Sam van der Ven over afvallen: ‘Ik zag dit totaal niet aankomen’

Hij had het niet zien aankomen, Sam van der Ven (31). De keeper van HGC hoorde zondagavond dat hij geen onderdeel meer uitmaakt van de selectie van Max Caldas in aanloop naar het EK en de Olympische Spelen in Tokio. 

Toen Van der Ven zondag na een etentje even op zijn telefoon keek, zag hij drie gemiste oproepen van de bondscoach. Toen wist de sluitpost eigenlijk al voldoende. Zondagavond zou de selectie teruggebracht worden en de afvallers gebeld. Van der Ven hoorde bij die laatste groep. 

Inmiddels heeft hij er twee nachten over kunnen slapen en is de eerste emotie wat bezonken. ‘Het is nog steeds heel zuur en ik zag het totaal niet aankomen. In het begin was ik behoorlijk pissig natuurlijk. Die emotie is er inmiddels af.’ 

‘Alles lag in mijn ogen weer open’

De 31-jarige keeper van HGC en Oranje kwam 57 keer uit voor zijn land. Wisselde de afgelopen periode de plek onder de lat af met Pirmin Blaak, maar werd sinds dit jaar niet meer als eerste keeper opgesteld tijdens de FIH Pro League. Ook bij de meeste grote toernooien kreeg Blaak de voorkeur, maar was Van der Ven in ieder geval reserve. Die rol is tijdens het EK en de Olympische Spelen komende zomer weggelegd voor Maurits Visser. 

En dat terwijl Van der Ven na het uitstellen van de Spelen weer vol in de race was. Blaak werd door Caldas aangewezen voor Tokio 2020, maar kwam terug op zijn besluit toen de Spelen een jaar verschoven werden. ‘Ik was strijdvaardig. Ik wilde vol voor die eerste plek gaan. Dat was mijn instelling. Alles lag in mijn ogen weer open. Ik heb er heel hard voor getraind.’ 

Foto: Willem Vernes

Van der Ven probeert het nieuws al wat te relativeren. Op het korte telefoontje van zondagavond na, heeft hij nog geen uitleg gekregen van de bondscoach. Die krijgt hij aan het einde van de week. ‘Ik hoop dat ik het enigszins kan begrijpen’, maar het gevoel van onbegrip overheerst nog. ‘Ik weet dat ik daar ook had kunnen staan. Dan was het ook goed gegaan. Dan hadden we ook een topprestatie geleverd. Met mij in de goal. Dat weet ik zeker. 

Ik voel dat ik nog altijd beter word. Dus als ik het erg mis en ik weet dat ik nog drie super goede jaren in mij heb, dan sluit ik graag weer aan. Sam van der Ven

‘Voel dat ik nog altijd beter word’

Dromen over de Spelen in Tokio zijn voor Van der Ven officieel voorbij. Een toernooi wat nog ontbrak in het palmares van de keeper, die twee EK’s (2017 en 2019), een WK (2017) en HWL (2017) als grote toernooien speelde. Over zijn toekomst wil hij nog niet te veel nadenken. Hij gaat eerst kijken hoe een lente en zomer zonder Oranje bevalt. 

‘Ik voel dat ik nog altijd beter word. Dus als ik het erg mis en ik weet dat ik nog drie super goede jaren in mij heb, dan sluit ik graag weer aan, mocht de nieuwe bondscoach Jeroen Delmée mij erbij willen hebben. Maar misschien denk ik ook wel: het is goed zo en komen er andere dingen op mijn pad. We gaan het zien.’

Van der Ven wil het goed afsluiten met de bondscoach. ‘Ik wens hem succes deze zomer. Ik gun die gasten het allerbeste. Ik hoop dat ik een goed gesprek heb met Max. Ook hij stopt na Tokio. Laten we het goed afsluiten.’


33 Reacties

 1. MIck

  Mooie volwassen reactie van een teleurgestelde sportman.

  1. net niet....

   wel handig als hij volgende zijn telefoon wel in de gaten houdt...of voelde hij het toch aankomen...

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  Dan heb je als topsporter alles gegeven, en wordt je zo aan de kant gezet. Het is de harde realiteit van topsport, maar het is zo krom dat dezelfde wetten niet voor de coach en hockeybobos gelden. Die worden niet afgerekend op hun prestatie.

