Oranje Heren laten zich aftroeven door België

De Oranje Heren hebben zich dinsdag niet geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. Na de zinderende 4-0 zege op Australië verslikte Nederland zich in België, dat dikverdiend met 3-1 won. Vooral verdedigend ging Oranje enkele keren in de fout. Donderdag speelt de ploeg van Max Caldas tegen Duitsland om het brons.

Op de overwinning van België was na 4 kwarten niets af te dingen, maar beide ploegen begonnen afwachtend. Namens Nederland kreeg Bob de Voogd een kansje, maar de hoek was te moeilijk. De grootste kans van het 1e kwart was voor de Belgen, voor Den Bosch-speler Sebastien Dockier. Na een mooie actie schoot hij net naast.

Oranje 2-0 achter

Pas in het 2e kwart ging het gas erop. Na 2 mislukte aanvallen van Oranje scoorde België uit een strafcorner. Tom Boon stuitte op Jaap Stockmann, maar in de rebound was Jerome Truyens er razendsnel bij: 1-0.

Kort daarop kwamen de Belgen op 2-0. Op links kon Thomas Briels – door slecht verdedigend werk van Sander de Wijn – zomaar voorgeven op de vrijstaande John-John Dohmen, die de bal binnengleed. Nederland schrok wakker. Meteen daarna maakte Mink van der Weerden uit een strafcorner de 2-1, maar de schrik zat er goed in.

Videoscheids kwijt

Na rust golfde het spel op en neer. Oranje zocht de 2-2, maar België zocht minstens net zo hard de 3-1. Beide ploegen kregen in het 3e kwart een strafcorner, maar het ontbrak Mink van der Weerden en Tom Boon aan efficiency. Simon Gougnard kreeg een enorme kans om de Belgen naar een comfortabele voorsprong te schieten, maar hij schoot uit kansrijke positie naast.

Het beslissende kwart brak aan, waarin Oranje het zonder videoscheidsrechter moest doen. Daarin deelde België meteen een mokerslag uit. Thomas Briels liep Robert van der Horst voorbij en gaf voor op Florent van Aubel, die met Seve van Ass in zijn rug de bal keurig binnentipte: 3-1.

Slotoffensief

Het werd hoog tijd dat de wereldklassespelers van Oranje opstonden, maar juist op dit beslissende moment gaven ze niet thuis. De Oranje Heren begonnen nog wel aan een slotoffensief en stuurden Hidde Turkstra als vliegende keep het veld in. Ze vuurden meerdere schoten op doelman Vincent Vanasch af, maar de verdediging van de België bleef overeind. Toen het laatste fluitsignaal klonk, dropen de Oranje Heren af.

België – Nederland 3-1 (2-1)

’25 Jerome Truyens 1-0 (sc)
’28 John-John Dohmen 2-0
’29 Mink van der Weerden 2-1 (sc)
’46 Florent van Aubel1 Reactie

  1. w.j.arriens

    Het was niet 1 oorzaak, maar een wonderlijke kombi van faktoren: - taktisch vernuft van de Belgen en het onvermogen van NL om daar iets tegenover te stellen - vermoeidheid op verkeerde moment (je kon zien dat dat bij Dui tegen Arg ook speelde) - NL kan heel slecht tegen een achterstand op spelen (1-0 in de 1e minuut tegen Aus geeft vleugels); mentaliteit dus - in Ned zijn geen goede verdedigers te vinden - de sc haperde wederom op het beslissende moment (Dui heeft gokken op de sc al een tijdje opgegeven) Goed hockeyen kunnen de jongens echt wel, de strijd om het brons wordt "mental"! Zet 'm op


Wat vind jij? Praat mee...