Oranje gaat voor Pro League in bubbel. ‘Alsof we in Bhubaneswar hockeyen’

De nationale hockeyteams gaan de komende weken twee keer in een bubbel, om de kans op besmetting door het coronavirus zo klein mogelijk te houden in de wedstrijden tegen Groot-Brittannië en België.

Bondscoach Max Caldas rommelt na de maandagtraining op de tribune van het Wagener Stadion wat met zijn thermoskan maté, en zegt dan over de bubbel, waarin Oranje zondag gaat: ‘Je mag niet naar buiten, behalve om te trainen en te spelen. Wat dat betreft zal het niet anders zijn dan dat we in Bhubaneswar hockeyen, in India. Maar het is lekker dat we kunnen spelen. We bevinden ons in een bevoorrechte positie.’

Zondag wordt het hele Nederlandse hockeyteam getest op het coronavirus. Daarna zal de ploeg vanwege het coronavirus tot en met donderdag in een bubbel blijven voor de Pro League-duels dinsdag en donderdag met Groot-Brittannië. Het is een strikt regime, waarin de Oranje Heren opereren, in het Novotel bij Amsterdam Rai, waar elke speler zijn eigen kamer heeft. ‘Iedereen zal zondag op zijn kamer blijven zitten, tot de uitslag van de test. Verder is het contact met andere mensen verboden. Dat is het leven van een topsporter. Dit zijn de feiten waarmee we moeten dealen’, vertelt Caldas.

Bondscoach Max Caldas (Ned) met kliko bakken, tijdens de training Nederlands hockeyteam mannen voor de Pro League wedstrijden tegen Groot Brittannië. Foto: Koen Suyk

In Nieuw-Zeeland is het stadion vol met 50.000 man

Caldas begrijpt dat het coronavirus dit soort draconische maatregelen afdwingt, maar afgelopen weekend geleden keek de rugbyfan op televisie nog de wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Australië, de All Blacks tegen de Wallabies, in het Eden Park stadion in het Nieuw-Zeelandse Auckland, gevuld met 50.000 toeschouwers. In Nieuw-Zeeland is de pandemie wel onder controle.

Hoe anders is dat in Amstelveen. Terwijl Caldas rustig zijn warme Argentijnse thee opdrinkt, aan het einde van de tweede training op maandag in het koude Wagener Stadion, verlaten zijn internationals met mondkapjes op het complex. Samen met de Oranje Dames zijn de mannelijke internationals op dit moment de enige volwassen hockeyers in Nederland, die mogen trainen en spelen zonder anderhalve meter ruimte, omdat ze olympische sporters zijn met de A-status van NOCNSF, die zich richten op de Olympische Spelen van Tokio.

Training Oranje Heren voor de Pro League wedstrijden tegen Groot Brittannië. Foto: Koen Suyk

‘Het is een gemiste kans om onze sport te laten shinen’

Er is veel gezegd en geschreven over het stopzetten van de Hoofdklasse, met international Lidewij Welten als uithangbord. Caldas vindt de discussie over amateursport en profsport in Nederland apart. Hij vindt dat geld niet het enige argument kan zijn waarom iets professioneel wordt genoemd of niet.

De Hoofdklasse, met al zijn studentenhuizen, heeft simpelweg niet de infrastructuur, organisatie en het geld om volledig coronaproof te zijn. Toch denkt Caldas net als veel hockeyers dat de topcompetitie door had kunnen gaan. Ook al blijft hij kritisch.

‘Opeens lees je dat iedereen het top had gedaan in de Hoofdklasse, terwijl er ook andere verhalen circuleren’, weet de bondscoach, die toch een lans wil breken voor de Tulp Hoofdklasse Heren. ‘Dit is in mijn ogen wel een gemiste kans om onze sport te laten shinen. Bij ons zijn er een paar potjes in de Hoofdklasse niet doorgegaan vanwege corona. Dus veel clubs hadden het prima voor elkaar. Veel tophockeyers zijn professioneel in hun keuzes.’

De bondscoach houdt nu rekening met verschillende scenario’s, zoals een eventuele hervatting van de Hoofdklasse in december. Een periode dat Oranje op trainingsstage zou gaan in Spanje. Als de competitie dan kan worden gespeeld, zal het Nederlands team die trip niet maken, beloofde de bondscoach al. ‘Er zijn nu veel mensen aan het wachten, die weinig kunnen doen. Het is lullig als wij dan toch die tijd zouden claimen.’

