Sander de Wijn: ‘Dat je het 1e kwart zó slecht start…’

Sander de Wijn had zich zijn 100e interland heel anders voorgesteld. De Oranje Heren verloren met 2-1 van Duitsland en treffen daardoor als nummer 2 van de poule Spanje of Australië in de kwartfinale. ‘We hadden vandaag groepswinnaar willen worden. Zelf heb ik ook niet m’n beste interland gespeeld’, aldus De Wijn, die bij de 1-0 in de fout ging.

De Wijn was kort na afloop van het duel van mening dat het 1e kwart van de Oranje Heren hun slechtste kwart van dit toernooi was. ‘ Dat je zó slecht start… We mochten blij zijn dat het dankzij Jaap (Stockmann) nog maar 1-0 was. Die heeft geweldig gekeept. Bij alles wat we deden moest er een tandje bij, we waren veel te traag. We liepen steeds achter de bal aan. Het was echt een heel slecht kwart van ons.’

In de fout bij de 1-0

De verdediger mocht zichzelf de 1-0 van Florian Fuchs aanrekenen. Tom Grambusch passte de bal de cirkel in en De Wijn dekte Fuchs bij de 2e paal. Hij miste de bal echter volledig, waardoor Fuchs eenvoudig binnen kon tikken. ‘Ik stond goed voor de interceptie en koos ervoor om een bepaalde techniek te gebruiken, maar dat pakte verkeerd uit’, vertelt De Wijn. ‘Het was heel ongelukkig wat ik deed. Shit happens.’

Genoeg kansen, geen gelijkmaker

Ook de 2-0 van Mats Grambusch in de 2e helft viel veel te makkelijk, vond De Wijn. Daarna knokte Oranje zich via Seve van Ass terug tot 2-1 en in het laatste kwart hing de gelijkmaker in de lucht. ‘Ik geloof dat we in de hele wedstrijd 2 keer op de paal hebben geschoten, dat er 2 ballen van de lijn zijn gehaald en dan hebben we ook nog wat corners van Mink (van der Weerden) gehad. Hij viel iedere keer nét niet. Tja, dat kan gebeuren. Mink heeft de afgelopen wedstrijden zo’n beetje alles binnengeschoten, dan kun je een keer een dag hebben dat het niet lukt. Dat we het 1e kwart zo slecht begonnen, vind ik veel kwalijker dan dat we net niet scoren.’

Spanje of Australië?

Na afloop van de wedstrijd moesten de Oranje Heren meteen in de wachtkamer plaatsnemen om te kijken wie de tegenstander in de kwartfinale wordt: Spanje of Australië?

De Wijn: ‘Ik denk dat het Spanje wordt. Groot-Brittannië móét winnen om de kwartfinale te halen en ik denk ook dat zij gaan winnen. Als Australië daarna met 6 goals of meer verschil van Brazilië wint, dan worden zij 2e. En als Australië toch 3e wordt, dan wordt het maar Australië. Ik ben echt niet overtuigd van wat ze de afgelopen wedstrijden op de mat hebben gelegd.’

Later bleek dat het Australië de tegenstander in de kwartfinale is geworden.