Oranje Heren geven 3-1 voorsprong uit handen tegen Argentinië

De Oranje Heren hebben zaterdag de openingswedstrijd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met 3-3 gelijkgespeeld tegen Argentinië. In het laatste kwart gaven ze een 3-1 voorsprong uit handen. Vooral verdedigend was het niet sterk. Jeroen Hertzberger, Mink van der Weerden en Seve van Ass maakten de doelpunten. Robbert Kemperman speelde zijn 150e interland.

In het gedurende de wedstrijd steeds voller wordende stadion, waar plek is voor zo’n 6000 toeschouwers, kregen de Oranje Heren in hun splinternieuwe tenue na een minuut of 10 de 1e grote kans. Mirco Pruyser speelde Jeroen Hertzberger in de cirkel aan, die de bal vanuit een lastige hoek tegen de paal werkte. Pruyser stond klaar voor de reboud, maar hij stuitte op de Argentijnse keeper Juan Vivaldi.

1-0 Hertzberger

In het 2e kwart was het wel raak. Na een pass vanaf rechts van Hidde Turkstra tipte de alerte Jeroen Hertzberger de bal tussen de Argentijnse verdedigers in knap binnen. Daarmee maakte hij het allereerste doelpunt op dit olympisch hockeytoernooi.

1-1 Argentinië

10 minuten later kwam Argentinië op gelijke hoogte. Na een pass diagonaal de cirkel in, veranderde de bal van richting, waarna het Hidde Turkstra niet lukte om ‘m bij de 2e paal weg te werken. De naast hem staande Lucas Vila sloeg genadeloos toe: 1-1.

2 goals Oranje

In het 3e kwart ging Oranje nadrukkelijk op zoek naar het Argentijnse doel. Na een sterke fase waarin de ploeg van Max Caldas zichzelf misschien kon verwijten dat het niet beter omging met de kansen, kreeg Oranje 2 strafcorners achter elkaar. Mink van der Weerden benutte de 1e kans niet, maar de 2e wel, waarmee hij de verdiende voorsprong op het scorebord zette. Daarna bleef Oranje de aanval opzoeken. Even later was het opnieuw raak. Op aangeven van Jeroen Hertzberger kon Seve van Ass een prima aanval afronden: 3-1.

Slotoffensief Argentinië

In het laatste kwart gaf Oranje de overwinning zomaar uit handen. De 2-3 viel uit een strafcorner. In eerste instantie bracht Jaap Stockmann redding op de inzet van Gonzalo Peillat, maar in de rebound tenniste Lucas Vila zijn 2e treffer van de middag binnen.

Niet veel later was het opeens 3-3. Argentinië voerde de druk op en uit een scrimmage, waarin de Nederlandse defensie gigantisch stond te slapen, werkte Matias Parades de gelijkmaker binnen. Het had nog erger kunnen worden voor Oranje, want 2 minuten voor tijd moest Seve van Ass een bal van de lijn halen. Daarna gebeurde er weinig meer, waardoor de Oranje Heren met een gelijkspel aan de Spelen zijn begonnen. Zondag wacht Ierland.

Argentinië – Nederland 3-3 (1-1)

18. Jeroen Hertzberger 0-1
29. Lucas Vila 1-1
36. Mink van der Weerden (sc) 1-2
43. Seve van Ass 1-3
49. Lucas Vila (sc) 2-3
54. Matias Parades 3-3