De sfeer is goed tijdens de warming-up, met oa Robbert Kemperman (Ned) en Jeroen Hertzberger (Ned) , Sander de Wijn (Ned), Mirco Pruyser (Ned), Thijs van Dam en Terrance Pieters (Ned) tijdens de training Nederlands hockeyteam mannen voor de Pro League wedstrijden. Foto: Koen Suyk

Laatste interland van Oranje was in Buenos Aires

Het is acht maanden geleden dat Oranje in de Pro League speelde. Dat weekend speelde het Nederlandse team in Buenos Aires twee keer gelijk tegen Argentinië, waarna Oranje beide wedstrijden de betere was in de shoot-outs. Het was pre-corona, een ander tijdperk, waarin de tophockeyers in een maand tijd naar Maleisië, India en Spanje reisden voor trainingsstages en de Pro League.


Samenvatting van de laatste interland van Oranje, in de Pro League tegen Argentinië. 

Door de shootout-overwinningen op Argentinië en de twee zeges in Valencia op Spanje staan de Oranje Heren derde in de rangschikking van de internationale competitie. Komende dinsdag en donderdag mogen de olympische sporters weer interlands op het hoogste niveau aan hun palmares toevoegen. De inmiddels beruchte mascotte Stockey zal waarschijnlijk thuis blijven, want er is geen publiek om op te zwepen, in een vrijwel leeg Wagener Stadion.

25 internationals gaan zondag in de bubbel. Wie er uiteindelijk op het wedstrijdformulier staan voor de confrontaties met Groot-Brittannië, wilde Caldas nog niet prijsgeven. Maar dat zijn spelers snakken naar een wedstrijd op topniveau, moge duidelijk zijn. ‘De cijfers van de GPS-data die we tijdens de onderlinge oefenpotjes zagen, hadden we nog nooit zo gezien. Het ging hard en het geeft aan dat die jongens er heel veel zin in hebben. Maar hoe ons spel er straks in de realiteit uitziet, moeten we nog zien.’


11 Reacties

 1. Valley in the Alps

  Idd bevoorrecht ... fijn dat Oranje wel speelt. De bubble en hockeyers, we zullen zien wie de topsporters zijn, zij of de dik betaalde prof voetballers Ronaldo c.s. Blijf gezond en alle lof voor Jacinda Ardern.

 2. Eelco Houwink

  Net als Ronnie was Jip ook gewoon positief getest hoor. (weet verder niet of/waarom hij ook in de bubbel verblijft...)

 3. Mark Bouwman

  De bubbel AZ meet i.i.g. 13 positieve tests en vliegt naar Napels, waar de burgemeester denkt aan een totale lockdown. (Hoop voor de meereizende negatief getesten dat er niet eentje bij zit die toch positief is....) De profvoetballers hebben COVID-19 echt veel beter onder controle 🤣 dan de ploegen van de Hoofdklasse Hockey Competitie, toch....😡? Zeg nou zelf.

 4. Boearco

  Er komt op korte termijn een totale lockdown. Het is bijna niet te vermijden met de zorg die het niet meer aan kan. Iedereen kan zich nog herinneren dat een training van het Nederlands Dames team niet doorging. Op hetzelfde moment werd ook een wedstrijd van de Dames van Amsterdam afgelast, omdat een aantal Dames in quarantaine moesten. Ze waren uiteten geweest. Iets van verantwoordelijkheid nemen in de topsport of zo. Ik snap de bubbel van Caldas wel.

 5. hockeyer123

  Zie ik het goed?? De mug aangesloten bij Oranje ?🦟🦟

  1. slangenmensnl

   en z’n naam is ?

  2. tiemezegelink

   Joep de Natris

  3. elmosquito

   Who needs Mirco Pruyser when you got The Mug??🦟🦟🦟

 6. GlasHalfvol

  Ik snap de bubbel maar ik snap dan niet dat dit zonodig in het Novotel moet. 25 spelers, 10 man begeleiding (gok ik) maal 100+ euro per nacht pp. Dan denk ik altijd kan het niet iets minder... zeker voor een bond die zogenaamd geen budget heeft om al zijn vrijwilligers beter te ondersteunen/belonen/opleiden...

  1. asjemenou

   Idd Half vol😜

  2. sanderwiggers

   Ze hebben nog geteld. Maar Caldas bleek te weinig slaapkamers te hebben thuis. Pech man.


Wat vind jij? Praat mee...