PL-selectie: debutant Troost met Oranje mee naar Argentinië

Joep Troost zit nog geen drie weken bij het Nederlands elftal, maar mag zijn koffers al inpakken voor zijn eerste buitenlandse trip. De spits van Pinoké is door bondscoach Jeroen Delmée opgeroepen voor de vier duels in de Pro League, die Oranje tussen 7 en 12 december speelt in Santiago del Estero, Argentinië.  

‘Joep heeft het heel goed gedaan bij Pinoké en dat geldt ook voor de trainingen bij ons’, aldus Delmée, over de spits die al negen keer scoorde in de Tulp Hoofdklasse. ‘Hij heeft een neusje voor de goal, is technisch vaardig en beschikt ook over een strafcorner. Ik wilde graag met zes spitsen naar Argentinië, zodat we daar wat kunnen afwisselen. Marlon Landbrug – ook een spits – kwam tegelijkertijd bij de selectie, maar ik was net iets meer onder de indruk van Joep.’

Een andere opvallende naam in de groep van 22 is Tjep Hoedemakers. De aanvaller van Rotterdam raakte vorige maand geblesseerd aan zijn hamstring en vreesde – net als in de zomer – voor een langdurige afwezigheid. ‘Al snel bleek dat het deze keer minder ernstig was dan de vorige keer’, vertelt Delmée. ‘Tjep doet weer mee bij zijn club en maakt volle trainingsweken. Ik wilde ‘m alleen meenemen als hij twee wedstrijden kan spelen in Argentinië. Daar is hij – zoals het er nu naar uitziet – toe in staat.’ Amsterdam-middenvelder Floris Middendorp, die twee weken geleden een hoofdwond opliep, is ook fit genoeg bevonden om mee te gaan.

Thijs van Dam verlaat geblesseerd het veld. Foto: Willem Vernes

De afvallers

Eerder werd al bekend dat Thijs van Dam en Jonas de Geus niet meegaan in het vliegtuig. Van Dam scheurde eerder deze maand een pees in zijn lies en staat vermoedelijk tot maart aan de kant. De Geus gaf donderdag na de verloren topper van zijn club Kampong tegen Bloemendaal al aan dat hij een streep door de reis naar Zuid-Amerika had gezet. De middenvelder is pas net weer terug binnen de lijnen, nadat hij lang last had van peesklachten in zijn knie.

Van de trainingsgroep kregen naast Landbrug ook Derk Meijer (Rotterdam), Sheldon Schouten (Oranje-Rood), David Huussen (Klein Zwitserland) en Pepijn Reyenga (Den Bosch) geen uitnodiging voor de Pro League-dubbels tegen Argentinië en Groot-Brittannië. Het is nog onduidelijk of zij allemaal aansluiten in januari, wanneer Oranje op trainingsstage gaat naar Zuid-Afrika. ‘Dat hangt ook samen met hoe de jongens van Jong Oranje zich profileren tijdens hun WK’, aldus Delmée, die EK-topscorer Duco Telgenkamp heeft ‘uitgeleend’ aan de onder 21-talenten.

Selectie Oranje heren voor Pro League in Argentinië

Naam Club Caps Doelpunten
Seve van Ass HGC 213 29
Lars Balk Kampong 122 3
Teun Beins Bloemendaal 39 3
Max de Bie Oranje-Rood 5 0
Koen Bijen Den Bosch 43 22
Pirmin Blaak (k) Oranje-Rood 137
Justen Blok Rotterdam 52 4
Jasper Brinkman Bloemendaal 24 4
Thierry Brinkman Bloemendaal 160 70
Boris Burkhardt Amsterdam 8 4
Jorrit Croon Bloemendaal 127 12
Steijn van Heijningen Rotterdam 41 4
Tjep Hoedemakers Rotterdam 40 14
Jip Janssen Kampong 92 47
Floris Middendorp Amsterdam 20 0
Joep de Mol Oranje-Rood 133 2
Terrance Pieters Kampong 61 12
Tijmen Reyenga Oranje-Rood 40 3
Joep Troost Pinoké 0
Derck de Vilder Kampong 48 6
Maurits Visser (k) Bloemendaal 31
Floris Wortelboer Bloemendaal 95 4

Klik hier voor de profielen van deze Oranje-internationals


Wat vind jij? Praat mee...