Pro League: Oranje Heren in februari tegen Zuid-Afrika en Canada

De Oranje Heren moeten het in de FIH Pro League ook opnemen tegen Canada en Zuid-Afrika. De Internationale hockeyfederatie heeft deze twee landen aangewezen als de vervangers van Australië en Nieuw-Zeeland, die vanwege de coronapandemie al eerder afzegden voor deelname aan deze editie van het prestigieuze hockeytoernooi.

De ploeg van coach Jeroen Delmée treft beide ploegen volgens het programma van de FIH begin februari in de Zuid-Afrikaanse stad Potchefstroom waar op de Universtity of North West Canada, Zuid-Afrika, Nederland en India neerstrijken.

Voor Nederland staat op 8 februari en op 12 februari een wedstrijd tegen Zuid-Afrika ingepland. Op 9 februari en 13 februari moet de ploeg van Delmée het opnemen tegen Canada. De beide tegenstanders van Nederland treffen in Zuid-Afrika ook India. Tegen de ploeg van coach Graham Reid speelt Oranje pas op 18 en 19 juni in Nederland.

Het is vooralsnog onduidelijk of de wedstrijden in Zuid-Afrika begin februari doorgang kunnen vinden. Het WK U21, met de Jong Oranje Dames, zou daar op dit moment worden gespeeld, maar werd vanwege de omikronvariant van het coronavirus uitgesteld.

Bekende ploegen

Oranje treft met Canada en Zuid-Afrika twee ploegen waartegen het in de zomer op de Olympische Spelen in Tokio ook aantrad. Nederland won, destijds nog onder leiding van Max Caldas, beide wedstrijden, maar met name het duel tegen Zuid-Afrika was memorabel. Oranje kwam tegen de toenmalige nummer veertien van de wereld met 0-3 achter, maar voorkwam een blamage en won uiteindelijk met 5-3.

Pasha Gademan, als coach van Canada actief in Tokio. Foto: Team Canada/Yan Huckedubler

Zuid-Afrika is momenteel de nummer twaalf van de wereld, een plaats lager dan Canada. De nummer elf van de wereld wordt getraind door de Nederlander Pasha Gademan.

FIH-CEO Thierry Weil is blij met de komst van Canada en Zuid-Afrika. ‘Beide teams zijn de eerste die afkomstig zijn uit Afrika en Noord-Amerika die meedoen aan de Pro League. Dat is goed voor zowel de groei als de globalisering van het hockey.’


Wat vind jij? Praat mee...