Oranje Heren geen groepswinnaar na nederlaag tegen Duitsland

De Oranje Heren hebben vrijdag met 2-1 verloren van Duitsland. Daardoor eindigt Nederland als 2e in de poule en zijn de Duitsers groepswinnaar. In de slotfase hing de gelijkmaker in de licht, maar hij viel niet. De tegenstander in de kwartfinale wordt pas later op de dag bekend, de kans is groot dat het Australië wordt.

Duitsland overrompelde Oranje in het 1e kwart. Het was aan Jaap Stockmann te danken dat de Duitsers in de openingsfase slechts 1 doelpunt maakten. Op een tip-in van Florian Fuchs in de 7e minuut had hij geen antwoord, maar daarna verrichtte hij enkele prachtige reddingen. Zo dook hij een schot van Christopher Wesley uit de bovenhoek en pakte hij ook een ander schot van Ruhr. Daarnaast hield hij een strafcorner tegen en stortte hij zich op een lage bal vanaf de rechterflank, waarmee hij een tip-in voorkwam.

Kansen Oranje

In het 2e kwart herpakte Oranje zich en had het moeten scoren. Het kreeg enkele kansen, maar scoorde niet. Seve van Ass was het dichtst bij een doelpunt; zijn strafcorner belandde op de paal. Ook een backhandschot van Rogier Hofman en een flinke kans van Valentin Verga gingen er niet in.

2-0 Duitsland

Na rust was het woord echter weer aan Duitsland. Christopher Ruhr sloeg in de 33e minuut een bal de cirkel in en Mats Grambusch was er op tijd bij om ‘m knap binnen te knappen. Even later moest Stockmann opnieuw 2 reddingen verrichten om de schade beperkt te houden. Aan de andere kant van het veld lukte het Seve van Ass net niet om de rebound van een strafcorner binnen te smashen.

Duitsland met 9 man

Duitsland kwam daarna met 9 man te staan vanwege een groene kaart voor Martin Zwicker en gele kaart voor Niklas Wellen. Oranje sloeg meteen toe door de 2-1 te maken: Seve van Ass gleed een voorzet vanaf links binnen. In het laatste kwart stond Nederland nog enkele minuten tegen 10 man. Een schot van Billy Bakker ging er echter niet in, een strafcorner werd slecht aangegeven en verprutst, en Mirco Pruyser raakte van dichtbij de paal.

Ook tegen 11 Duitsers bleef Oranje de druk opvoeren. De gelijkmaker hing in de lucht.  Oranje kreeg nog 2 strafcorners, maar Mink van der Weerden benutte die niet. Daardoor gingen de overwinning en de groepszege toch naar Duitsland.

Duitsland – Nederland 2-1 (1-0)

7. Florian Fuchs 1-0
33. Mats Grambusch 2-0
46. Seve van Ass 2-1