Oranje Heren verpulveren Australië op sensationele wijze

De Oranje Heren hebben Australië zondagavond in de kwartfinale van de Olympische Spelen met maar liefst 4-0 van de mat geveegd. Oranje was een klasse beter dan de nummer 1 van de wereld en maakte enkele prachtige treffers. De man van de wedstrijd was Billy Bakker, die al na 49 seconden scoorde en ook in de 2-0 een belangrijk aandeel had. Dinsdag wacht België in de halve finale.

Nederland kende een droomstart tegen de wereldkampioen. Na goed druk zetten, pakte Mink van der Weerden de bal af en speelde hij Billy Bakker aan. Die schoot – na slechts 49 seconden –  met een onberispelijk backhandschot de 1-0 binnen. Een fenomenaal begin van de Oranje Heren.

Redding Stockmann

In de slotseconden van het 1e kwart kreeg Australië een enorme kans op de gelijkmaker. De 37-jarige Jamie Dwyer rende zonder bal de cirkel in, kreeg ‘m aangespeeld en speelde ‘m op mooie wijze door naar de voor het doel wachtende Glenn Turner. Die stuitte echter op de uitstekend keepende Jaap Stockmann. Eerder had Turner uit een lastige hoek al hoog naast geschoten.

2-0 Bob de Voogd

In het 2e kwart voerden de Aussies de druk op. Ze kregen 2 grote kansen op de gelijkmaker. Nederland stelde daar schoten van Bob de Voogd en van Seve van Ass tegenover. Die gingen allebei mis (allebei op de keeper), maar in de 28e minuut was het wel raak. Opnieuw was er een geweldige rol voor Billy Bakker weggelegd. Hij dribbelde de cirkel in en kreeg de bal tussen 5 Australische verdedigers bij de vrij staande Bob Voogd, die bij de paal makkelijk kon binnenschieten: 2-0.

Schitterende 3-0

Meteen na rust scoorde Nederland wéér. En hoe! Na een mooie aanval over rechts gaf Jeroen Hertzberger de bal voor aan de inlopende Valentin Verga, die van dichtbij via de onderkant van de lat raak schoot. Daarbij kwam hij in botsing met de Australische keeper Andrew Charter, maar dat deerde hem niet, 3-0.

De Australiërs hadden geen antwoord op het prachtige hockey van Oranje. Vooral na rust waren ze machteloos en ook uit enkele strafcorners konden ze geen vuist maken. Nederland kon dat wel. Uit de 4e strafcorner op rij sleepte Mink van der Weerden in het 4e kwart de 4-0 binnen. Daarna stelde Australië een vliegende keeper op, maar dat was slechts een wanhoopsoffensief. De Oranje Heren gaven hun tegenstander geen schijn van kans meer: 4-0!

Nederland – Australië 4-0 (2-0)

‘1 Billy Bakker 1-0
’28 Bob de Voogd 2-0
’33 Valentin Verga 3-0
’48 Mink van der Weerden 4-0 (sc)