  1. Deanoniemebron

   Caldas wordt ook aan de kant geschoven of heb ik iets gemist? Volgens mij komt er een nieuwe bondscoach.

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   Caldas had natuurlijk al lang aan de kant geschoven moeten zijn! Na vijf jaar is het meer dan genoeg geweest, en toch mocht hij ondanks het uitstellen van Tokyo door. Als je in de halve finale van een EK van Spanje verliest is het normaal over en uit voor een bondscoach.

 3. mrme

  @luchtisblauw, wat is de reden dat jij altijd zo kritisch bent op oranje en haar bestuur? Gewoon een zeer kritische supporter of slechte ervaring met bestuurders en de bond zelf? Gewoon interesse he, geen aanval ;) ben het overigens wel met jouw eens, Caldas had allang vervanger moeten worden

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Meer een teleurgestelde supporter: 20 jaar zonder mondiale prijs, maar we doen net alsof we nog steeds de beste van de wereld zijn. Belgie is Nederland ruimschoots voorbij gestreefd, heeft voor een grootdeel te maken met het beleid en de keuzes van de KNHB in de afgelopen 10 jaar. Hopelijk gaat dit onder Delmee en met een nieuwe lichting (met spelers als Croon) veranderen. Het ons kent ons en vriendjespolitiek moet er uit.

  2. mrme

   Duidelijk verhaal! En mooi dat je hier je teleurstelling uit, levert vaak mooi discussies op. Ben het niet vaak eens met jouw reacties maar hier sla je in mijn ogen de spijker op z’n kop

 4. Supporter123

  Sterkte Sam, Het had ook Pirmin kunnen zijn. Jullie zijn allebei even goed. Helaas heb jij het korste stokje getrokken.

  1. pjklaassen

   Helaas heeft Sam een andere relatie met de keeperstrainer dan Pirmin, zal het altijd verliezen.

  2. circlestorm69

   Verklaar je nader PJKlaasen.

 5. erikb

  Wat een drogredeneringen. Stel nou - en als ik de zogenaamde kenners mag geloven is dat volstrekte onzin - dat Pirmin de betere is (dat vind ik dus wel, maar zal er dan geen verstand van hebben). Mag er dan niet voor Pirmin worden gekozen, want het zou belangenverstrengeling kunnen zijn? Kortom, er mag voor iedereen behalve Blaak worden gekozen. Want zo is de redenering opgezet. Dat doet niks af aan de oprechte teleurstelling van van der Ven. Dat is natuurlijk ook een geweldige sportman, en het is begrijpelijk dat hij enorm baalt.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Blaak 51 doelpunten tegen dit seizoen, Van der Ven 36.

  2. ronald

   Want het aantal tegendoelpunten zegt alleen iets over de keeper? Moet je eens naar die verdediging van OR kijken...

  3. luchtisblauwgrasisgroen

   Ja want Blaak heeft De Mol, Beins en Baart voor zich (tot voorkort allemaal International).

  4. ronald

   Ja want Beins en Baart zijn zo goed dat ze afgevallen zijn 😂 De Mol is toekomst maar ook niet altijd even sterk

 6. popov0702

  Gaat er maar 1 keeper mee?

  1. ronald

   Ja + een reserve die buiten het olympisch dorp verblijft

 7. unplugged

  BOYCOT : luchtisblauwengrasisgroen .

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Je hebt mijn naam verkeerd geschreven.

  2. goalie

   Want?

  3. mrme

   Omdat hij het niet met jouw eens is?

 8. haags-hopje

  Haha, luchtisblauwgrasisgroen kijkt weliswaar met een Oranje gekleurde bril naar de Hoofdklasse, maar wel met een objectief en (terecht) kritische blik naar de bondscoach...

 9. hockey-coach

  we gooien nu wel heel veel zaken in de ring die met het wel of niet selecteren te maken hebben. Ik denk dat het zwalkende keepersbeleid van de bondscoach in het verleden (tot aan vorig jaar) daar vruchtbaar voor is gebleken. Daarnaast is het moeilijk om een oudere reserve buiten het spelers dorp te plaatsen. (Wrevel, communicatie, etc) en daarom dus voor een jonge belovende keeper wordt gekozen. Maar ik denk zoals aangegeven dat het keepers-beleid van de afgelopen jaren voor veel onrust heeft (en misschien nog steeds) heeft gezorgd.

