Selectie OS: Van Ass en Middendorp naar Parijs, Pieters valt af

De olympische selectie van de Oranjemannen is bekend. Bondscoach Jeroen Delmée heeft in zijn selectie van zestien spelers een plek ingeruimd voor HGC-routinier Seve van Ass, die in de zomer op het EK nog werd gepasseerdOok Amsterdammer Floris Middendorp, die als invaller het Europees kampioenschap meemaakte, hoort bij de zestien man die erbij zijn in Parijs.

Terrance Pieters, met 56 optredens de speler met de meeste interlands onder Delmée, is de opvallendste afwezige in de selectie. De spits van Kampong maakte het gouden EK in Mönchengladbach en het bronzen WK in India mee. Hij is daarmee de enige speler die deze grote toernooien allebei speelde, maar nu thuis blijft. Pieters liep in maart een ingescheurde binnenband van zijn knie op, maar trainde deze week weer volop mee met Oranje.

Ook Tijmen Reyenga (Oranje-Rood) en Steijn van Heijningen (Rotterdam) waren er op het EK en WK bij. Zij gaan wel mee naar Frankrijk, maar zijn aangewezen als reservespelers. Beide spelers waren tijdens de tweede seizoenshelft geblesseerd. Van Heijningen miste hierdoor zelfs de playoff-finale met zijn club.

Terrance Pieters liep in maart een ingescheurde binnenband van zijn knie op, maar trainde deze week weer mee bij Oranje. Foto: Willem Vernes

Derk Meijer is de verrassende reserve-goalie. De keeper van Rotterdam stond in de pikorde steevast achter Maurits Visser. De doelman die, ook vanwege de afwezigheid van Pirmin Blaak, eerste keus was op het EK moet nu thuisblijven. Ook Teun Beins (Bloemendaal), Jasper Brinkman (Bloemendaal), Max de Bie (Oranje-Rood) en Guus Jansen (Rotterdam) zijn niet opgeroepen.

Beins is de meest ervarene van dit kwartet met 46 interlands en een WK-deelname. Hij blijft samen met Pieters en de olympische reserves meedraaien in de vier Pro League-duels van Oranje, komende week tegen Duitsland en België. Visser traint tot vertrek ook nog mee, maar doet niet mee aan de vier aanstaande wedstrijden.

Jorrit Croon staat op z’n 25ste straks al op zijn derde Olympische Spelen. Foto: Willen Vernes

Derde Olympische Spelen voor Van Ass en Croon

Dan de spelers die er wel bij zijn. De 32-jarige Van Ass dus, die opgaat voor zijn derde Spelen. Ook in Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2021) was de technische middenvelder erbij. Dat geldt ook voor Jorrit Croon, nog altijd pas 25 jaar. Pirmin Blaak, Jonas de Geus, Thijs van Dam, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Lars Balk, Justen Blok en Jip Janssen staan aan de vooravond van hun tweede olympische deelname. Dat betekent dat Oranje zes debutanten kent op de Spelen van Parijs: Koen Bijen, Duco Telgenkamp, Derck de Vilder, Floris Wortelboer, Tjep Hoedemakers en Middendorp.

‘Het was voor mij een week waarin ik de lastigste beslissingen van de afgelopen drie jaar moest nemen’, stelt Delmée in een persbericht van de KNHB. ‘Jongens waar ik in de afgelopen tijd intensief mee heb samengewerkt, vallen nu helaas buiten de boot. Dat hoort bij topsport en bij mijn baan als bondscoach. Wij denken met deze selectie de meeste kans te maken op olympisch succes.’

 


3 Reacties

 1. Runa Honig

  Geheel eens met deze selectie, al gaat de aandacht nu vooral nog even uit naar de afvallers. Vooral voor Terrance Pieters een persoonlijk drama. Geblesseerd op het foute moment. Hard! Maar ik snap Delmee: er zijn zoveel wedstrijden in korte tijd met een kleine selectie, iedereen moet topfit zijn. Sterkte, Terrance!

 2. FrankEgmond

  Waar is Delmee zijn objectiviteit kwijt geraakt? Het lijkt op een verhaal waar iemand een weg is ingeslagen en daar principieel niet meer vanaf wilde wijken.

  1. johanmadeleine@gmail.com

   @Frank; verklaar je nader s.v.p.


Wat vind jij? Praat mee...