Sander de Wijn ziet veel verbeterpunten na duel tegen Schotland

De Oranje Heren hebben ook hun tweede duel op de Hockey World League in Londen gewonnen. Zaterdag, terwijl de thermometer af en toe de 32 graden aantikte in op het Lee Valley Hockey and Tennis Centre, versloeg Nederland het stugge Schotland: 0-3. Die score had gezien de krachtsverschillen en het aantal kansen minstens twee keer zo groot kunnen zijn.

Ondanks de stevige cijfers; zeven goals voor en nul tegen, was het nog niet heel goed wat Oranje liet zien in de twee duels tegen Pakistan en Schotland. ‘We wisselen goede fases af met mindere’, vat verdediger Sander de Wijn de twee afgewerkte wedstrijden treffend samen. ‘Dat is op zich niet erg, gezien het moment van het toernooi waar we in zitten.’

De formatie van Max Caldas liep zich in de openingsfase meerdere keren vast door de geldingsdrang van de Schotten, die ondanks de tropische temperaturen vastbesloten leken Oranje op inzet af te troeven. Het werkte. Eventjes maar, want nadat de Blue Sticks al in de vierde minuut de eerste strafcorner verdienden, die de startende keeper Sam van der Ven vrij eenvoudig verwerkte, schoof het initiatief richting Nederland.

Kempermans tweede van het toernooi

Inzet was misschien ook wel de enige troef waarmee de Schotten Oranje hadden kunnen pakken. Kwalitatief gezien is Nederland op elk vlak beter. Zelfs in de mindere fases die De Wijn benoemde, kwam Nederland nauwelijks in gevaar. Het eerste kwart stond niet bol van de kansen. Een strafcorner van Tristan Algera, versierd door Mirco Pruyser, miste kracht en de ploegen leken met 0-0 te gaan rusten. In de slotseconden van Q1 rondde Robbert Kemperman, zijn tweede van het toernooi, echter een goede voorzet van Algera alsnog af: 0-1.

Toen het tweede kwart van start ging had Oranje inmiddels de volledige controle over het duel. Het leidde niettemin nog niet direct tot goals. Jonas de Geus, één van de beste mannen aan Nederlandse kant, kreeg twee prima mogelijkheden die hij niet benutte. En ook Mink van der Weerden kwam dichtbij met een loopactie zoals we hem vaker zagen doen in de tweede seizoenshelft bij Oranje-Rood, maar hij miste in de afronding. Fraai opgezette aanvallen werden echter net zo makkelijk afgewisseld door slordigheden.

Nieuw spelsysteem

‘Het is ook wel te verklaren’, begint Sander de Wijn over de mindere momenten van Nederland. ‘We hebben een aantal nieuwe jongens en we spelen in een ander systeem. In plaats van mandekking proberen we ons nu meer op de zone te richten. Dat moet leiden tot onderscheppingen hoger op het veld en zo eerder gevaarlijk worden.’ Gevaarlijk worden lukte zaterdag wel. Kunnen we spreken van een geslaagd nieuw spelsysteem? ‘Eigenlijk zijn we nog niet echt getest’, erkent De Wijn. Het was De Geus die de derde Nederlandse strafcorner regelde door zijn geleden balverlies direct te herstellen met een onderschepping. Van der Weerden schoot droog de 0-2 binnen.

Schotland kwam er nauwelijks aan te pas, al kreeg het sporadisch een paar goede mogelijkheden. De beste mogelijkheid was voor Alan Forsyth. Eén van de meest ervaren spelers aan Schotse kant, verprutste een door een foute pass van Sander Baart ingeleide opgelegde kans door de bal volledig te missen. Floris Wortelboer tikte een voorzet die door iedereen gemist werd tenauwernood voorlangs het doel van Pirmin Blaak.

Onvermoeibare De Wijn

Uiteindelijk was het Valentin Verga die in het afsluitende kwartier een voorzet van Robbert Kemperman afrondde en de deur pas echt in het slot gooide. 0-3. Onder aanvoering van de onvermoeibare De Wijn had Oranje in de laatste minuten de score wellicht nog kunnen verdubbelen. Met uitgekiende passes vond hij zijn medespelers. Opnieuw ontbrak het geluk in de afronding. Oranje leek nog een strafbal te verdienen toen Billy Bakker werd gehinderd bij een backhandschot. Na het zien van de beelden oordeelde de arbitrage echter dat de aanvoerder het hoofd van verdediger Nicky Parkes raakte, waardoor de strafbal werd ingetrokken.

De 3-0 eindstand was geen realistische weergave van het kwaliteitsverschil tussen de nummer 4 en 23 van de wereldranglijst. Het surplus aan hockeyend vermogen ten opzichte van de Schotten,  betaalde zich niet uit in goals. ‘We moeten naar onszelf kijken’, concludeert De Wijn na twee wedstrijden. ‘Het moet hier en daar beter. Al denk ik ook dat de mate waarin je uitgedaagd wordt, meespeelt in het niveau van je eigen spel. Daar zullen we de komende tijd over praten en langzaam onszelf verbeteren.’

 


1 Reactie

  1. Topkeepertje

    Te triest voor woorden en dat tegen een tegenstander van 1e Klasse nivo . En vreemd dat Kenny Bain het bij Amsterdam en HGC niet redde en nu de "beste" man van het veld was .


Wat vind jij? Praat mee...