Vooruitblik NED – CAN (H): Oranje heeft 100% score tegen Red Caribou

De Oranje Heren treffen om 18.30 Nederlandse tijd in hun 3e Olympische wedstrijd de Canadese Heren. Nederland en Canada ontmoetten elkaar 9 keer eerder op een groot toernooi. Alle 9 confrontaties leverden winst voor Oranje op. De gecombineerde doelcijfers zijn indrukwekkend: 38-7.

Oranje won echter niet altijd overtuigend. In de kwartfinale van de Hockey World League in Raipur in 2015 wonnen de Nederlandse mannen met 2-0, maar hielden de Canadezen lang de 0 door het achterin goed dicht te timmeren. In de oefenwedstrijd vooraf aan de HWL was Oranje nog wel duidelijk heer en meester op het veld: toen werd er met 6-1 van Canada gewonnen. 2 keer kwam Oranje tot een 6-0 uitslag (op het WK in 2010 en in de HWL in 2014), nooit werd er met ruimere cijfers van Canada gewonnen.

De Canadese hockeyheren deden 6 keer eerder mee aan de Olympische Spelen en in 5 van die 6 optredens trof het Oranje. De meest recente ontmoeting op de Spelen was in Beijing in 2008. Nederland won met 4-2 en Taeke Taekema scoorde 3 keer. De beste eindklassering van Canada op de Olympische Spelen is de 10e plaats.

Canada kwalificeerde zich niet voor Londen 2012 en deed ook niet mee aan het WK en de Champions Trophy die daarop volgden. Alleen in de HWL waren de Canadezen de afgelopen tijd wel aanwezig: daar werden ze 8e.

Houd deze speler in de gaten: Scott Tupper

Aanvoerder, Canadees topscorer en strafcornerspecialist. Niet voor niets kreeg Scott Tupper van het Canadese hockeypubliek de bijnaam ‘Field Hockey Iron Man’. De 29-jarige centrale verdediger is berucht om zijn splijtende passes over het hele veld, maar vooral om de schijn die hij in zijn sleeppush legt, waarmee hij keepers vaak het bos in stuurt. In meer dan 10 jaar speelde de captain al 240 wedstrijden voor Canada, met als hoogtepunt de 4e plek op de HWL 2015 en de gouden medaille tijdens de Pan Am Games van 2007 in Rio de Janeiro.

Wist je dat?

Het had weinig gescheeld of de huisgenoot van Glenn Schuurman, de Nederlander Floris van Son, had namens Canada meegedaan aan de Olympische Spelen. De speler van HIC is in het bezit van een Canadees paspoort en meldde zich nadat Canada zich plaatste voor de Spelen in Rio bij de Canadese bondscoach. Helaas viel Van Son af bij het laatste selectiemoment en zien we hem dus niet terug in Rio.

Bijnaam hockeymannen Canada: The Red Caribou (rendier)

Lees meer

 


Wat vind jij? Praat mee...