Oranje Heren verslaan Ierland, doelpunt van Croon

De Oranje Heren hebben zondag overtuigend met 5-0 van Ierland gewonnen. Na een sterke openingsfase gaf Nederland de voorsprong niet meer uit handen. Jorrit Croon maakte een schitterend doelpunt, Mink van der Weerden scoorde 2 keer.

Na een grote kans voor Mirco Pruyser, die op doelman Harte schoot, kwam Oranje in de 7e minuut alsnog op voorsprong. Mink van der Weerden pushte de 1-0 binnen uit een strafcorner. 2 minuten later was het woord aan de 17-jarige Jorrit Croon, die zich na 2 wedstrijden al enorm gemanifesteerd heeft. Een lange bal vanaf rechts van Rogier Hofman tipte hij subliem binnen. Een droomstart voor de Oranje Heren.

Het was duidelijk dat Nederland niet dezelfde fout wilde maken als tegen Argentinië, waar het een 3-1 voorsprong uit handen gaf. Oranje ging dan ook op zoek naar de 3e treffer. Een mooie combinatie tussen Mirco Pruyser en Valentin Verga verdiende een doelpunt, maar Pruyser schoot naast. Aan de andere kant van het veld was Ierland ook een paar keer gevaarlijk.

Blessure Conor Harte

Het duel lag in het 2e kwart een minuut of 5 stil vanwege een blessure van Conor Harte. De Ier bleef na een duel met Mirco Pruyser geblesseerd op de grond liggen en werd uiteindelijk in een karretje van het veld afgevoerd onder luid applaus van de toeschouwers. De blessure bleek uiteindelijk toch mee te vallen. Later in het duel keerde hij terug in het veld.

2 goals achter elkaar

Na rust nam de dreiging van de Ieren even toe, maar al snel was het woord weer aan Nederland. In de 40e minuut was een strafcorner, die volgde na een razendsnelle counter, een koud kunstje voor Mink van der Weerden: 3-0. 2 minuten later gooide Oranje de wedstrijd in het slot. Verga liep de cirkel in en passte de bal naar Pruyser, die ‘m aannam, wegdraaide van keeper Harte en de 4-0 binnenschoot. Een opsteker voor de spits, die zijn 1e doelpunt van deze Olympische Spelen maakte.

5-0 Hertzberger

In het laatste kwart probeerde Ierland een eretreffer te maken. Het kreeg maar liefst 4 strafcorners achter elkaar. 1 keer moest Stockmann redding brengen, 2 keer ging de bal naast en die andere keer werd de strafcorner eruit gelopen. Oranje maakte er in de laatste minuut 5-0 van. Een bal van Jeroen Hertzberger werd binnengelopen door een Ier.

Maandag hebben de Oranje Heren een rustdag. Dinsdag is Canada de tegenstander.

Nederland – Ierland 5-0 (2-0)

7. Mink van der Weerden 1-0 (sc)
9. Jorrit Croon 2-0
40. Mink van der Weerden 3-0 (sc)
42. Mirco Pruyser 4-0
69. Jeroen Hertzberger 5-0