Oranje Heren tot het gaatje bij klimaattest op Papendal

Tijdens de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio krijgen de Oranje Dames en Heren te maken met extreme weersomstandigheden. Op Sportcentrum Papendal ondergaan de internationals daarom nu speciale testen waarbij gekeken wordt hoe het lichaam, van iedere speler specifiek, zich houdt onder verschillende temperaturen en bij verschillende gradaties van luchtvochtigheid.

Deze ‘klimaattesten’, waarbij de internationals een loodzware maximaaltest op een fiets afleggen, worden afgenomen door het NOC*NSF in samenwerking met het Radboud UMC. Uit de testen, die het leeuwendeel van alle Nederlandse olympische sporters ondergaat, zal blijken hoe de lijven van de hockeyers reageren op het klimaat van Tokio in augustus. Hoeveel vocht verliezen ze? Wat gebeurt er met hun hartslag en hoe verandert hun interne temperatuur onder extreme omstandigheden?

De informatie die uit het onderzoek naar voren komt zal onder andere worden gebruikt om te bepalen welk type koeling voor welke international geschikt is. Is een speler of speelster meer gebaat bij koeling met een natte handdoek in de nek of is interne koeling met bijvoorbeeld slush puppy noodzakelijk. En, hoeveel vocht zal iedere speler of speelster moeten bijdrinken tijdens de wedstrijden?

Benieuwd hoe de testen er aan toe gaan? Bekijk dan de video hieronder en zie hoe de Oranje Heren tot het gaatje gaan in de klimaatkamer van Papendal.

 

 


10 Reacties

 1. Mark Bouwman

  Mooi zeg, zouden "we" het lek dan toch nog op tijd boven krijgen? Misschien ook nog alle betrokkenen - inclusief het pluche - testen op verantwoordelijkheid, eigenwijsheid, weerbaarheid, (over)(in)zicht, doofheid, inschattingsvermogen en halsstarrigheid. Zou toch zonde zijn van alle enorme inspanningen die aspecten links te laten liggen. Ik kan niet wachten tot Tokyo. Succes!

  1. Paul van Laak

   Als je niks constructiefs te melden hebt, waarom dan toch reageren Bouwman? 🤔🤷‍♂️

 2. cmb-koning

  Zou ook veel beter zijn als er 18 spelers op het veld mogen staan ipv 16 !! Net zoals bij de ProLeaque, WK en EK .Kan je meer doorwisselen . Nu is het 15 spelers en 1 keeper. Beter is gezien de extreme omstandigheden 16 spelers en twee keepers. Geldt natuurlijk ook voor de dames .KNHB waarom stellen jullie dit niet voor aan de FIH en Olympisch Bestuur ? Nu kan het nog !!

  1. Mike de Bot

   Dit heeft allemaal te maken met het maximum aantal atleten die in het dorp kunnen. Dus die regel gaat niet veranderen.

 3. Toon Janssen

  Leuk item! Complimenti voor de cameraman en montagekit

 4. cmb-koning

  He Mike e.a. Indien inderdaad het olympisch dorp zijn beperkingen heeft qua tijdelijke bewoners mag dat nooit de reden zijn om in deze abnormale hitte spelers op te offeren . Ook buiten het Olympisch dorp zijn nog accomodaties! 18 spelers 16 en 2 keepers is een must! ipv 16 spelers 15 en 1 keeper (arme keeper). Dus KNHB en FIH en OC aan de slag hiermee asap!!

 5. coachdevries

  @Loper is het niet om deze reden dat er ook 2 spelers (meestal 1 speler en 1 keeper) reserve zijn, en buiten het dorp verblijven/trainen voor het geval dat er een blessure op treedt? Zo komen we dus aan jouw 16 spelers en 2 keepers, een must(??). 16 spelers is al jaren het aantal dat wordt gehanteerd, hier worden de spelers op voorbereid en geconditioneerd. Dit was ook Athene (2004, warm klimaat), in Beijing (2008, warm klimaat en smog) en in Rio (2012, warm klimaat, slechte luchtkwaliteit) zo, en volgens mij pakte dit prima uit!?

 6. Mark Bouwman

  @paul1982 omdat ik het mannenteam dat ons uiteindelijk zal vertegenwoordigen en Hockey-Holland een olympische medaille toewens.

 7. cmb-koning

  He coach de Vries. Dat klopt wat je schrijft . Maar er zijn 15 speelers en 1 keeper op het veld toegestaan . Alleen bij ernstige door een neutrale arts geconstateerde blessure kan een reserve speler of keeper bij de volgende (!!)wedstrijd invallen. Dan staan ze weer met 16 man op het veld. Ik pleit juist voor 18 man ( 16 spelers en twee keepers)op het veld net zoals bij EK,PL en WK ivm de extreme warmte die nog een paar graden erger is vergeleken met Rio, Being en Athene . De marathon is ook al verplaatst naar een hoger en veel verder gelegen gebied ivm de extreme warmte in combinatie met hoge lucht vochtigheid ,.Wordt geen pretje daar . Vandaar dat ik er voor pleit dat hockeyteams maar ook wellicht andere teams meer spelers actief kunnen opstellen dan nu het geval is.


Wat vind jij? Praat mee...