Prachtplaat van toen: Remco van Wijk denkt in Sydney dat het voorbij is

In de rubriek ‘Prachtplaat van toen’ grasduint de redactie van hockey.nl door de archieven van onze fotografen, op zoek naar de pareltjes. Deze week een teleurgestelde aanvaller Remco van Wijk, die op de Olympische Spelen van 2000 denkt dat Oranje na een 2-0 nederlaag tegen Pakistan is uitgeschakeld.   

Hij ligt er bijna voor dood. Het hele lichaam op de grond, de benen wijd uit elkaar en de punt van de rechterschoen in het kunstgras. Gesneuveld op het slagveld, klaar om door het kunstgras te zakken. Het hoofd rust op de rechterarm. International Remco van Wijk schaamt zich.

Een gedesillusioneerde Remco van Wijk ligt op het kunstgras van Sydney. Foto: Koen Suyk (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Hij denkt dat de olympische campagne voorbij is

Op het eerste gezicht is deze foto na de wedstrijd gemaakt, omdat we nu weten dat Nederland de laatste poulewedstrijd op de Olympische Spelen in Sydney met 2-0 verloor van Pakistan. Maar het fotobijschrift van fotograaf Koen Suyk luidt: Nederland-Pakistan 0-2. Nederland heeft hierdoor geen medaillekansen meer. Teleurstelling bij Remco van Wijk, nadat hij een kans onbenut heeft gelaten.

Dat verklaart ook de manier waarop de steraanvaller van Oranje en Bloemendaal (244 interlands, 64 doelpunten) zijn hockeystick vasthoudt, met de vingers van zijn linkerhand stevig om de grip. Klaar om de bal in de goal te tippen, mocht dat nodig zijn. In werkelijkheid heeft het krachtmens met de versnelling en het kiezelharde schot waarschijnlijk een van de laatste kansen gemist. Hij denkt, net als iedereen, dat de olympische campagne voorbij is voor Oranje. Een campagne die in de poulefase nooit echt los is gekomen.

Het ‘Wonder van Sydney’

De wereldkampioen van 1998 en winnaar van de Champions Trophy worstelt in Australië met zichzelf. In de poulefase komen de Nederlandse hockeyers niet verder dan een 0-0 tegen Maleisië en een 2-2 tegen Duitsland. Door de nederlaag tegen Pakistan lijken de paradepaardjes, grote persoonlijkheden die geen blad voor de mond nemen, via de achterdeur afscheid te nemen van het belangrijkste hockeytoernooi.

De rest is geschiedenis. ‘Het wonder van Sydney’ gaat over sterven, verraad, en weer tot leven gewerkt worden. Het goud van Sydney, de laatste keer dat Oranje zich bij de mannen tot olympisch kampioen mag kronen, blijft een wonderbaarlijk verhaal over een team van kampioenen dat moeilijk met coach Maurits Hendriks door één deur kon, te zien in een indringende aflevering van ‘Andere Tijden’.

Nederland wint olympisch goud na strafballen. Ereronde van Remco van Wijk (r) en links Teun de Nooijer. Foto: Koen Suyk

Via twee gelijke spelen in halve finale en finale wint Oranje weer goud

Heel Nederland denkt na de nederlaag tegen Pakistan dat het toernooi voorbij is. Maar Oranje krijgt een herkansing, omdat het al uitgeschakelde Groot-Brittannië verrassend Duitsland verslaat met 2-1. Ondertussen hebben de ‘uitgeschakelde’ hockeyers al in de media laten weten wat ze van elkaar vinden. Om daarna via twee gelijke spelen en twee strafballenseries, met hoofdrollen voor keeper Ronald Jansen en aanvoerder Stephan Veen, alsnog het hoogst haalbare binnen te slepen.

Daar leek het niet op, toen Remco van Wijk uitgeteld op het kunstgras lag.

Kijk ook andere prachtplaten


6 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Remco boem! Een pracht van een speler, waar iedereen bang voor was elke keer wanneer hij met mach 10 de bal de cirkel in sloeg.

 2. stekel

  Pracht speler! Dit zijn de creatieve pareltjes die we ooit hadden.

 3. rudi

  creatief? In mijn gedachten was hij een zeer snelle speler, die goed kon afronden op de goal als hij zijn dag had. (en die had hij vaak genoeg). Maar van creativiteit zal ik niet opkomen als ik over hem spreek. v Veen, de Nooijer, Brinkman, Eijkelboom waren de ‘creatievelingen’. Goed het was best een prima elftal, en het lijkt erop dat er binnen dit elftal niet echt een balans was. Met een aantal nogal uitgesproken spelers, waarvan eentje voelde dat hij vaak niet op waarde werd geschat. Daarnaast met een coach waar de spelers niet echt mee konden werken.

  1. Eelco Houwink

   Niet in balans? Misschien minder uitgedokterd en gecalculeerd dan vandaag de dag maar erg veel afwisseling in soorten talent en temperament. Wel wat veel baasjes

 4. rustaaagh

  Zeker niet creatief, maar wel heel doeltreffend. Keepers waren bang voor hem. Ik heb ze serieus zelfs zien wegduiken 😂 als hij ging slaan.

 5. Valley in the Alps

  In 2000 Remco op links en Buma op rechts, de uitzonderlijke Stephan Veen als captain. Zijn zoon maakt nu de vijandelijke cirkel zijn bezit en scoort met zoveel technisch vernuft. Heb enkele wedstrijden in de C-jeugd mogen fluiten. Dna 😉


Wat vind jij? Praat mee...