Vooruitblik NED – IRL (H): Olympisch debuut van The Green Machine

De Oranje Heren spelen hun 2e wedstrijd op de Olympische spelen vanavond om 23.00 uur tegen Ierland. Nederland trof Ierland 10 keer eerder op een groot toernooi en won alle wedstrijden. De gecombineerde doelcijfers daarin zijn indrukwekkend: 40-7 voor Oranje. Ierland staat momenteel 12e op de wereldranglijst, 10 plaatsen lager dan de Oranje Heren. ‘The Green Machine’ debuteert dit jaar onder eigen vlag op de Olympische Spelen. 

De recente oefenreeks in en tegen Ierland zal de Oranje Heren van het nodige vertrouwen hebben voorzien. Begin juli won Nederland eerst met 7-2 van Ierland, en een paar dagen later met 5-0. De laatste ontmoeting op een groot toernooi was echter minder overtuigend. Op het EK in 2015 in Londen wonnen de Oranje Heren slechts met 1-0 van de Ieren. Jeroen Hertzberger maakte het verlossende doelpunt. De grootste overwinning van Oranje op Ierland was de 9-0 op het EK van 1983. Ties Kruize was in die wedstrijd met 4 doelpunten de gevierde man.

De teams ontmoetten elkaar nooit eerder op de Olympische Spelen. Ierland debuteert dit jaar als zelfstandig NOC (Nationaal Olympisch Committee) op het Olympische herenhockeytoernooi. In 1908 deden op de Olympische Spelen wel 4 hockeyteams mee onder de vlag van Groot-Brittannië. Het team dat toen zilver won bestond uit Ieren. En al is het al meer dan een eeuw geleden, de Ieren hebben dus wél Olympisch hockeysucces gehad. Een 2e medaille op een groot toernooi (EK, Olympische Spelen, WK of HWL) volgde vorig jaar: Ierland werd verrassend 3e op het EK in Londen. De Nederlandse mannen werden toen Europees kampioen, door in de finale Duitsland te verslaan.

Houd deze speler in de gaten: David Harte

De beste doelman van de wereld van 2015. Een klasse apart. Geen Ierse speler komt in de buurt van de hockeykwaliteiten van David Harte. Zelfs niet zijn eeneiige tweelingbroer Conor, verdediger in de Ierse nationale selectie in Rio.

Met zijn bijna 2 meter lange postuur vult Harte een groot gedeelte van het doel. Daarnaast is de 28-jarige sluitpost ontzettend lenig. De goalie begon pas op zijn 13e met hockey en kende een stormachtige ontwikkeling. 5 jaar nadat hij en zijn broer voor het eerst een stick vasthielden werden ze al geselecteerd voor het Ierse elftal. Nog eens 10 jaar later speelt Harte bij Kampong, de grootste hockeyclub van de wereld en winnaar van de Euro Hockey League 2016 en staat hij met The Green Machine op de Olympische Spelen. Voor het eerst onder de Ierse vlag.

Wist je dat?

Omdat Ierland lange tijd geen rol van betekenis speelde op het internationale hockeytoneel, kozen sommige Ieren ervoor om voor Groot-Brittannië uit te komen, het land dat wel een vaste klant is op de Olympische Spelen. Ierse mannen als Iain Lewerd en Mark Gleghorne vinden we terug in de Britse selectie. Nadat Ierland plaatsing voor de Olympische Spelen van Londen in 2012 op een haar na misliep, maakten ook Ian Sloan en David Ames de overstap van Ierland naar GB. Zij wisten toen natuurlijk nog niet dat hun geboorteland zich 4 jaar later wél zou weten te plaatsen voor de Spelen. Opvallendste gegeven is dat de broer van Mark Gleghorne, Paul, wel nog altijd voor Ierland speelt, waardoor 2 hockeyende broers voor verschillende landen uitkomen op het grootste toernooi van de wereld. 

Bijnaam hockeymannen Ierland: The Green Machine

Lees meer


Wat vind jij? Praat mee...