niet nog een keer gebeurt. Sinds Rio is zoiets als tegen Spanje niet voorgekomen. Dit is een heel ander team, een ander proces. We zijn veel beter met elkaar bezig. In Rio was er veel meer een tweedeling. Dit zagen we nu niet aankomen. Dit kwam plotseling. Rio zag ik meer aankomen, dat voelde ‘logisch’ toen dat misging.’

Billy Bakker scoort en probeert team nog op sleeptouw te nemen. Foto: Willem Vernes

‘Te veel mensen hebben ook niet geleverd’

Bakker probeerde in de wedstrijd tegen Spanje het team op sleeptouw te nemen. Bij de 2-0 kwam hij met wat spelers bij elkaar. Ook in de rust van het kwart was te zien dat Bakker zijn mondje roerde. Zijn verhaal: ‘We speelden veel te behoudend. Halfcourt en we zetten slecht druk. Dat kun je laten gebeuren, of je gaat hoger staan en probeert je met bluf doorheen te drukken. Dat gebeurde niet. Het was te afwachtend. Ik miste een bepaalde houding en agressiviteit.’

De meeting in het hotel donderdagavond duurde zo’n twee uur, tot middernacht. Een mogelijkheid voor de spelers om te ventileren wat zij vonden van het echec. Bakker wilde niet ingaan op namen, maar gaf aan wat er gebeurde. ‘Ik heb zoveel dingen gehoord gisteravond. Te veel mensen hebben ook niet geleverd. Toch blijft het ondanks al het praten moeilijk om de vinger precies op de juiste plek te leggen. Weet je: het is gewoon zonde dat we het niet konden opbrengen tegen Spanje. Dat hoort gewoon niet. Niet als je zo hard traint met elkaar. Zo vaak met elkaar op Papendal bent. Het is gewoon klote.’

Billy Bakker baalt na de wedstrijd. Foto: Willem Vernes

Toch geen Derby der Lage Landen

Toen Bakker donderdag de meeting uitliep kwam hij er achter dat hij niet tegen België om het brons zou spelen, maar tegen Duitsland. Daar baalde hij van. De gifbeker moet leeg, maar na de zeldzame zeperd tegen Spanje zal niemand zich verbazen als Oranje zich om het brons wil revancheren.


15 Reacties

 1. adt

  In RIO zag hij het aankomen? Heel apart om dat nu pas te lezen. Hij gaat ook compleet voorbij aan het feit dat ze bijna de gehele Pro League een heel laag niveau hebben gehaald. Als je steeds maar weer excuses voor slechte resultaten aandraagt en niet onderkent als je slecht speelt zal het ook nooit beter worden. Er zal iemand anders voor de groep moeten om de negatieve spiraal te doorbreken. Het grootste hockeyland ter wereld wint geen enkele fatsoenlijke prijs onder deze coach en laat hem maar doorgaan met zijn wartaal.

 2. marcvanderbilt

  Een team dat ieder kwartier van keeper wisselt spoort niet. Dat is een ondergrens op het niveau van coaching en leiderschapdie je wcht maar zelden ziet. Op zo’n basis kun je niet stabiel presteren en zal er af en toe een uitschietertje tussen zitten

 3. G.J

  Helemaal mee eens. Wat is het succesverhaal mbt coach? In al die jaren onder zijn lening geen aansprekend resultaat geboekt en gegezien zijn houding, arrogant, zal dat ook niet snel gebeuren.

  1. de-leermeester

   Los van de 'vreemde coaching lijkt het me ook erg zinvol dat veel van de spelers eens 'aan de binnenkant van hun ogen kijken i.c. kritische Zelfreflectie , in de wetenschap dat kritiek een (zeer) hoge vorm van belangstelling is! Sterkte mannen.

 4. robvisser

  Misschien voor de spelersgroep een goed idee om eens outside the box te denken en de reacties op hockey.nl te lezen? Daar lijkt de diagnose inmiddels wel gesteld: een nieuw gezicht voor de groep die orde op zaken gaat stellen.

 5. sa-te-t

  Quote Bakker: ‘We speelden veel te behoudend. Halfcourt en we zetten slecht druk...' Een bepalende speler zegt eigenlijk dat de tactiek verkeer was (en de invulling ook). Dat zijn toch zaken die bepaald worden door de coach? Is dit dan óók kritiek op de coach?

 6. edny

  Schoonschip maken en wel meteen,Bakker eruit en Blaak en nog wat andere oudgedienden.,jong elan erin berngen en geen gelul van analyseren wat fout gegaan is.Het is goed fout en daar hoeft geen analyse voor gebruikt te worden. Geef caldas een aardig cadeau en eruit met de hap. Als de KNHB de moeite neemt om ook deze kritieken hier te lezen dan zijn ze modern bezig maar men masturbeert in eigen geloof dus Rio wordt een drama.