 10. Blauwevelden

  @Luchtisblauw, ik vind je erg negatief tov Caldas. Dit terwijl iedereen kan zien dat met name het team tekort schiet in de internationale top. Vanzelfsprekend wil iedere Nederlander dat we Europees, Wereld en Olympisch Kampioen worden. Echter, dit is toch met name het team en het gebrek aan winnaarsmentaliteit bij de spelers wat dit in de weg staat. We kunnen niet van Caldas verwachten dat hij kampioenen maakt van een stel mooi-weer spelers.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Caldas bepaalt toch zeker wie er geselecteerd wordt, en in welke opstelling er gespeeld wordt? Wanneer de mentaliteit van het team niet voldoende is dan is hij juist degene die daar iets aan kan doen. Nederland heeft voldoende spelers materiaal om om de prijzen mee te kunnen spelen, maar dan moet er wel een consistent selectie beleid en goede coaching zijn. Als Van de Heuvel was aangebleven als bondscoach na 2012 had het er in mijn optiek nu heel anders uitgezien.

 11. blauwevelden

  Ik ben het pertinent oneens met je dat er beter materiaal is wat het verschil kan maken. Dat kan de bondscoach niet aangerekend worden. Ik ben wellicht een van de weinigen die vond dat Van Ass het helemaal zo slecht niet heeft gedaan, al lukte het hem ook niet de juiste kleur medaille te halen. We hebben een aantal leuke spelers, ook bij jouw geliefd Bloemendaal. Ze komen echter tekort voor die gouden plek op het huidig hockey toneel.

 12. rustaaagh

  Tegelijkertijd lijkt het wel of we terrein verliezen. Waar we een jaar of 5 geleden rond plek 2-3 op de fih-ranking stonden, lijken we nu meer te hangen rond plek 3-4 en msc zelfs 5. Ligt dat aan de spelers die minder talent hebben of de coach die niet selecteert op bijv mentaliteit of een verkeerd programma heeft waardoor de spelers en het team niet beter worden. Hopelijk is het een momentopname en is het tijdelijk. Hopelijk zitten we in een proces en traject en pieken we in Tokio.

 13. erikb

  @lucht is blauw en nog wat meer: de keeper met de minste tegengoals is per definitie de beste? Wat een armoedige argumentatie.

 14. Freekie

  Blaak is wel beter dan vd Ven, en visser als 2e lijkt me meer dan logisch. Wel denk ik dat Blaak als 1e keeper wel symbolisch is voor het afglijden van NL als absolute grootmacht.

 15. blauwevelden

  Belgie, Argentinie, Australie en Duitsland zijn op het moment gewoon beter dan Nederland. Op mentaal, fysiek, technisch en tactisch gebied. De grote hoeveelheid hockeyers in Nederland is geen garantie voor kwaliteit. Dat is niet de schuld van de bondscoach. Die is er om de juiste selectie te maken en het beste uit de groep te halen. Velen lijken te denken dat er meer in de groep zit. Net als toen Taekema na jaren (op een niet zo nette manier, dat dan weer wel) aan de kant werd geschoven. Ik denk dat we roeien met de riemen die we hebben en dat er op dit moment gewoon niet meer inzit.

 16. Stockeyfan

  @Freekie: Eens, alleen is de symbolisering die je noemt is niet helemaal terecht lijkt me. Blaak is in 2019 ten slotte nog genomineerd voor de beste keeper van de wereld. (en Billy Bakker als beste speler van de wereld). Overigens ook jammer dat deze discussies hier zo op de man gespeeld worden. Laten we het gewoon positief bekijken en juist de sporters [ook in deze comments] positief stimuleren richting Tokyo!

  1. Freekie

   Die benoeming was toen discutabel. Maar er zijn 2 discussies daarbij. Laten we het op 1 houden. Kan je volmondig en zonder twijfel zeggen dat Blaak thuishoort in dezelfde categorie als Stockman, Vogels etc?


Wat vind jij? Praat mee...