Oranje strijdend ten onder tegen Australië

Nederland is vrijdag in de halve finale van de HWL Final in Raipur uitgeschakeld door Australië. In het Sardar Vallabhbhai Patel International Hockey Stadium toonde de nummer 1 van de wereld zich net iets beter dan de nummer 2: het werd 3-2 in een spannend en kwalitatief hoogstaand duel.

In de openingsfase van de wedstrijd namen de Australiërs het initiatief. Nadat Mink van der Weerden in de 3e minuut de bal op zijn voet had gekregen, mochten de Australiërs direct aanleggen voor de strafcorner. Keeper Jaap Stockmann redde knap, maar zag dat in de rebound Aran Zalewski de bal voor het intikken had. Gelukkig had de Australiër zijn vizier niet op scherp.

In de achteruit

Oranje probeerde onder de druk van de Aussies uit te komen, maar ging in de beginfase bij balverlies hard in de achteruit om de Australische counters op te vangen. En die waren razendsnel. Zo was daar in de 8e minuut plots de uitbraak van jubilaris Jamie Dwyer. In zijn 350e wedstrijd voor Australië sprintte hij over de as van het veld met de bal richting cirkel, legde af op de goed meegelopen Trent Minton, maar zag dat de man met de karakteristieke baard zijn assist niet verzilverde omdat Floris van der Linden uitstekend ingreep.

Nog geen minuut later gebeurde wat er al even aan zat te komen. De goal voor de Kookaburras. Opnieuw was Jamie Dwyer de architect van een Australische aanval; hij liep handig de cirkel in, haalde uit en zag dat Dylan Wotherspoon zijn inzet alert binnen tikte. Oranje had tot op dit moment geen kans. De Australische defensie bleek waterdicht en hun aanval levensgevaarlijk.

Dat bleek ook in het 1e deel van het 2e kwart. In minuut 22 vergrootte de Aussies hun voorsprong dankzij Daniel Beale. Hij lette in de rebound van de 2e Australische corner van de wedstrijd goed op en tikte resoluut binnen. Kort hierop was Thierry Brinkman dichtbij de aansluitingstreffer, maar zijn tip-in bij de eerste paal schoot rakelings voorbij de tweede.

Snelle uitbraak

Tegen het einde van het 2e kwart kwam Nederland beter in de wedstrijd en was daar ineens de goal. Na een snelle uitbraak over links en een voorzet van Bjorn Kellerman, belandde de bal vanuit de kluts bij Constantijn Jonker. Hij wist vanuit de draai knap met zijn backhand de Australische keeper Andrew Carter te passeren.

Vlak na rust was de openingsfase voor Oranje. Wat heet, in de 3e minuut trok Nederland de stand gelijk. Mirco Pruyser tikte de ingeslagen backhand van Jeroen Hertzberger schitterend binnen en juichte op de voor hem zo kenmerkende manier, met de armen wijd gespreid. Met de gelijke stand in handen leek het vertrouwen bij Nederland te groeien en kwam het beter en beter in de wedstrijd.

Nieuwe achterstand

Toch was daar in de 42e minuut ineens de goal voor de Australiërs. Math Gohdes sloeg de bal knap, vanaf onder zijn lijf, naar achteren langs de binnenkant van de paal. Vlak voor het einde van het 3e kwart leek Oranje weer de gelijkmaker te maken, maar alle 3 de Oranje-strafcorners strandden op de Australische verdediging.

In het laatste kwart werd Oranje weer teruggedrongen. Australië dwong weinig kansen af en Nederland loerde op de counter. Terwijl de klok langzaam wegtikte, konden de Nederlandse heren ook geen kansen meer afdwingen tegen de geconcentreerd verdedigende Australiërs.

Australië – Nederland 3-2

8’ Dylan Wotherspoon 1-0
22’ Daniel Beale 2-0 (sc)
28’ Constantijn Jonker 2-1
33’ Mirco Pruyser 2-2
42’ Matt Gohdes 3-2