Oranje-mix wint twee keer ruim oefenwedstrijd van Schotland

De Oranje Heren – aangevuld met hoofdklassespelers en spelers van Jong Oranje – hebben zaterdag- en zondagavond in het Wagener Stadion oefenwedstrijden tegen Schotland met ruime cijfers gewonnen. Zaterdag werd het 6-1. Zondag 4-1. De geblesseerde Seve van Ass (hamstring) en Glenn Schuurman (scheenbeen) en de spelers van Oranje-Rood (EHL) ontbraken.

Zaterdag 17 juni is Schotland, de nummer 23 op de wereldranglijst, op de Hockey World League (HWL) in Londen ook de tegenstander van Oranje. In een poule met India, Pakistan en Canada is Schotland op papier de zwakste broeder. Heel spannend was het dit weekend ook niet. Maar nadat de oefenwedstrijden deze week tegen Pakistan niet doorgingen vanwege visumproblemen bij de Aziaten, was Schotland een zeer welkome tegenstander voor deze oefenwedstrijden die niet gelden als officiële interlands. Oranje speelde ook met shirts zonder rugnummer.

Bondscoach Max Caldas geeft aanwijzingen in rustbespreking. Foto: Willem Vernes

Oud-international Ronald Brouwer versterkt de staf

Opvallend was de aanwezigheid van de spelers van Kampong – Sander de Wijn, Robbert Kemperman, Bjorn Kellerman en Erik Bouwens – die vorig weekend nog landskampioen werden, maar  na alle festiviteiten snel de knop om moesten zetten naar Oranje en de weg naar de HWL. Op de de HWL kan Oranje zich kan kwalificeren voor het WK in India volgend jaar, als het in Londen bij de eerste vijf ploegen (van de tien) eindigt. Omdat Van Ass en Schuurman geblesseerd zijn en Oranje-Rood dit weekend de EHL speelt, speelden dit weekend onder andere talenten als Thijs van Dam (Rotterdam), Tom Hiebendaal (HGC) en Johannes Mooij (Amsterdam) mee. Oud-international Taeke Taekema (242 interlands) was aanwezig als onderdeel van de begeleidingsgroep, onder leiding van bondscoach Max Caldas. Nieuw was de toevoeging van oud-international Ronald Brouwer (220 interlands) als data-analist voor de video.

Zaterdag 6-1

Hoogtepunt van de zaterdagavond in het vrij verlaten Wagener Stadion was de 5-0. Sander de Wijn riep ‘Kemp’ en vond zijn vriend en teamgenoot bij Kampong en Oranje Robbert Kemperman. Kemperman luisterde, nam de bal aan en tikte hem listig achterlangs door naar Mirco Pruyser, die zijn tweede doelpunt van de wedstrijd maakte. Ook de harde forehands uit de draai van Bjorn Kellerman (4-0) en Kemperman (6-1) waren onhoudbaar. Keeper Sam van der Ven moest alleen capituleren bij een strafcorner van de Schotten, op een 5-0 voorsprong. Oranje kon verder naar hartenlust combineren tegen de Schotten en probeerde dat ook zoveel mogelijk te doen.

Bjorn Kellerman en Valentin Verga tegen Schotland. Foto: Willem Vernes

Zondag 4-1

Zondagavond begonnen de ‘Blue Sticks’ volgens Kenny Bain (ex-HGC/Amsterdam/Hurley) nogal nerveus tegen Oranje. Dat bleek. De eerste twee kwarten bereikten de Schotten de cirkel nooit van Oranje, in een stadion dat steeds meer geïnteresseerde Amsterdamse hockeyers trok, die na hun eigen wedstrijd konden genieten van deze trainingswedstrijd op topniveau. Het Nederlands Elftal daarentegen wist continu aan te vallen en maakte mooie treffers. Vooral de 3-0 van Tom Hiebendaal – na een mooie solo van Kemperman –  was knap. De Schotten hadden toen al iets van hun schroom eraf gegooid. Bain scoorde de 3-1 voor Schotland, waarna de bezoekende ploeg nog de paal raakte via de strafcorner. Twee keer moest keeper Van der Ven redden. Daarna was het slotakkoord voor Pruyser, die na een bijdehand balletje achterlangs van Valentin Verga en een voorzet de 4-1 binnen tikte.

De komende weken is het weer spitsuur voor de internationals. Maandagochtend melden ze zich weer op sportcentrum Papendal. Er staan nog trainingen en oefenwedstrijden tegen olympisch kampioen Argentinië en Jong Oranje op het programma, alvorens de groep afreist om van 15 tot 25 juni de Hockey World League te spelen.


Wat vind jij? Praat mee...