Spitsenprobleem bij Oranje: Landbrug en Troost bij trainingsgroep

Pinoké-spitsen Marlon Landbrug en Joep Troost zijn deze week als stage-spelers aangesloten bij de trainingsgroep van het Nederlands elftal. Zij worden toegevoegd omdat de voorhoede van Oranje de laatste tijd is uitgedund. ‘Ook zij maken kans op de Pro League-selectie voor Argentinië.’

Landbrug (26) speelde vier jaar geleden al drie interlands, toen nog onder het bewind van Max Caldas. De aanvaller verdween richting de Spelen van Tokio uit beeld en werd daarna onder Jeroen Delmée niet meer uitgenodigd. ‘We zijn Marlon wel blijven volgen’, geeft de bondscoach aan. ‘Hij heeft een mooie groei doorgemaakt en speelde goed in de play-offs. Ik wil graag zien hoe hij zich houdt op internationaal niveau, waarin het allemaal iets sneller gaat.’

De Amsterdammer is voor zijn doen uitstekend op schot in de Hoofdklasse. Hij staat momenteel op drie goals, een aantal dat hij in de laatste drie seizoenen – in de reguliere competitie – niet haalde.

De 22-jarige Troost hockeyde afgelopen seizoen nog in de Promotieklasse bij Almere. Hij keerde in de zomer terug bij Pinoké, waar hij ook in de jeugd speelde. De spits had weinig tijd nodig om te wennen: hij mocht inmiddels al zes keer juichend teruglopen naar de middenlijn en is daarmee clubtopscorer bij de landskampioen.

Van Dam en Hoedemakers op het WK in India, afgelopen januari. Foto: Willem Vernes

Geen Telgenkamp, Hoedemakers en Van Dam

‘Joep viel vorig jaar al op, toen hij het goed deed tijdens het WK Zaal’, aldus Delmée. ‘Bij Pinoké heeft hij dit seizoen een vliegende start gemaakt. Dat zorgt ervoor dat ik ook hem graag in onze setting zie. Noem het maar een stageplek die beide jongens bij ons krijgen. Maar ook zij maken ‘gewoon’ kans op de Pro League-selectie voor onze wedstrijden in Argentinië.’

Het duo krijgt een kans omdat bij Oranje de laatste weken wat aanvallers wegvielen. Het gemis van EK-topscorer Duco Telgenkamp was ingecalculeerd. De spits van Kampong traint in deze periode mee met Jong Oranje, waarmee hij in december ook het WK in Maleisië speelt. Daarna vielen echter ook Tjep Hoedemakers (hamstring) en Thijs van Dam (lies) geblesseerd weg. Hoedemakers wordt binnenkort weer binnen de lijnen verwacht, maar het is nog onduidelijk hoe zijn rentree precies vorm krijgt. Van Dam meldde donderdag op Instagram dat hij er ‘maanden’ uitligt.

Jonas de Geus op het EK in Mönchengladbach. Foto: Willem Vernes

Vraagteken achter De Geus

Richting de start van de Pro League staat er ook een vraagteken achter de naam van Jonas de Geus. De middenvelder heeft last van een geïrriteerde kniepees, die hem op het WK ook een wedstrijd kostte. Bij Kampong kwam de spelbepaler sinds de EHL-voorronde in Barcelona, inmiddels een maand geleden, niet meer in actie. Delmée: ‘We willen vooral zorgen dat iedereen er in januari weer staat. Dan gaan we op stage naar Zuid-Afrika en begint onze voorbereiding op de Olympische Spelen echt. We willen niets forceren, dat is de trip naar Argentinië niet waard.’

Op 26 november staat de laatste speelronde in de TulpHoofdklasse Heren op het menu. Vier dagen later vertrekt Oranje naar Argentinië. Daar speelt de ploeg van Delmée tussen 8 en 12 december vier Pro League-duels. Twee keer neemt de Europees kampioen het op tegen het gastland, de andere wedstrijden zijn tegen Groot-Brittannië.


9 Reacties

  1. ruud-stork

    En geen Hertzberger?

  2. Runa Honig

    Leuk voor die mannen en ook terecht dat excellent presteren bij de club beloond wordt met een kans voor het nationaal team. Dat doet Delmee goed. Zo hou je de selectie ook scherp en fris.

  3. LiesedeVos

    Excellent presteren wordt beloond ??? De naam van Jeroen Hertzberger heb ik nog niet voorbij zien komen bij het NLs elftal helaas. Hertzberger heeft het MEER dan verdiend om ook een kans te krijgen om naar OS te gaan. Jeroen bel Jeroen

  4. astridv

    Een mooie kans, gefeliciteerd!

  5. robert-louet-feisser

    er is momenteel een tekort aan spitsen… en de man die elk jaar er 30+ in rost en ook nog eens een meer dan aardige corner heeft, wordt wederom niet opgeroepen… ja hij gaat wellicht niet 5 jaar meer mee, maar de beste man kan zeker nog van waarde zijn voor de aankomende olympische spelen.. Is hij dan een dusdanige stoorzender in de dynamiek of het tactische plan dat ze het niet aandurven?

    1. robdux

      Blijkbaar wel.

  6. Frankwaterland

    Jammer dat Jeroen Hertzberger niet opgeroepen is. Je zou denken dat Delmée iets tegen Jeroen heeft want het wordt zo wel heel geniepig... Landbrug inderdaad een topper, leuk dat hij er bij komt.!

  7. w.j.arriens

    De spits van Rotterdam is wel topscorer, maar heeft in zijn laatste interlandcyclus niet laten zien dat hij op dat nivo toegevoegde waarde heeft (WK Den Haag). Bovendien past zo'n oudere speler hoe goed hij ook in de hoofdklasse presteert, niet in de opbouw en vorming van dit Olympische team. Dit team gaat na de Spelen ook weer verder ..... En dat hele plaatje heeft de huidige bondscoach verrekte goed in elkaar gezet.

    1. LiesedeVos

      WK hockey Den Haag was in 2014. We zijn ondertussen bijna 10 jaar verder. “Dit team gaat na de OS verder”: vreemde reden om hierom Jeroen evt niet te selecteren. Ik ben voorstander van Jeroen H. en zou graag zien dat hij een kans krijgt. Dat de bondscoach dit wellicht anders ziet, is oké maar ergens lijkt Jeroen H hoop te houden. Duidelijkheid lijkt mij hier voor Jeroen H gewenst.


Wat vind jij? Praat mee...