Prachtplaat van toen: Stephan Veen en de wereldbeker in stadion FC Utrecht

In de rubriek ‘Prachtplaat van toen’ grasduint de redactie van hockey.nl door de archieven van onze fotografen, op zoek naar de pareltjes. Deze week een foto uit 1998, van de laatste wereldtitel van het Nederlands elftal.

De blik van aanvoerder Stephan Veen lijkt op deze foto er een van ongeloof. De prachtige wereldbeker, iconisch met de wereldbol en hockeystick, rust op het hoofd van de man die de WK-finale tegen Spanje omdraaide.

Lichtgrijze wolken versieren de lucht, op zondag 1 juni 1998, de dag dat het uitverkochte stadion van voetbalclub FC Utrecht, Stadion Galgenwaard, het decor was van de WK-finale hockey. Een dag eerder was het stadion nog volgestroomd voor de finale van de vrouwen.

Hockey in voetbalstadions is tegenwoordig een beproefd recept. Het stadion van ADO Den Haag was in 2014 ook de gastheer voor een succesvol WK.

Stephan Veen in stadion Galgenwaard met de wereldbeker. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB (klik op de foto voor een vergroting)

Na 5-1 nederlaag in de poule leek WK-titel nog ver weg

Voor de Nederlandse hockeyers was spelen in een voetbalstadion geweldig. Wellicht gedragen door de vijftienduizend Nederlandse supporters wist Oranje in de WK-finale een 0-2 achterstand tegen Spanje te repareren. De Spaanse held Juan Escarré was uitgevallen met een blessure. Dat hielp. Met nog een kwartier te spelen nam aanvoerder Veen zijn ploeg bij de hand, met een vlijmscherpe solo door de Spaanse defensie.

Via de sleepcorner van Bram Lomans en de golden goal van goudhaantje Teun de Nooijer wist Oranje toch de wereldtitel te veroveren. Iets dat na een 5-1 nederlaag in de poulewedstrijd tegen Duitsland nog ver weg leek.

Stadion Galgenwaard, decor voor het WK hockey 1998. Foto: Jeroen van Bergen/KNHB

WK-goud is straks 25 jaar geleden

Oranje wist in 1998 meerdere keren de rug te rechten, als het tegenzat. Stephan Veen, de succesvolle aanvoerder van toen, is naast zijn werk nog steeds actief in het hockey. Hij is sinds 2013 bestuurslid tophockey Heren bij de KNHB.

Het Nederlands elftal zal in 2023 proberen om zich voor het eerst in 25 jaar weer de beste van de wereld te noemen. Niet in een voetbalstadion, maar in het ‘Kalinga Stadium’ in het Indiase Bhubaneswar.

Kijk ook andere prachtplaten


2 Reacties

  1. unplugged

    Ja dat waren nog eens tijden , met een geweldige lichting hadden we die waarschijnlijk nooit meer terugkeert . En in dezelfde week het Wereldkampioenschap voor Veteranen mogen spelen , ik wist niet wat me overkwam die week . s' Morgens op b.v. Leusden of Schaerweijde een wedstrijd spelen en na de wedstrijd met je deelnemerskaart mocht je gratis het Galgenwaard stadion in . De beveiligers begrepen er niets van dat we met bladen bier de tribune opgingen , wat uiteindelijk gelukkig wel werd toegestaan . Ze hebben lekker de hele week in het zonnetje kunnen zitten en werden nog betaald ook . En als je dan op zondag met Oranje nog Wereldkampioen wordt was natuurlijk helemaal fantastisch . Echt , de mooiste week van mijn leven .

  2. ronald-ganzeboom

    Kleine correctie: de finale was op maandag 1 juni, tweede pinksterdag. Met een prachtige halve finale van de heren tegen Australië op zaterdag, de finale van de dames op zondag en de wereldtitel van de heren op maandag, was het een heerlijk lang hockeyweekend.


Wat vind jij? Praat mee...