Seve van Ass tevreden over tropische week vol dubbeltrainingen

Kort na de verloren oefeninterland tegen Duitsland blikt Seve van Ass vrijdagavond vanuit Krefeld terug op de 3-2 nederlaag tegen de Oosterburen en op de eerste trainingsweek van deze voorbereidingscampagne van Oranje richting het EK: ‘Ondanks het resultaat in deze eerste wedstrijd denk ik dat we tot zo ver een hele goede eerste week gehad hebben. Het was pittig, heel heet en de afgelopen week vrat energie, maar het lijf voelt goed aan en ik kijk uit naar de komende periode.’

Na drie weken vakantie meldden de spelers van Oranje afgelopen maandag weer bij bondscoach Max Caldas en zijn staf om zich voor te bereiden op het EK dat op 16 augustus van start gaat in Antwerpen. Een toernooi dat Oranje voor de derde keer op rij probeert te winnen na 2015 en 2017, in een bijzondere trilogie. De drie weken van rust waren zeer welkom na een lang seizoen waarin de hockeyagenda van de internationals overvol zat. Ook voor Seve van Ass, één van de drie aanvoerders van het Nederlands elftal, was de vakantieperiode er een die in het teken stond van zo goed mogelijk herstellen en opladen.

‘Mijn lijf voelt weer goed’

Dat is gelukt. Van Ass: ‘Ik kwam natuurlijk al terug van een blessure en ging met hier en daar nog wat pijntjes de vakantie in. Ik merkte dat ik het echt wel even heel fijn vond om even helemaal bij te komen. Geen duels, geen ballen op je poten. Heerlijk, ik heb mezelf echt even helemaal kunnen opladen. Mijn lijf voelt nu weer goed aan en ik speel zonder beperkingen.’

Met drie weken te gaan tot de start van het EK konden de internationals deze week vanaf maandag direct vol aan de bak. ‘Tot vandaag hebben we eigenlijk alle dagen dubbeltrainingen gehad. De hitte van de afgelopen week zorgt daarbij voor een extra impact op je lijf. Je verliest heel veel vocht. Zulke dagen vreten gewoon veel energie. Maar, we zijn er goed doorheen gekomen en ik denk dat het met het oog op het EK een goede week is geweest’, concludeert Van Ass.

Sterke tweede helft

Ook op de verloren wedstrijd tegen Duitsland kijkt Van Ass met een positief gevoel terug. ‘Natuurlijk, we verliezen en 3-0 achter komen is apart. Niet goed ook. Maar als ik kijk naar het spel in met name de tweede helft, waarin wij het spel maakten, de aanval zochten en de kansen creëerden. Dan kan ik daarover wel tevreden zijn. Zij profiteerden in die fase van een paar slippertjes in onze opbouw en scoren dan direct twee van de drie of vier kansen die ze hierdoor kregen. Daarin moeten wij het echt wel beter gaan doen, maar in de slotfase bleven we gaan en komen we ook nog goed terug. Voor een eerste wedstrijd zo na de rustperiode ben ik best tevreden. Duitsland is ook al iets langer samen en speelde eerder deze week al een oefenduel tegen Maleisië. Dat speelt ook mee.’

Relatief korte voorbereiding

Met nu nog eenentwintig dagen te gaan tot de start van het EK, waar Nederland ook Duitsland in Poule B zal tegenkomen, is de voorbereidingstijd relatief beperkt voor de spelers. Van Ass vergelijkt deze voorbereiding daarom dan ook met de voorbereiding die hij met het Nederlands elftal had met de laatste editie van de Champions Trophy in 2018. ‘Toen hadden we na het einde van de clubcompetitie nog slechts ruim twee weken om ons voor te bereiden op een eindtoernooi. En toen hebben we ook goed hockey laten zien. Dat moet straks op het EK ook zeker lukken’, voegt Van Ass toe.

Zondag speelt Oranje opnieuw in Krefeld tegen Duitsland. Tot die tijd blijft de selectie in Duitsland. ‘Het is maar twee uur rijden, maar we blijven hier omdat we deze trip ook gebruiken om als team stappen te maken. We kunnen de tijd goed gebruiken en zullen zaterdag wat meetings hebben waarin we gaan bespreken hoe we de komende periode gaan aanvliegen, maar het is vooral ook een goed moment om met elkaar te bespreken wat we uit de afgelopen periode kunnen leren en meenemen. Ik heb nu vooral heel veel zin in wat ons de komende weken te wachten staat’, besluit Van Ass.

De tweede oefeninterland tegen Duitsland speelt Nederland zondag om 11:30. Reportages uit Duitsland zijn zondag na de wedstrijd op hockey.nl te vinden. 


9 Reacties

 1. jonathan

  Heel tevreden maar wel verliezen. Blijf het een rare combi vinden

 2. DolfJansen

  Dat gevoel heb ik ook Jonathan. Hoeveel van deze spelers zouden ‘head first’ door een muur lopen om in dit prachtige tenue te spelen? Ik denk te weinig. Al is dit een vraag die ik eerder zou stellen in de aanloop naar de OS in Tokyo.