 7. GabyvanHout

  Als je bij een 3-0 achterstand nog geen één op één durft te gaan spelen met full- press tegen (met alle respect) Spanje. Als je ervoor kiest met een (te) oude selectie die niet goed genoeg is voor goud in Tokio een EK te gaan spelen. De bond is net zo verantwoordelijk als de Bondscoach .

 8. boni12

  Beste stuurlui aan wal, Ik denk dat zowel België en Nederland de wedstrijd iets hadden onderschat. Spanje begon als een terriër. Dat was ongelooflijk om te zien. In de halve finale erna rolde Duitsland ook over België heen maar herstelde België ook pas in vierde kwart. Mede dankzij het opzwepende Belgische publiek dat pal achter hun team stond. Overigens viel het mij op, dat onze zuiderburen in het stadion meer voor Spanje waren. Het zat in vierde kwart ook tegen Twee maal paal bij strafcorner. De Strafcorners van Jip Jansen waren overigens top . Maar langzaam jonge toppers invoeren,naast de ervaring, is wel verstandig. En uiteraard veel eigen hockeyplezier dit nieuwe seizoen. 😄

  1. pjklaassen

   Strafcorners top??? Na nummer 8 een keertje raak pushen? Als je deze bal zo in de kruising kan pushen dan doe je dit toch bij nummer 1 al?! Zie het verschil met Spanje!

 9. pjklaassen

  Verwende arrogante jongetjes de op werklust zijn afgetroefd

 10. Esther BoschvanRoozendaal

  WE ROEPEN HET AL JAREN : ER MOET DRINGEND EEN NIEUWE COACH KOMEN .

 11. jaapkorteweg

  De ontwikkeling, het proces van de afgelopen maanden en jaren blijft achter bij de ontwikkeling van andere landen. Belangrijke reden hiervoor is het gehanteerde spelconcept. Het is achterhaald. Als je de wedstrijd België-Duitsland bekijkt zie je waarom. Ik zie dan ook het proces niet tot een goed einde komen bij de komende OS.

 12. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Waarom ligt het toch altijd eerst aan de coach en tactiek.... In mijn optiek zijn de spelers verantwoordelijk voor een bepaalde uitvoer. Als je toch zo goed bent dan kan je meerdere tactische manieren van hockey spelen en zou er dus echt wel gepresteerd kunnen worden met het materieel dat in het veld staat. Caldas komt behoorlijk arrogant over maar dit is meer een manier van geloof in de ploeg en de kracht die het zou moeten uiten. Dat een merendeel van dit team de winnaarsmentaliteit gewoon weg niet in zich heeft is iets dat bij de generatie hoort. Caldas kan selecteren wat hij wil maar de daadkracht en mentaliteit kan je niet veranderen, hooguit bijschaven. Bakker, zoals ik al vaak gezegd heb is klaar. Niemand luistert meer naar hem... vervangen en wel direct. Sander Baart, helaas gebroken arm maar brengt ook niet meer wat nodig is! Van de Weerden, corner is inmiddels zo achterhaalt en zo vaak terug gekeken op video dat elke uitloop weet vol doorlopen op Weerden en hij kan niet meer pushen... Ik mis echt een terrier op het middenveld die ook nog eens tegen het gemene aanspeelt. Papa Brinkman was ooit z'n geval. Hard, sluw, conditioneel niet kapot te krijgen en af en toe ook even over de grens om een statement te maken.... Waar zijn dit soort type spelers gebleven??? Bakker, Baart, Van Ass..... Die hebben dat kleine stukje winnaars mentaliteit gewoon weg net niet.... Maar goed wij blijven op de tribune zien dat dit in onze ogen niet oke is. Toch keer op keer wel top drie spelen is wel goed maar helaas niet de top van de ijsberg..... Misschien dan toch een Coach en team (oude garde) wissel. Ik denk dat er een mooie toekomst qua spelers is echter of die over de winnaars mentaliteit beschikken is de vraag....

 13. lize

  mijn vinger wijst naar teveel verschillende spelers ,teveel analyseren ,teveel aanwijzingen dit wel dat niet ,te weinig plezier ,te weinig enthousiasme daardoor te weinig energie,teveel gedaan,te weinig mogen ondernemen,te weinig creativiteit ,te weinig afwisseling in het spel,sommige mogen teveel andere te weinig ,degene die minder zouden moeten doen doen teveel en de andere te weinig kweet het nu ook effe niet meer .


Wat vind jij? Praat mee...