 3. Mike de Bot

  @jonathan Verschillende fases van een voorbereiding hebben verschillende doelstellingen. Zoals hij aangeeft hebben ze de hele week 2 maal per dag getraind. Dan is het duidelijk dat de trainingsfocus belangrijker was de wedstrijd, waarbij ze wellicht op specifieke punten hebben willen oefenen. Als het wedstrijdresultaat de doelstelling was geweest hadden ze een aantal rustmomenten ingelast. Kijk naar wielrenners die ook bepaalde wedstrijden als training zien en dan de grote rondes bijvoorbeeld voor een klassement gaan rijden, daar worden ze dan op afgerekend. Laten we dus even kijken naar het EK, daar worden de medailles verdeelt. Al verwacht ik daar dat de Belgen de grote favoriet zullen zijn!

 4. robvisser

  In het algemeen vind ik wel dat de heren (en Caldas in het bijzonder) zich teveel verschuilen achter 'het proces'. Mocht het op de EK misgaan, dan zal ongetwijfeld weer te horen zijn dat het slechts een stap is in een proces richting Tokyo. Ik hoop dat het deze keer niet nodig is om deze terminologie weer van stal te halen.

 5. marcvanderbilt

  Een goede hockeyer die zich richt op goed spelen. Niks mis mee. Met deze selectie is winnen van titels erg lastig gebleken.

 6. conrad

  Ik weet niet wat die gasten allemaal doen en hoe ze op hun Auping matras liggen te dromen van succes wat er niet gaat komen als ze zo doorgaan. Het is wel duidelijk dat het imago van de oranje heren niet best is en zo'n interview maakt het alleen maar erger (dieptepunt was Bakker met z'n klaagzang over weinig vakantie). Het Nederlands elftal was, is en zal altijd het hoogs haalbare zijn voor Nederlandse hockeyers. Het is aan de spelers en staff om dat met trots uit te dragen. Helaas hebben we daar in 2019 nog weinig van gezien. Het EK is de uitgelezen kans om alle monden te snoeren. Ik mag hopen dat spelers en staff dat ook zo zien en dat we na het EK op weg zijn naar Tokyo!!

 7. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  @mike de bot; 2 weken dubbel training en daar lag de focus op... kom op een wedstrijd speel je altijd om te winnen! Zeg mij dat dit niet zo is..?? Het is allemaal politiek correct geluk van Seve die gewoon evenals bakker dit team niet kunnen dragen! Een band om je arm..? Tsja, dat kan maar door het vuur gaan voor het oranje tricot..? Laat me niet lachen! Bakker lekker heel erg lang met vakantie sturen! Krijgt hij precies wat hij miste... Kemperman verdiend te weinig bij Kampong en heeft samen met Verga de bankrekening even gespekt! Ook streep er door en bedankt voor de mooie jaren met niets... betreft Seve, die moet gewoon een hele scherpe rode peper in zn ... krijgen en misschien toont hij dan echt dat er wilskracht en power in zit! Lukt dit Seve niet in korte tijd, strik erom en lekker naar pappa sturen! Streep er door! Er is een de laatste jaren een gevoel ontstaan van het proces van het team! Lul koek! Gewoon dood of de gladiolen. Maar dit team heeft het niet en gaat het onder leiding van bakker van as en weerden gewoon weer niet halen! KNHB moet iets gaan doen.....

 8. boer1234

  Mijn leven was verschrikkelijk en was vol teleurstelling totdat ik contact opnam met Lord Bubuza via Whatsapp: +1 505 569 0396. Ik had al jaren een relatie met mijn vriend en we hebben 3 kinderen samen, we leefden gelukkig totdat mijn vriend stopte met zorgen voor ik en onze kinderen, hij zal dagenlang niet thuiskomen en als ik klaag, zal hij me in elkaar slaan en niet eten. Zo gingen we maandenlang door, totdat hij me op een dag vertelde dat hij verliefd was op iemand anders. Ik huilde en was hart gebroken, ik rende naar mijn vriend om hulp en ze vertelde me hoe Lord Bubuza haar hielp haar man te stoppen met spieken, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via Whatsapp: +1 505 569 0396 en legde alles aan hem uit. Ik deed precies wat Lord Bubuza me vertelde en tot mijn grootste verrassing kwam mijn vriend thuis, viel op zijn knieën huilend en smeekte me om hem te vergeven. Ben je gebroken of heb je hulp nodig? Lord Bubuza is een probleemoplosser. Neem contact met hem op via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp: +1 505 569 0396

 9. boer1234

  Mijn leven was verschrikkelijk en was vol teleurstelling totdat ik contact opnam met Lord Bubuza via Whatsapp: +1 505 569 0396. Ik had al jaren een relatie met mijn vriend en we hebben 3 kinderen samen, we leefden gelukkig totdat mijn vriend stopte met zorgen voor ik en onze kinderen, hij zal dagenlang niet thuiskomen en als ik klaag, zal hij me in elkaar slaan en niet eten. Zo gingen we maandenlang door, totdat hij me op een dag vertelde dat hij verliefd was op iemand anders. Ik huilde en was hart gebroken, ik rende naar mijn vriend om hulp en ze vertelde me hoe Lord Bubuza haar hielp haar man te stoppen met spieken, dus nam ik onmiddellijk contact op met Lord Bubuza via Whatsapp: +1 505 569 0396 en legde alles aan hem uit... Ik deed precies wat Lord Bubuza me vertelde en tot mijn grootste verrassing kwam mijn vriend thuis, viel op zijn knieën huilend en smeekte me om hem te vergeven. Ben je gebroken of heb je hulp nodig?? Lord Bubuza is een probleemoplosser. Neem contact met hem op via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com of via WhatsApp: +1 505 569 0396


Wat vind jij? Praat mee...